szerző:
Csikász Brigitta

November elseje helyett egy hónappal későbbre tolódott a Budapesti Rendőr-főkapitányság beígért átszervezése – tudta meg a hvg.hu. A felszámolt Szervezett Bűnözés Elleni Osztály székhelyének szolgáló épületet a VIII. kerületi rendőrök használhatják majd. Az objektum azonban – információink szerint – jelentős felújítást igényelne, ami nem biztos, hogy futja a több százmilliós tartozással rendelkező testületnek.

Nem fejezik be a Budapesti Rendőr-főkapitányság átszervezését az eredetileg tervezett  időpontra a hvg.hu értesülései szerint. Az új szervezeti felállásban december elsejével indulhat a munka, ám akadt olyan, a hvg.hu által megkérdezett volt rendőr, aki úgy gondolja, még ez az időpont is kitolódhat.

Pintér Sándor többször is hangsúlyozta, az átszervezés nem egyik napról a másikra tervezték el, hanem azt értékelések alapján, hosszú előkészítés előzte meg. Először augusztusban a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának munkatársaival közölték, hogy másnap reggel már Pest megyei kapitányságokon kell szolgálatba lépniük. A Nemzeti Nyomozó Iroda hasonló egységét is átalakították Gazdaságvédelmi Főosztályával együtt, a dolgozókat kerületi kapitányságokra helyezték át.

A rendőrség reagálása
Az ORFK Kommunikációs Szolgálatától a hvg.hu-val azt közölték, hogy a BRFK átszervezése nem tolódott ki, az folyamatosan történik. A Tolnai Lajos utcai épületet nem tervezi felújítani a BRFK.

BRFK: központból a kerületekbe

A legnagyobb átalakítás a BRFK-ra vár: az állományának mintegy tíz százalékát, nyolcszáz embert helyeznek át a kerületi kapitányságokra, hogy több egyenruhást küldjenek az utcára, és a nyomozásokat gyorsítsák. A BRFK központjában pedig csak a kiemelt jelentőségű eljárásokkal foglalkoznának.

A határidő elvileg november 1. volt, de információink szerint ez egy hónapot csúszni fog. Hogy miért, szerettük volna megtudni, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk kérdéseinkre választ az ORFK Kommunikációs Szolgálatától. Az átszervezést egyébként pénzmegtakarítást is hozhat, mert a központi állomány béréhez képest a kerületi kapitányságokon dolgozók fizetése kevesebb. A rendőrség részéről azt közölték, hogy senkinek nem változik majd a keresete.

Mindenestre a szervezet több százmilliós adósságállománnyal küzd a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható adatok alapján. A BRFK tartozásai szeptember végén 874 millió forintra rúgtak, amiből a két hónapon túli elmaradások összege 187 milliót tett ki. Információink szerint ezen a helyzeten segíthetett volna valamennyit, ha az SZBEO egykori épületét értékesítik. A BRFK részéről cáfolták, hogy el akarják adni az objektumot.

A testület gazdasági igazgatója, Meichl Géza pedig azt a tájékoztatást adta, hogy a VIII. kerületi Rendőrkapitánysághoz kerülő rendőröket szeretnék a Tolnai Lajos utcai épületben elhelyezni, és enyhíteni akarják a józsefvárosi kapitányság Víg utcai ingatlanának zsúfoltságát. Továbbá „tartalék irodakontingenst szeretnénk kialakítani, arra az esetre, hogy ha valahol felújítás történik, hogy átmenetileg tudjunk munkakörülményeket biztosítani” – írta Meichl Géza.

Ehhez azonban valószínűleg költeni is kell az épületre, ugyanis az a hvg.hu tudomása szerint rossz állapotban van. Ahogy egy, az objektumot ismerő rendőr mondta: olyan, mint egy lepusztult hajléktalan szálló. Nem jó a számítástechnikai rendszer kiépítettsége sem. „A harmadik emeleti nagyterem statikailag olyan állapotban van, hogy nehezebb dolgok (például lemezszekrény) csak a fal mellett helyezhető el, különben leszakadhat a padló. A negyedik emeleti irodák folyamatosan beáznak a tető szigeteletlensége miatt, és az épületben lévő vizes blokkok nagy része nem működik” – sorolta az áldatlan állapotokat a nyomozó. Megjegyezte azt is, a szennyvíz a hálózat állapota miatt gyakran elönti a pincét, ami a bűnjelek tárolására szolgál. A lift balesetveszélyes és inkább nem működik.

December elseje a BvOP-nél is fontos dátum

Kíváncsiak voltunk, ezen az áldatlan helyzeten egy felújítással javítana-e a BRFK, de válaszukat eddig nem kapta meg a hvg.hu. Az átszervezés végrehajtásának új időpontja, a december elseje abból a szempontból is érdekes lehet, hogy akkortól kaphat újabb megbízást a büntetés-végrehajtás parancsnoka, Csóti András, de az is lehet, hogy más kerül erre a posztra. Márpedig a BRFK első emberének, Tóth Tamásnak többször is felajánlották a büntetés-végrehajtás országos parancsnoki székét, de eddig visszautasította azt.

„Az átszervezés akár még tovább is csúszhat” – vélekedett egy egykori rendőr a hvg.hu-nak, mondván, a Nemzeti Nyomozó Iroda átalakításával derült ki, hogy az a nyomozásoknak nem tett jót. Szerinte ez késleltetheti a BRFK átszervezését is. „Pedig ha már elkezdtem valamit, azt végig kell vinni, mert a megtorpanás növeli a bizonytalanságot, és az emberekben meglévő félelmet, hiszen nem tudják, hogy mi lesz velük.” Akadt olyan volt rendőri vezető, aki tapasztalatai alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy egy-egy átszervezés után több hónap mire feláll az új rend és minden visszazökken a kerékvágásba. Addig viszont előnyhöz juthatnak a bűnözők.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Saját rendőreit is lefejezi Pintér

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda után több megyei rendőrfőkapitány távozásával folytatódhatnak az átszervezések – értesült a hvg.hu. Első körben a Hajdú-Bihar, a Heves, a Pest és a Zala megyei, illetve a Fejér megyei rendőri vezetőket meneszthetik. Elbocsátásuk oka a Belügyminisztérium által elvégzett teljesítményértékelés lehet, miközben a Fejér megyei parancsnok az ozorai fesztivállal kapcsolatos események miatt távozhat.

Csikász Brigitta Itthon

Szétrobbantja Pintér a bűnüldözés csúcsszerveit

Teljesen váratlanul több osztályt megszüntettek a Nemzeti Nyomozó Irodán, az ott dolgozókat fővárosi, kerületi kapitányságokra helyezték át a hvg.hu információi szerint. Nem maradt érintetlenül a rendőri korrupciós ügyben szintén besározódott BRFK sem, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályt jogutód nélkül megszüntették, a dolgozók ezután Pest megyei városi kapitányságokon nyomozhatnak. Értesüléseinket nem cáfolták, a budapesti főkapitány azt közölte, a történtekről nem nyilatkozhat.

Csikász Brigitta Itthon

Rossz értékelés alapján kezdett mészárlásba Pintér a rendőrök szerint

Teljesítmény-értékelés alapján jutottak oda a Belügyminisztériumban, hogy a rendőrségen vezetőcseréket hajtottak végre és átszervezéseket vittek véghez. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntetett egysége, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának tevékenységével kapcsolatban a hvg.hu úgy tudja, az általuk ismert értékelés az ügyszám forgalomra vonatkozott. Ezt volt és jelenlegi rendőrök szerint hamis képet mutat a speciális területű, bonyolultabb ügyeket vivő, éppen ezért kevesebb aktával bajlódó hivatásosok munkájáról.

Csikász Brigitta Itthon

Pintér megtörte a rendőrséget

Egyelőre három olyan ember van a Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntetett egységének, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának (SZBEO) volt munkatársai között, akik nem fogadták el a számukra felajánlott új beosztást – értesült a hvg.hu. Rendőrségi források szerint ez teljesen érthető, hiszen nem lehet egyik napról a másikra új munkahelyet találni, és a szélnek eresztett embereknek gondolniuk kell családjukra is.

Csikász Brigitta Itthon

Újabb vérfürdő a rendőrségen, Pintér harminc vezetőt cserél le

Mintegy harminc személyi változást jelentett be a rendőri vezetők körében kedden a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közösen kiadott közleményükben. A szeptember 1-jétől életbe lépő vezetőcserékről – az indoklás szerint – szakmai és hatékonysági értékelésre hivatkozva döntöttek. Ugyanakkor szakmabeliek a listát látva nem annyira szakmaiságot látják a változások mögött, hanem inkább politikai akaratot.

Csikász Brigitta Itthon

Pintér vérfürdője: "lubickol az alvilág"

Teljes a káosz és a reménytelenség a rendőrségen a hvg.hu-nak nyilatkozók szerint azt követően, hogy példátlan módon megszüntették a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni szolgálatát és gazdaságvédelmi főosztályát. Az elküldötteknek nem volt választásuk, vagy elfogadják új beosztásukat vagy leszerelnek – számolt be a vele történtekről néhány érintett rendőr. A szakszervezetekkel a belügyi vezetés nem egyeztetett, igaz, ezt nem is kell megtenni.

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Ferenc pápa idén is fekve imádkozott a Szent Péter-bazilikában

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Nyilvántartásba vették az MSZP-Párbeszéd, a DK és az LMP listáját

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

Tizenhárom embert gyilkoltak meg egy leszámolásban Mexikóban

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

A világ legismertebb hegymászói haltak meg egy lavinában

Újabb véres összecsapás Kabulban

Újabb véres összecsapás Kabulban