szerző:
hvg.hu

A Milla frissen megválasztott elnöke ragaszkodik ahhoz, hogy október 23-i tüntetésükön „pártpolitikusok” nem beszélhetnek, pártok zászlói, transzparensei pedig nem tűnhetnek fel. Ezzel szemben a tüntetéshez csatlakozott Szolidaritás vezetője, Kónya Péter az ATV-ben a pártlogók jelenléte mellett érvelt.

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal bombázzák a nyilvánosságot az október 23-i, Bajnai Gordon részvételével tervezett budapesti demonstráció szervezői. A tüntetésre vonatkozó meghívójukban a Milla szervezői kifejezetten a pártlogók távoltartását kérik a tüntetés résztvevőitől, illetve , míg Kónya Péter a Szolidaritás részéről ennek az ellenkezőjét mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában csütörtökön.

A Milla kizárta „pártpolitikusok” szerepeltetését is a rendezvényen, és erre kérték a velük közös ünneplés mellett döntő Szolidaritás képviselőit is – a jelek szerint Bajnai Gordont a szervezők nem tekintik „pártpolitikusnak”. Kónya Péter ezzel szemben azt mondta az ATV-ben csütörtökön, hogy a Szolidaritás kifejezetten számít az ellenzéki pártok jelenlétére, és bátorítják a velük együtt a Millához csatlakozókat arra, hogy használják az általuk támogatott pártok és mozgalmak logóit. Kónya nyilatkozatára Juhász Péter a hvg.hu-nak úgy reagált, hogy a Milla tüntetésén a szervezők és nem a Szolidaritás vezetői határozzák meg a szabályokat, ők pedig fenntartják a résztvevőkhöz intézett kérésüket.

Közben kiderült, hogy az LMP nem vesz részt a Bajnai visszatérésének bejelentésére alkalmat adó demonstráción, és a tervezett szónokok egyike is tiltakozott az ellen, hogy a ’56-os megemlékezésnek és az Orbán-kormány politikája elleni tiltakozó nagygyűlésnek indult eseményt Bajnai 2014-es kampánynyitójává változtassák.

Az LMP nem megy el, TGM tiltakozik

Az LMP több helyszínen ünnepli az 1956-os forradalom ötvenhatodik évfordulóját. A párt fővárosi frakciója és országgyűlési képviselői a 301-es parcellánál, koszorúzással emlékeznek ’56 hőseire. Ám a párt pénteki közleménye szerint az LMP hivatalosan nem vesz részt a Milla által szervezett demonstráción. "A párt tagjai és szimpatizánsai maguk döntik el, hogy elmennek-e a tüntetésre" - olvasható a közleményükben.

TGM nem akar Bajnai visszatéréséhez asszisztálni
©

Mint arról a hvg.hu korábban beszámolt, Bajnai Gordon várhatóan a Milla október 23-i demonstrációján jelenti be visszatérését a politikába. A hvg.hu úgy értesült, Bajnai beszéde több bejelentkezésnél, a választásokig hátralevő időszak teendőiről, az ellenzéki együttműködés lehetőségeiről, lehetséges formáiról fog beszélni. Az LMP számára szinte megoldhatatlan dilemmát jelent Bajnai megjelenése - írta korábban a hvg.hu. Az ellenzéki pártban ugyanis néhány hónapja egy úgynevezett harmadik pólus tervét szövögették, amelyben az LMP mellett a Milla, a szakszervezeti aktivisták által létrehozott Magyar Szolidaritás Mozgalom és a 4K! nevű törpepárt alkotna új „politikai közepet”, amely reményeik szerint képes lenne átnyúlni a régi szekértáborokon is.

Van egy döntés

Az ellenzéki erők valamilyen együttműködésének kérdése már tavaly is felvetődött, de az LMP január végi kongresszusán végül olyan döntés született, hogy nem vesznek részt az Ellenzéki Kerekasztal munkájában. Tiltakozott a nagygyűlés Bajnai-kampányeseménnyé silányítása ellen a felkért szónokok egyike, a hvg.hu rendszeres szerzője, Tamás Gáspár Miklós is.

"A dolog egyre bizarrabbul hangzik. A Milla demonstrációján - úgy fest - én is beszélni fogok. De tudtommal ez 56-os megemlékezés, és mindenekelőtt tiltakozó nagygyűlés, nem pedig Bajnai Gordon választási kampányának nyitóeseménye" - írta a Bajnai és a Milla körüli kavarásról szóló cikkünkhöz fűzött kommentjében az október 23-i gyűlés a filozófus a tüntetésen szintén szót kapó Bajnai körül támadt viharra reagálva.

„Kár itt a következő kormányról ábrándozni október 23-án, ez pluralista, demokratikus esemény lesz - ha nem tévedek - , nem a messiásjelölt fölkenése. Ebben ugyanis nem vennék részt" - tette egyértelművé Bajnai miniszterelnök-jelöltségével kapcsolatos álláspontját Tamás Gáspár Miklós, aki a hvg.hu kérdésére egyértelművé tette: a dolgok mostani állása szerint részt vesz és felszólal a tüntetésen, amelynek Bajnai-kampánynyitóvá silányítását reményei szerint megakadályozta nyilvános tiltakozása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
M. László Ferenc Itthon

Mi jön a Fidesz után? - Erről beszél Bajnai október 23-án

Lezárultak az egyeztetések az október 23-i, ellenzéki hangvételű tüntetés szervezői és Bajnai Gordon stábja között, így véglegessé vált, hogy a volt miniszterelnök két hét múlva a demonstráción jelenti be a visszatérését. A hvg.hu úgy értesült, Bajnai beszéde több bejelentkezésnél, a választásokig hátralevő időszak teendőiről, az ellenzéki együttműködés lehetőségeiről, lehetséges formáiról fog beszélni.

hvg.hu Itthon

TGM: nem asszisztálok Bajnai választási kampánynyitójához

"Egyre bizarrabbnak" nevezte a Milla október 23-i nagygyűlése körüli kavarást Tamás Gáspár Miklós a hvg.hu témával foglalkozó cikkéhez írott kommentjében. TGM egyértelművé tette: gyakorlatilag nincs közös pont az ő és Bajnai Gordon gondolkodása között, és a maga részéről akkor vesz részt a Milla demonstrációján, ha az '56-os megemlékezés és tiltakozó nagygyűlés lesz, nem pedig Bajnai kampánynyitója a miniszterelnök-jelöltségért.

nyüzsi Nyüzsi

Mit mond Bajnairól a Biblia? - Megdöbbentő jövendölések az európai értelemben vett baloldal messiásáról

Az október 23-i ünnep előtt sokakban feltámadt a remény. Orbán Viktorral ellentétben Bajnai Gordont ugyan nem nevezik hívei Istentől Igézettnek, de az Egy Csapásra Mindent Megoldó Ember képe azért körvonalazódik a baloldalon. A Nyüzsi ahol tud, segít, ezért hát összeszedtük útmutatóul, hogy mit mondanak az új szövetség születéséről, az Eljövetelről az Ószövetség prófétái.

MTI Itthon

Mesterházy: tök jó, hogy visszatér Bajnai

Mesterházy Attila szerint az MSZP nélkül nem lehet leváltani az Orbán-kormányt, és azt is elmondta, hogy örül Bajnai Gordon visszatérésének a politikába, ám nagy bajnak tartaná, ha csak egy ember lenne alkalmas az ország vezetésére. A Milla vezetője, Juhász Péter őt is megkereste egy hónapja - mesélte el Mesterházy.