szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Lezárultak az egyeztetések az október 23-i, ellenzéki hangvételű tüntetés szervezői és Bajnai Gordon stábja között, így véglegessé vált, hogy a volt miniszterelnök két hét múlva a demonstráción jelenti be a visszatérését. A hvg.hu úgy értesült, Bajnai beszéde több bejelentkezésnél, a választásokig hátralevő időszak teendőiről, az ellenzéki együttműködés lehetőségeiről, lehetséges formáiról fog beszélni.

A kormányváltás önmagában nem lehet cél az ellenzéki szervezetek számára, csak eszköz a jogállami normák helyreállításához és az ország talpra állításához – ez lesz Bajnai Gordon október 23-i beszédének fő csapásiránya. Bár a demonstrációt szervező Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) nevű csoport egyik vezetője, Juhász Péter az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta, szerdán esti gyűlésükön döntik el, kik lesznek azok, akik az ünnepen felmennek a színpadra, a hvg.hu-nak több forrásból is megerősítették, hogy a volt miniszterelnök és a Milla közti egyeztetések lezárultak. A korábbi kormányfő október 23-án jelenti be a politikába való visszatérését.

Mint arról hétfőn a hvg.hu beszámolt, az elmúlt napokban intenzív egyezetések folytak a szervezők és Bajnai Gordon stábja között az október 23-i rendezvényről, és arról, hogy a volt miniszterelnök a Milla tüntetésén kívánja bejelenteni, hogy a 2014-es kormányváltást célul tűző szervezeteket támogatja. Információink szerint ezek az egyeztetések lezárultak, Juhász Péter pedig csütörtökön jelenti be hivatalosan, hogy Bajnai lesz a fő előadó.

Az ellenzéki összefogásról fog beszélni

Bajnai Gordon beszéde több lesz a politikába való visszatérés puszta bejelentésénél, a választásokig hátralevő időszak teendőiről, az ellenzéki együttműködés lehetőségeiről, lehetséges formáiról fog beszélni, továbbá erős kritikai éllel fogja elemezni a második Orbán-kormány tevékenységét – értesült a hvg.hu egy, a volt miniszterelnök stábja és a szervezők közti tárgyalásokra rálátó forrásból, aki azt mondta, a szónoklat főbb elemeiről is volt már egyeztetés.

Erről szerettük volna megkérdezni Bajnai Gordon stábját is, de a megkeresettek nem akartak nyilatkozni és Gyurkovics Tamáshoz, a volt miniszterelnök médiaügyekkel foglalkozó munkatársához irányítottak. Gyurkovics azt közölte, továbbra is a hvg.hu-nak hétfőn adott nyilatkozatuk a mérvadó, azaz, a hivatalos bejelentésekig semmilyen hírt nem kívánnak kommentálni. Akkor Bajnai munkatársa azt mondta, „több szervezet, vidéki és fővárosi rendezvény szervezője megkereste Bajnai Gordont, hogy mondjon beszédet október 23-án. Mindenkivel egyeztettünk-egyeztetünk ezekben a hetekben”.

©

Bajnai Gordon a 2010-es országgyűlési választások után visszavonult a közélettől, megalapította a Haza és Haladás nevű alapítványt, ahol munkatársai szakpolitikai kérdések elemzésével foglalkoztak. Először tavaly januárban szólalt meg, amikor az alapítvány blogján közzétett írásában bírálta a kormányt, és arról értekezett: ha egyik ellenzéki párt sem erősödik meg a választásokig, akkor „a számottevő demokratikus ellenzék erőinek” össze kell fogniuk. Később több interjút is adott, konferenciákon adott elő, vidéki fórumokon vett részt, de nyilvános fellépésein eddig minden alkalommal azt hangsúlyozta, hogy még nem döntött arról, vállalna-e miniszterelnök-jelöltséget a következő választáson. (Hogy ki kicsoda a Bajnai-stábban, és a volt miniszterelnök 2010 és 2012 közötti tevékenységéről itt olvashat részletesebben.)

A Haza és Haladás augusztus közepén közzétett egy tanulmányt arról, hogyan lehetne az új választási rendszerben kerületenként legyőzni a Fideszt két év múlva. A Bajnai-stáb kiindulópontja az, hogy a Fidesszel szemben induló formációnak legalább 2 millió szavazatra lesz szüksége. Az írás nem foglalkozik konkrét pártok vagy választási szövetségek esélyeivel, de azért felsorolja a létező ellenzéki pártok összefogásával kapcsolatos dilemmákat és lehetőségeket is.

