szerző:
Csikász Brigitta
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hangulatjelentést kellett készíteniük az ORFK vezetőinek azoknak a rendőrkapitányságoknak, ahová az átszervezés miatt megszüntetett központi szervezetek munkatársai kerültek. Az átalakításnak nincs vége, újjászervezhetik például a metró rendőrséget is. A kerületi kapitányságokra kiszignált komolyabb ügyekben azonban csorbát szenvedhet a nyomozás.

Hangulatjelentést kellett írni azokon a kapitányságokon ahová a Nemzeti Nyomozó Iroda és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) megszüntetett osztályain dolgozókat az elmúlt hetekben áthelyezték - értesült a hvg.hu. Hogy miért lehet szükség erre, a régi időket idéző módszerre, a hvg.hu által megkérdezettek nem tudtak mit mondani. Ahogy egy forrásunk a helyzetet jellemezte, senki nem mer mást írni Papp Károlynak, a rendőrségi átszervezésért felelős miniszteri biztosnak, mint hogy "minden rendben, minden szép" - ahogy egy forrásunk jellemezte.

A BRFK-n – mint azt a budapesti főkapitány csütörtökön bejelentette – további jelentős átalakítás várható. Ennek lényege, hogy a központi egységek helyett a kerületi kapitányságokat erősítik, és növelik az utcán szolgálatot teljesíti egyenruhások létszámát. A változások célja az a mostanában sokat hallott hivatalos indoklás, hogy a büntetőeljárások lefolytatását gyorsabbá és eredményesebbé tegyék. Emiatt szinte a BRFK teljes rendőri állománya azt várja a testületnél átszervezések miatt, kinek az osztálya szűnik meg, kié marad.

Úgy tudjuk, ismét létrehozhatják a korábban már megszüntetett metró rendőrséget, központi őr-járőr parancsnokságot is. Nem várt mellékhatásként azonban információink szerint a megszüntetett Szervezett Bűnözés Elleni Osztály kerületi kapitányságokra helyezett ügyeiben több, operatív nyomozást is érintő aktát félnek a kijelölt előadók kézbe venni, mivel ilyen területen soha nem dolgoztak, nem értenek hozzá, tartanak attól, hogy esetleg hibáznak az ügyben.

Eltérő vélemények

Az átalakítások egyébként megosztják a rendőröket, a rendészeti szakmában jártas szakértőket. A decentralizáció egy, a neve elhallgatását kérő volt rendőri vezető szerint lehetővé teszi, hogy a központban csak a tényleg jelentős ügyekkel foglalkozzanak. Szerinte az eredmények már fél év múlva jelentkezhetnek, ráadásul a működés is takarékosabb lesz, például nem kell annyi gépkocsit fenntartani. Azonban ha a kerületi kapitányságok az emelt létszám mellé nem kapnak több támogatást – számítógépet, autót és felszerelést –, akkor a plusz harminc-negyven emberrel együtt még nagyobb gondot jelenthet majd az, hogy éppen ki használja az autókat.

Még a rendőrök számára is homályos, milyen lesz az élet az átszervezések után
©

Akadt olyan – jelenleg járadékos rendőr – aki úgy véli, a létszámemelés önmagában nem is jelent megoldást. „Amennyiben az utcán lévő rendőr tapasztalatlan, akkor a komolyabb ügyekben nem mer majd intézkedni, erőteljesen fellépni az állampolgárral szemben, ezért inkább azt csinálja, amiből nem lehet gond: bírságol".

Újabb rendőri vezető távozik
Információink szerint távozik a BRFK őrszolgálati főosztályvezető helyettese, Mittó Gábor. Ennek az az oka, hogy egy büntetőeljárás folyik vele szemben még a 2006-os őszi zavargások miatt. Úgy tudjuk, felajánlottak neki ugyan egy főelőadói helyet, de azt nem fogadta el és úgy döntött, leszerel a rendőrségtől.

