szerző:
MTI

Az Emmi közleménye nem ejt szót arról, hogy a jelentésből, ahogy azt a TASZ állította, a drogpolitikára nézve kedvezőtlen részek kerültek ki. A minisztérium ellenben azt állítja: tényeken és tudományos alapokon nyugszik a Nemzeti Drog Fókuszpont kedden közzétett jelentése.

Tényeken és tudományosan igazolt megállapításokon alapul a Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ (Nemzeti Drog Fókuszpont) éves magyar országjelentése - írta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdai közleményében.

A Nemzeti Drog Fókuszpont kedden honlapján (http://drogfokuszpont.hu/) tette közzé a 2011-es évre vonatkozó jelentését.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kedden azt közölte, hogy a Nemzeti Drog Fókuszpont jelentésből több olyan részt kitöröltek, amely rossz színben tüntette fel a kormány drogpolitikáját.

Az Emmi szerdai közleménye szerint a Nemzeti Drog Fókuszpont gyűjti össze és kezeli a kábítószer-fogyasztással összefüggő hiteles és a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő információkat, amelyeket a lisszaboni székhelyű Európai Kábítószer- és Kábítószer-függőség Megfigyelő Központjának (EMCDDA) is továbbít. Az Emmi szerint az európai központ számára készített 2012-es országjelentést "tudományos igényességgel" fogalmazták meg.

A tárca emellett kiemelte: a kormány új drogpolitikájában célként tűzte ki a droghasználat kiszorítását az iskolákból, szórakozóhelyekről, a prevenció előtérbe helyezését, a családok és a közösségek megtartó erejének erősítését, a teljes felépülésre koncentráló kezelések támogatását. A tiltott pszichoaktív anyagokat tartalmazó C lista megjelenésével gátat szabtak az úgynevezett dizájner drogok korlátlan terjedésének és terjesztésének is. A dizájner drogok fogyasztása és továbbadása már bűncselekménynek számít. 

Az Emmi szerint az adatokból látszik: "eredményes a kormány drogpolitikai szigorítása". Ezen a drogstratégia megléte, illetve hiánya sem változtat - tették hozzá, kiemelve, "a stratégia lényeges eleme a drogpolitikának, de az eredményeket az emberek, a terepen dolgozó elkötelezett szakemberek, az önkéntesek érik el".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

Furcsa változás az Instagramon, "eltűnhetnek" a lájkok

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Orbán Viktor is locsolkodott húsvéthétfőn

Csődbe ment az egyik mobilgyártó

Csődbe ment az egyik mobilgyártó

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

Épségben előkerült a hétvégén eltűnt apa és lánya

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

10 éve kihaltnak hitt növényt találtak Hawaiin

Augusztustól betiltják az éjszakai forgalmat Ferihegyen

Augusztustól betiltják az éjszakai forgalmat Ferihegyen