szerző:
MTI

Levette a hegyközségekről szóló törvényjavaslatot a mezőgazdasági bizottság a napirendről. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) korábban azt közölte, hogy nem ért egyet a tervezettel, mert az szerintük lehetetlenné teszi a termékpálya működését azzal, hogy a bortermelők nem lennének kötelezően tagjai a továbbiakban a hegyközségi szervezetnek.

Korábban Tiffán Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő nyújtotta be önálló indítványként azt a javaslatot, amelyet hétfőn levett a napirendről az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága.

A hegyközségeket érintő javaslatot előzőleg bírálatok érték: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) azt közölte, hogy nem ért egyet Tiffán javaslatával, ezért tárgyalásának felfüggesztését kéri. A tanács szerint az előterjesztő - bár azt a hatályos jogszabály is előírja - nem kérte ki a szakmai szervezet véleményét a törvénytervezetéről, amely elfogadása esetén a szakember véleménye szerint gyakorlatilag lehetetlenné teszi a termékpálya - azaz az a két évtized alatt jelentős áldozatok árán a szőlőültetvénytől a fogyasztóig felépített, működőképes forgalombahozatali rendszer - működését. A törvénytervezet szerint ugyanis a bortermelők nem lennének kötelezően tagjai a továbbiakban a hegyközségi szervezetnek. A termékpálya kettészakításával lehetetlenné válna a szőlő és a bortermelés egymással szorosan összefüggő, lényegében egymástól elválaszthatatlan, egységes, az unióban elfogadott szabályozása" - érvelt a szervezet.

A képviselői önálló indítvány napirendről való levételét hétfőn Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke javasolta a frakció döntése alapján, amellyel a képviselők többsége egyetértett, csupán három jobbikos honatya tartózkodott. Az egyebek napirend pont alatt Horváth István (Fidesz), a bizottság alelnöke tájékoztatta a testületet arról, hogy az ülést megelőzően szakmai egyeztetésre került sor, ugyanis az indítvány benyújtását megelőzően széles körben ezt nem tették meg.

A mostani egyeztetés során a szakértők egyetértettek abban: a hegyközségi törvény módosítása időszerű és a Tiffán Zsolt által előterjesztett indítvány jó alapot ad a módosításhoz, ám azt több helyen is pontosítani kell. A következő napokban folytatják le majd azokat az érdemi megbeszéléseket, amelyek során a szükségesnek ítélt pontosításokat megteszik a szakemberek. Várhatóan ezt követően kerül ismét az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottsága elé a fideszes képviselő önálló indítványa.  

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára (HNT) úgy fogalmazott, hogy most az érdemi munkára koncentrálnak a szakemberek annak érdekében, hogy minél jobb szakmai javaslatok szülessenek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
66 számítógépet gyilkoltak le egy nap alatt ezzel a spéci pendrive-val

66 számítógépet gyilkoltak le egy nap alatt ezzel a spéci pendrive-val

Szennyezett orosz olaj fenyegetheti Magyarországot

Szennyezett orosz olaj fenyegetheti Magyarországot

Fotók: Átadták az új békásmegyeri piacot

Fotók: Átadták az új békásmegyeri piacot

Közös nyelvvizsgázásra hívták a tüntető diákok Orbánt

Közös nyelvvizsgázásra hívták a tüntető diákok Orbánt

Ukrajna leállította a kőolajszállítást Európa felé

Ukrajna leállította a kőolajszállítást Európa felé

Több mint hetvenen meghaltak a heves esőzések miatt Dél-Afrikában

Több mint hetvenen meghaltak a heves esőzések miatt Dél-Afrikában