A központosítás a kilencvenes évek elejétől indult be, éppen akkor, amikor 1991-96 között, amikor Pintér Sándor országos főkapitány volt. Ennek eredményeképpen azonban egy független, a magyar rendőrség állapotáról egymillió dollárért készült svájci jelentés, a Prestel-jelentés szerint az ORFK vízfejjé nőtte ki magát, amit meg kell szüntetni. A budapesti rendőrséggel kapcsolatban az átvilágítási anyag azt tartalmazta, hogy a központi szerv mellett elég lenne a négy égtáj szerinti négy kapitányság, a meglévő 23 helyett. A Prestel-jelentés azonban fiókba került, úgy tudjuk, azért, mert Boross Péter, akkori belügyminiszter, majd kormányfő a centralizált, tekintélyelvű rendőrség mellett volt.

Csökkennek a bérek, megtakarítás a költségvetésnek?

A központi szervektől a kerületekbe kerülő rendőrök bére valószínűleg csökkeni fog, hiszen a két helyen eltérő a fizetési szorzó, természetesen a központi munkahelyeké a magasabb. Egy-egy ember bére több tízezer forinttal lehet kevesebb, mint a BRFK Szervezett Bűnözés Elleni Osztályától és az NNI-től területi szervekhez áthelyezettek esetében is történt. Így akár – a hivatalosan közölt 800 emberrel számolva – több százmillió forinttal is csökkenhet a bérköltség éves szinten. 

A BRFK több évtizedes szervezetére valóban ráfér a megújítás – mondta a hvg.hu-nak egy volt rendőri középvezető. „A jelenleg azonban foltozgatás folyik, ráadásul nem tudni, mi a célja. A magyar rendőrség tipikusan egy orosz mintájú testület, amelyhez alapjaiban kellene hozzányúlni és megreformálni – megfelelő koncepció kidolgozásával. Enélkül nem látok nagy esélyt arra, hogy az átalakítás hosszú távon eredményes lesz” – mondta. Szerinte azzal, hogy az átszervezésnek puccsszerűen – egyik napról a másikra – történtek, csak azt érték el, hogy a testületben a rettegés uralkodott el, az "emberek féltik az állásukat, az egzisztenciájukat, nem tudják, kivel mi történik, hova kerül." 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csikász Brigitta Itthon

Pintér vérfürdője: "lubickol az alvilág"

Teljes a káosz és a reménytelenség a rendőrségen a hvg.hu-nak nyilatkozók szerint azt követően, hogy példátlan módon megszüntették a Budapesti Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Osztályát és a Nemzeti Nyomozó Iroda szervezett bűnözés elleni szolgálatát és gazdaságvédelmi főosztályát. Az elküldötteknek nem volt választásuk, vagy elfogadják új beosztásukat vagy leszerelnek – számolt be a vele történtekről néhány érintett rendőr. A szakszervezetekkel a belügyi vezetés nem egyeztetett, igaz, ezt nem is kell megtenni.

Csikász Brigitta Itthon

Saját rendőreit is lefejezi Pintér

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Nemzeti Nyomozó Iroda után több megyei rendőrfőkapitány távozásával folytatódhatnak az átszervezések – értesült a hvg.hu. Első körben a Hajdú-Bihar, a Heves, a Pest és a Zala megyei, illetve a Fejér megyei rendőri vezetőket meneszthetik. Elbocsátásuk oka a Belügyminisztérium által elvégzett teljesítményértékelés lehet, miközben a Fejér megyei parancsnok az ozorai fesztivállal kapcsolatos események miatt távozhat.

Csikász Brigitta Itthon

Újabb vérfürdő a rendőrségen, Pintér harminc vezetőt cserél le

Mintegy harminc személyi változást jelentett be a rendőri vezetők körében kedden a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság közösen kiadott közleményükben. A szeptember 1-jétől életbe lépő vezetőcserékről – az indoklás szerint – szakmai és hatékonysági értékelésre hivatkozva döntöttek. Ugyanakkor szakmabeliek a listát látva nem annyira szakmaiságot látják a változások mögött, hanem inkább politikai akaratot.

