szerző:
MTI

Az esztergomi köztisztasági feladatokat elvégző cég szerint riadalomkeltés Tétényi Éva polgármester szerdai nyilatkozata, amely szerint a város fizetésképtelensége nyomán a városban a köztisztasági feladatokat sem tudják ellátni.

Az esztergomi szemétszállításnak nincs köze a városi kassza helyzetéhez, a szolgáltatásért ugyanis a lakók közvetlenül fizetnek az Esztergomi Köztisztasági (Eszköz) Kft.-nek - közölte a társaság ügyvezetője csütörtökön, hozzátéve: a polgármester állításával ellentétben nem áll le a hulladékszállítás a város fizetésképtelensége miatt.

Nagy Attila "riadalomkeltésnek" nevezte Tétényi Éva független polgármester szerdai nyilatkozatát, és kijelentette: a szemétszállítási szolgáltatás ellátása független attól, hogy "a politikai szándékok ütköztetése éppen milyen nyilatkozatokra indítja a közéleti szereplőket". Hozzátette, a társaság "arra kéri a közéleti személyiségeket, hogy ne használják fel a köztisztasági feladatokat végző céget politikai szerepjátékokra".

Esztergom polgármestere szerdán jelentette be, hogy a város fizetésképtelenné vált, mert az önkormányzat számláját 400 millió forintos inkasszóval terhelte meg az állam az általa átvett intézmények költségeinek fedezésére, és ennek kifizetéséig semmiféle önkormányzati feladatra nem lehet pénzt fordítani. "Minden esztergomit érint, hogy a város nem tudja fizetni a közvilágítást, a szemétszállítást és a téli útüzemeltetést" - mondta.

Tétényi Éva emlékeztetett arra, hogy korábban többször javasolta: a képviselők éljenek felterjesztési jogukkal, és kezdeményezzenek tárgyalást a kormányzattal, de erre a fideszes többség nem volt hajlandó.

Zoltai Dániel (Fidesz), a pénzügyi bizottság tagja az MTI megkeresésére elmondta, a Fidesz képviselőcsoportja a hitelezőkkel korábban megegyezett abban, hogy 580 millió forintnyi adósság kifizetését decemberre halasztják, így az állami inkasszó után is lenne a városnak 180 millió forintja. A képviselő hozzátette, hogy a polgármester szeptember végén a fizetési határidő előtt hét nappal 880 millió forintot utalt el a hitelezőknek, értelmetlenné téve ezzel a Fidesz-frakció tárgyalásait és kezdeményezését.

Kitért arra, ha a kincstár nem kapja meg az inkasszó összegét, hatvan napon belül hivatalból új adósságrendezést kell indítani a város ellen. "A Fidesz képviselői remélik, hogy erre nem kerül sor" - közölte a pénzügyi bizottság tagja.

A képviselő-testület korábban egyhangúlag megszavazta, hogy a nemzetgazdasági miniszterhez fordulnak a város elleni állami inkasszó felfüggesztése érdekében. A minisztérium válaszában közölte, hogy a tárca vezetőjének nem áll jogában az inkasszót felfüggeszteni.

Tétényi Éva erre reagálva azt mondta, hogy jogilag egyetért a miniszterrel. Szerinte a kérdést megnyugtatóan az rendezhetné, ha a testület élne felterjesztési jogával, és ennek hatására az Esztergom számára hátrányos törvényt módosítanák és az inkasszót eltörölnék.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Csúsztatásokkal teli hirdetésben alázza riválisait az LMP

Zavarja a Trónok harca brutalitása? Meglepő dolgot derítettek ki róla

Zavarja a Trónok harca brutalitása? Meglepő dolgot derítettek ki róla

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Ostorral csapkodják magukat az emberek az utcán a Fülöp-szigeteken – fotók

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Tóta W.: Eközben Magyarországon

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

Igazi GTI-gyilkos: 400 lóerős lett a Michelisz Norbi-féle utcai Hyundai i30 N

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat

A szocialisták várták Ferihegyen a húsvétra hazatérő magyarokat