szerző:
MTI

Csak a vizsgálat lezárulta után tud állást foglalni és tájékoztatni a nyilvánosságot, kit terhel a fegyelmi felelősség a rakéták harci fejeinek eltűnéséért - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a köztévé esti műsorában. A miniszter szerint aki a rakétákat elvitte, az egyértelműen lopni ment oda, és reméli, hogy az illető nem próbálja majd kalapáccsal szétverni a szerkezetet.

A vezérkari főnök utasítására már vizsgálják, hogy pontosan miként tűnhettek el a rakétaalkatrészek a táborfalvai lőtérről még szeptember közepén - válaszolta a műsorvezető kérdésére Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön az M1 Az este című műsorában. A miniszter arra a kérdésre, hogy miért vártak majdnem egy hónapot a rakéták eltűnésének nyilvánosságra hozatalával, azt válaszolta, hogy csak a vizsgálat lezárulta után tud állást foglalni és tájékoztatni a nyilvánosságot, kit terhel a fegyelmi felelősség a rakéták harci fejeinek eltűnéséért.

A szerkezetek a MI-24-es harci helikopterek nem irányítható rakétái, amelyeket speciális rakétavetőből lőnek ki, semmi másra nem alkalmas, viszont veszélyt jelent - közölte a miniszter. A műsorban elhangzottak szerint az alkatrészek - akár 20 méteres körben - halált okozhatnak, ha felrobbannak. "Persze ez nem olyan, mint egy kézigránát, ez akkor robban, ha mondjuk nagy kalapáccsal hatot-nyolcat ráütnek, de én azért remélem, hogy ennyire primitív nem lehet az elkövető" - mondta Hende Csaba.

"Reméljük a legjobbakat, hogy semmilyen baleset nem következik be" - tette hozzá, ugyanakkor megerősítette, hogy egyelőre nem tudják pontosan, mi történt "ezekkel a fel nem robbant rakétákkal". Az eszközök - a miniszter közlése szerint - egy lezárt honvédségi területről tűntek el, "aki oda bement, az lopni ment".

A Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda esti közleménye szerint a szeptember 13-i helikopteres éleslövészet után észlelték, hogy a lőtéren - a sorompókkal és figyelmeztető táblákkal övezett területről - hátramaradt levegő-föld rakéták harci fejeit eltulajdonították. A terület mentesítésével megbízott tűzszerészek öt - fel nem robbantott - "harci fejet" nem találtak a területen - fűzték hozzá.

A HM felhívta az emberek figyelmét, hogy az ellopott tárgyak közvetlen veszélyt jelentenek; a harci fejek 8 centiméter átmérőjű, 25 centiméter hosszúságú csövek, a két végén lévő furatban narancssárga anyag látható. A HM szerint az eltűnt rakétaalkatrészeket nem szabad megmozdítani, és aki a tárgyakról információval rendelkezik, az "haladéktalanul értesítse a rendőrséget a 107-es, illetve 112-es ingyenesen hívható számokon".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

Igazi fényparádét csinált egy suhanó tűzgömb Amerikában – látványos videó

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

A teljes Mueller-jelentést követelik a demokraták

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Ebből a Porschéból a világon sincs sok, és itt van egy magyar rendszámmal

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Előkerült egy videó a lányokról, akik csuklós buszt loptak

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Magyarországnak is tesz egy ajánlatot Kína

Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban