szerző:
Csikász Brigitta

Teljes a káosz és a reménytelenség a rendőrségen a hvg.hu-nak nyilatkozók szerint azt követően, hogy példátlan módon megszüntették a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni szolgálatát és gazdaságvédelmi főosztályát. Az elküldötteknek nem volt választásuk, vagy elfogadják új beosztásukat vagy leszerelnek – számolt be a vele történtekről néhány érintett rendőr. A szakszervezetekkel a belügyi vezetés nem egyeztetett, igaz, ezt nem is kell megtenni.

"Az alvilág lubickol" – ezzel összegezte egy volt rendőri középvezető a hvg.hu-nak a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) és az Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) osztályainak felszámolását. Csütörtökön számoltunk be arról, hogy a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát jogutód nélkül megszüntették, az ott dolgozókat pedig Pest megyei városok kapitányságaira helyezték át. Az NNI felszámolt egységeinél lévők számára pedig kerületi kapitányságokon ajánlottak fel új beosztásokat. Sajtóértesülések szerint összesen több mint négyszáz emberről van szó.

Mindezt egy másik beosztásba helyezett rendőr elmondása szerint egy állománygyűlésen csak annyit mondtak, hogy a testületnek „meg kell újulnia és ennek érdekében néhány szolgálati ágban kisebb átszervezést hajtanak végre. Mindenki nyugodjon meg, mert munka mindenkinek lesz, és mindenki munkájára számítunk”. Ezután a vezetőség egyenként hívta be az érintetteket egy "elbeszélgetésre", aminek eredményeként augusztus 10-i hatállyal mindenki kézhez kapja a parancsát arról, hogy mi lesz az új szolgálati helye. „Több évtizedes tapasztalattal rendelkező osztályvezetőt például egy kerületi rendőrkapitányság bűnügyi osztályára helyeztek át kiemelt főnyomozónak” – mondta forrásunk.

A nyomozó a híradásokkal ellentétben nem tudott arról, hogy orvos vagy pszichológus jelen lett volna, hogy az embereknek segítsen feldolgozni karrierjük kettétörését. Szerinte a vezetést nem érdekli az állomány, az, hogy kinek milyenek a személyes körülményei. „Nincs felajánlás, nincs gondolkodási idő. Könyörtelen parancs van és ennyi. Ha nem fogadod el, vagy nem írod alá a parancsod, akkor azonnali hatállyal elküldenek.”

©

Álságos indok, hogy a rendőrség így tisztítható meg?

Egy másik, a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának (SZBEO) nyomozója szerint álságos indok a rendőri, illetve a belügyminisztériumi vezetők részéről, hogy a testület megtisztulása így érhető el. „Az SZBEO szélnek eresztett állománya, mintegy negyven ember kilencven százaléka nem dolgozott a gyanúba került volt rendőri vezetőkkel, mivel már akkor érkeztek az osztályra, amikor utóbbiak már nem ott dolgoztak, hanem az NNI-nél” - mondta.

A nyomozó szavai is alátámasztják az előző forrásunk által elmondottakat, hogy az új beosztások felajánlása "ultimátumszerűen történt", és "aki nem fogadja el a valamelyik Pest megyei kapitányságon felajánlott helyet, az repül". A nyomozó szerint a történteket nem lehet szakmai alapú átszervezésnek nevezni, hiszen "az ezen az osztályon dolgozók nagy tapasztalattal rendelkező, a rendőrség átlagéletkorát is figyelembe véve, olyan idősebb kollégák, akik nem azért jutottak el idáig, hogy alacsonyabb szintű szerveknél 'piti' ügyekkel foglalkozzanak ismét".

"A felajánlott beosztások papíron azonosak, viszont a szervezeti besorolások miatt a fizetése kevesebb lesz mindenkinek” – hangsúlyozta a rendőr. Úgy tudjuk, van, akinél ez ötven-százezer forint kiesést is jelenthet. „Háttérből közölték (megsúgták) azt is” – tette hozzá –, hogy akik maradnak és tovább dolgoznak valahol Pest megyében, nem mehetnek vissza a Budapesti Rendőr-főkapitányságra, illetve nem kerülhetnek központi szervekhez sem, ezért áthelyezési kérelmekkel nincs értelme próbálkozni”.

Kollektív büntetés és mindent átható rettegés

Egy másik, név nélkül nyilatkozó rendőr szerint azonban csak így lehet a teljes szervezetet megtisztítani. Ő is kételkedett ugyanakkor abban, hogy a mindenkit érintő kollektív büntetés eredményre vezet-e, mert "a testületet jelenleg áthatja a rettegés". Egy volt rendőr viszont nem tartotta jónak a Belügyminisztérium mostani megoldását, szerinte ugyanis egy ilyen átszervezés után legalább fél évig semminek nem lesz felelőse, nem lesz gazdája. Ezzel nagy lépéselőnyhöz jutnak a bűnözők.

A hvg.hu információ szerint az NNI átalakítása már tavaly ősszel is napirenden volt. Úgy tudjuk, akkor is arról volt szó, hogy a nyomozó iroda operatív munkát végző figyelői és titkosszolgálati csoportját a szakszolgálatokhoz teszik, amit szakmailag indokoltnak is tartottak volna a hvg.hu által megkérdezett rendőrök, egykori nyomozók. Az átszervezés időpontjának jobbnak tartották volna 2011. december 31-ét, mivel addig a „szélnek eresztések” emberibb formában bonyolódhattak volna le, így például néhányan elmehettek volna nyugdíjba, pontosabban járadékos rendőrök lehettek volna, valamint a rendőrségtől végkielégítéssel távozhattak volna azok, akiknek az osztályát jogutód nélkül szüntetik meg.

Tehetetlen szakszervezetek

„Az elmúlt húsz évben nem fordult elő, hogy így szüntessenek meg rendőrségi osztályokat” – közölte a hvg.hu-val Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára. „Szakmailag nem tudom, mi az oka, de jelenleg fontosabb az, hogy ez miként érinti a munkavállalókat.” A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, a történtek is azt mutatják, hogy morális válság van a testületben, amelynek tagjait most egységesen bűnbaknak kiáltották ki.

Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet vezetője is hiányolta, hogy az átszervezésről előzetesen senkinek nem szóltak. Öt évvel ezelőtt a határőrség rendőrségbe integrálásakor több hónapig egyeztettek, hogy mely szervezeti egységek szűnnek meg, illetve hogy mi lesz az érintettek sorsa. „Most viszont az emberek ultimátumot kaptak, és nem tudunk arról, hogy közölték volna velük, hogy a teljesítményértékelés során gyengének bizonyult az ő, illetve az osztályuk munkája.” Pongó Géza elmondta azt is, ha valóban volt orvos és pszichológus a változások közlésekor, akkor nem ártott volna, hogy az érdekvédelmi szervezetek jogsegélyt nyújtó munkatársai is ott legyenek.

Destabilizálódhat a rendőrség?

Mint csütörtökön megírtuk, miniszteri rendeletében Pintér Sándor éppen azzal indokolta az NNI megszüntetését, amiért 2004-ben létrehozták azt. Az ilyen nagyszabású átszervezésekről 2007-ben Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke (aki 1991-1996 között az országos főkapitány közbiztonsági helyettese, majd az ORFK közbiztonsági főigazgatója volt) a rendőrség internetes oldalán, a police.hu-n megtalálható tanulmányában a következőket írja: „Nem lehet újra és újra a kormányváltásokkal a rendőrségi struktúrát módosítani, rendőri vezetőket lecserélni. Egyes politikusoknak küldetéstudatuk van, átszervezik a rendőrséget, majd visszaszervezik – volt rá példa egy cikluson belül is. A rendőrség huszonegy, első számú vezetőjét bizonytalanságban tartják. Így a rendőri vezetők nem a lakosságnak, nem az embereknek, nem a közösségnek akarnak megfelelni, hanem az aktuális politikusoknak. Ez veszélyes játék, hosszú távon a rendőrség destabilizálásához és a közbiztonság romlásához vezet.”

További átalakítások várhatóak

Az átszervezésekről a Belügyminisztérium a hvg.hu-val azt közölte, hogy a megszüntetett osztályok dolgozóinak öt munkanapjuk van arra, hogy a számukra felajánlott új beosztás elfogadásáról döntsenek. A rendőri szervek munkáját egyébként a tevékenységükhöz kapcsolódó szakmai és hatékonysági adatok alapján értékelték. Ennek során tekintettel voltak a működési feltételrendszerükre.

A Készenléti Rendőrségbe (KR) integrálódó Nemzeti Nyomozó Iroda állományának illetménye változatlan marad – írták –, KR egyéb szervezeti egységeihez kerülök „illetménykülönbözet mértékét kompenzációs illetmény-kiegészítéssel korrigálják.”

Az NNI „a Készenléti Rendőrség parancsnokának közvetlen alárendeltségébe tartozik majd, igazgatósági jogállással. A Nemzeti Nyomozó Iroda vezetője, főosztályvezetői besorolással, tábornoki rendfokozati kategóriával, egyben a Készenléti Rendőrség parancsnokának a helyetteseként vezeti a rendőri szervet.” Hozzátették, az integrációval egy időben a KR irányítása közvetlenül az országos rendőrfőkapitányhoz kerül. „A Készenléti Rendőrség parancsnoka országos rendőrfőkapitány-helyettesi besorolású rendőri vezető lesz” – jegyezték meg.

A Belügyminisztérium válaszából kiderült az is, hogy további átszervezések lesznek, ezek előkészítése most zajlik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Indoklás nélkül leváltotta Pintér az NNI igazgatóját

Pintér Sándor belügyminiszter az országos rendőrfőkapitány javaslatára augusztus 8-ai hatállyal indokolás nélkül visszavonta a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, Csízner Zoltán rendőr ezredes vezetői megbízását. Az intézkedés része a rendőrség nemrég indított átszervezésének.

Molnár Fruzsina Itthon

Pintér keménykedése még nem riasztja a bűnözőket

Bár rendpárti ígéretekkel került hivatalba a második Orbán-kormány, és az elmúlt két évben többször szigorította a Büntető törvénykönyvet, ez egyelőre nem látszik a bűnözési adatokon, melyek jelentős mértékben növekedtek. A számok esetenként félrevezetők, csalókák, de a lopások és a betörések száma mégis emelkedett. Utánajártunk az okoknak.

Csikász Brigitta Itthon

Szétrobbantja Pintér a bűnüldözés csúcsszerveit

Teljesen váratlanul több osztályt megszüntettek a Nemzeti Nyomozó Irodán, az ott dolgozókat fővárosi, kerületi kapitányságokra helyezték át a hvg.hu információi szerint. Nem maradt érintetlenül a rendőri korrupciós ügyben szintén besározódott BRFK sem, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályt jogutód nélkül megszüntették, a dolgozók ezután Pest megyei városi kapitányságokon nyomozhatnak. Értesüléseinket nem cáfolták, a budapesti főkapitány azt közölte, a történtekről nem nyilatkozhat.

Színes, szélesvásznú amerikai álom A nagy Gatsby a Vígszínházban

Színes, szélesvásznú amerikai álom A nagy Gatsby a Vígszínházban

Zsarolás, pénzmosás miatt vettek őrizetbe Juventus-szurkolókat

Zsarolás, pénzmosás miatt vettek őrizetbe Juventus-szurkolókat

Még ma is lehet 30 fok

Még ma is lehet 30 fok

A tudósok sem értik, hogyan nőhetett 88 méteresre ez a fa

A tudósok sem értik, hogyan nőhetett 88 méteresre ez a fa

Tóth Barnabás: Mindig az van, hogy megjelennek a szörnyű nácik. Engem nem ez érdekelt

Tóth Barnabás: Mindig az van, hogy megjelennek a szörnyű nácik. Engem nem ez érdekelt

Maszkos szélsőjobbosok támadták meg a melegfelvonulás résztvevőit Harkivban

Maszkos szélsőjobbosok támadták meg a melegfelvonulás résztvevőit Harkivban