Csikász Brigitta Itthon

Szétrobbantja Pintér a bűnüldözés csúcsszerveit

Teljesen váratlanul több osztályt megszüntettek a Nemzeti Nyomozó Irodán, az ott dolgozókat fővárosi, kerületi kapitányságokra helyezték át a hvg.hu információi szerint. Nem maradt érintetlenül a rendőri korrupciós ügyben szintén besározódott BRFK sem, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályt jogutód nélkül megszüntették, a dolgozók ezután Pest megyei városi kapitányságokon nyomozhatnak. Értesüléseinket nem cáfolták, a budapesti főkapitány azt közölte, a történtekről nem nyilatkozhat.

Molnár Fruzsina Itthon

Pintér keménykedése még nem riasztja a bűnözőket

Bár rendpárti ígéretekkel került hivatalba a második Orbán-kormány, és az elmúlt két évben többször szigorította a Büntető törvénykönyvet, ez egyelőre nem látszik a bűnözési adatokon, melyek jelentős mértékben növekedtek. A számok esetenként félrevezetők, csalókák, de a lopások és a betörések száma mégis emelkedett. Utánajártunk az okoknak.

Csikász Brigitta Itthon

Rossz értékelés alapján kezdett mészárlásba Pintér a rendőrök szerint

Teljesítmény-értékelés alapján jutottak oda a Belügyminisztériumban, hogy a rendőrségen vezetőcseréket hajtottak végre és átszervezéseket vittek véghez. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntetett egysége, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának tevékenységével kapcsolatban a hvg.hu úgy tudja, az általuk ismert értékelés az ügyszám forgalomra vonatkozott. Ezt volt és jelenlegi rendőrök szerint hamis képet mutat a speciális területű, bonyolultabb ügyeket vivő, éppen ezért kevesebb aktával bajlódó hivatásosok munkájáról.

MTI Itthon

Pintér: "egyhamar nem nő ki Portik vagy Vizoviczki utódja"

Pintér Sándor szerint P. Tamás és V. László előzetes letartóztatásba helyezésével azokat juttatták rács mögé, akik az elmúlt húsz évben a legtöbb erkölcsi és anyagi kárt okozták Magyarországnak. A belügyminiszter erről a Heti Válasznak adott, csütörtökön megjelent interjújában beszélt.

hvg.hu Itthon

Indoklás nélkül leváltotta Pintér az NNI igazgatóját

Pintér Sándor belügyminiszter az országos rendőrfőkapitány javaslatára augusztus 8-ai hatállyal indokolás nélkül visszavonta a Nemzeti Nyomozó Iroda igazgatója, Csízner Zoltán rendőr ezredes vezetői megbízását. Az intézkedés része a rendőrség nemrég indított átszervezésének.

Csikász Brigitta Itthon

Pintér megtörte a rendőrséget

Egyelőre három olyan ember van a Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntetett egységének, a Szervezett Bűnözés Elleni Osztályának (SZBEO) volt munkatársai között, akik nem fogadták el a számukra felajánlott új beosztást – értesült a hvg.hu. Rendőrségi források szerint ez teljesen érthető, hiszen nem lehet egyik napról a másikra új munkahelyet találni, és a szélnek eresztett embereknek gondolniuk kell családjukra is.

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Fotós aha-élmények a Petőfi-dagerrotípiától az első szelfiig

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Már nyolc halálos áldozata van a chilei zavargásoknak

Kvíz: Tudja, melyik autómárka melyik országból származik? Még ezeket is?

Kvíz: Tudja, melyik autómárka melyik országból származik? Még ezeket is?

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Radar 360: Radikális iskola költözhet a fővárosba, visszatér a nyár

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Brexit: most a brit házelnök akadályozta meg Boris Johnson tervét

Titokban új eszközt fejleszt a Samsung: egy szemüveget

Titokban új eszközt fejleszt a Samsung: egy szemüveget