Mindenki készül

Több forrásból is úgy tudjuk, Bajnai stábja már a többi ellenzéki szervezet, párt vezetőségét értesítette az október 23-i fellépésről, hogy a bejelentkezés senkit ne érjen meglepetésszerűen. Mint arról a hvg.hu korábban beszámolt, a volt miniszterelnök tervezett visszatérési kísérlete feszültségeket okozott az MSZP-ben, az LMP-ben és a DK-ban is. A szocialisták elnöke egy hétfői sajtótájékoztatón a hétfői cikkünkre reagálva azt mondta, az lesz a szocialisták 2014-es kormányfőjelöltje, akivel győzni lehet, erről azonban szerinte még korai beszélni. (Az MSZP-n belüli, Bajnai visszatéréséről folyó vitákról itt olvashat.)

Az LMP-ből Schiffer András korábbi frakcióvezető a hvg.hu-nak adott interjújában azt mondta, pártja nagyot hibázna, ha tagja lenne „egy olyan kormányzati szövetségnek, amelyet az elmúlt 20 év bármelyik miniszterelnöke vezet, ide értve Bajnai Gordont is”. Bajnai elődje, Gyurcsány Ferenc pedig az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt nyilatkozta, beszélt a volt miniszterelnökkel, és azt tanácsolta neki, ne legyen „biodíszlet” a Milla rendezvényén, amely sokat árt azzal, hogy „egyenlőségjelet tesz az Orbán-kormány jogállamot felszámoló működése és az elmúlt húsz év politikai történései közé”.

A Milla korábban arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy logóikkal, jelvényeikkel ne jelenjenek meg az október 23-i rendezvényükön, mert a politikát távol akarják tartani a tüntetéstől. Juhász Péter az M1 reggeli műsorában szerdán azt nyilatkozta, a Milla nem politikaellenes, de azért fontos a pártok távoltartása, mert a kormánnyal elégedetlen emberek többsége még nem tud pártot választani, így fontos, hogy „az identitását megőrizve tudjon részt venni a megmozduláson”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Bajnai Gordon egy október 23-i tüntetésen jelentheti be visszatérését

Eldöntötte Bajnai Gordon, hogy visszatér a politikába, és a 2014-es kormányváltásra készülő politikai erőket fogja támogatni - értesült a hvg.hu. Információink szerint a volt miniszterelnök a Milla október 23-i rendezvényén akarja bejelenteni mindezt. Visszatérése egyelőre megosztja az MSZP-t és az LMP-t.

hvg.hu Itthon

Milla: még nem tisztázott Bajnai szereplése a tüntetésen

Ma este dönt az október 23-i tüntetésen felszólalókról a Milla - mondta Juhász Péter szervező az M1-nek. Juhász azt mondta, szeretnék, ha pártsemleges lenne a demonstrációjuk, de remélik, hogy majd leszolyan politikai erő, ami megfelel a megfogalmazott elvárásaiknak.

Kósa András - M. László Ferenc Itthon

Schiffer: Egyértelmű nem Bajnai miniszterelnökségére

A Fidesz mellett az MSZP is a kétpártiság fenntartásában érdekelt, ezért az LMP szocialistákkal való összeborulása a 2014-es választási kampányban felérne az öngyilkossággal. Ennek megfelelően súlyos hibának tartaná Schiffer András, ha pártja részt venne egy esetleges Bajnai-kormányban. A jelenlegi miniszterelnök csak akkor győzhető le szerinte, ha a 2014-es választások tétje nem az ő maradása vagy leváltása lesz, hanem a Fidesz-kormány teljesítményét és jövőképét állítják majd pellengérre. Interjú az LMP korábbi frakcióvezetőjével.

Gavra Gábor - M. László Ferenc Itthon

Bajnai már döntött, de az MSZP-ről visszapattanhat

Az ellenzéki együttműködés hiányában, és az MSZP erősödése miatt egyre szűkül a politikába való visszatérését lebegtető Bajnai Gordon mozgástere. A volt kormányfőnek az LMP-vel szövetségre lépésben reménykedő stábja Mesterházy Attila MSZP-elnökkel került szembe, aki az elmúlt egy évben vaskézzel szervezte át a pártját arra törekedve, hogy egyedül vághasson neki a 2014-es választásoknak. Az MSZP-ben komoly viták folynak a kampánystratégiáról, így arról is, kell-e a szocialistáknak egy külső miniszterelnök-jelölt, és mit nyernének Bajnai indításával.

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály

28 millió forint fölé konfigurálható a csak 4 hengeres új Mercedes C-osztály

Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

Turistabuszok özönétől tartanak a Déli pályaudvar régi vágányai mellett élők

Arra ne számítsunk, hogy egyből beindulnak majd a kocsmák és szállodák

Arra ne számítsunk, hogy egyből beindulnak majd a kocsmák és szállodák