szerző:
Kósa András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A nyertesek és a vesztesek is becsapva érzik magukat a Kaba környéki földek pályázata miatt: első körben ugyanis egyetlen helyi gazda sem nyert, a Földalap viszont váratlanul visszavonta a kihirdetett eredményt, erről ráadásul az érintettek is csak a sajtóból értesültek. A visszavonás indoka irreálisnak tűnik.

Egyetlen helyben lakó gazda sem nyert Kabán, amikor tavasszal eredményt hirdettek a település határában kiírt mintegy 240 hektár földre. (Egy 59,5 egy 82, egy 44 és egy 53 hektáros területre.)  Pedig a helyiek nagy reményekkel indultak a négy helyrajzi számon meghirdetett, jó minőségű területekért. A 16 pályázni kívánó gazda egymással, és az önkormányzattal is összefogva polgárjogi társaságokat (ennek lényege, hogy egy-egy táblára nem egyénileg, hanem közösen pályáznak) alapított, így adták be a négy földdarabra a pályázatokat úgy, hogy mindenkinek jusson föld. Mivel a polgármesteri hivatal is segített a pályázatok elkészítésében mindenki bízott benne, hogy azok sikeresek lesznek végül.

Ezek után a kisváros vezetését és a pályázókat is hidegzuhanyként érte a hír, hogy egyetlen kabai gazda sem nyert. A Hajdú Online szerint a pályázatok 220 ezer forintba kerültek fejenként, igaz, ebből a veszteseknek 60 ezer visszajárt.  Az egyik földterületet a szomszédos Bihartorda fideszes polgármestere, Módos Imre és felesége nyerte. (Ők már régóta sertéstenyésztéssel foglalkoznak.) A nyertesek között volt Tóth Lajos, a hajdúszoboszlói Silver Hotel tulajdonosa is, aki korábban megvásárolt és felújított egy majort, ahol most falusi vendéglátással foglalkozik, valamint mangalicákat, szürkemarhákat is tart. Szintén nyert még a szomszédos Sárrétudvar állatorvosa.

Megfelelt a szabályoknak

„Az összes nyertes megfelelt a jelenleg hatályos jogszabályoknak, vagyis az elnyert földektől húsz kilométeres távolságon belül laktak, alakilag tehát rendben voltak a pályázatok, de mi mégis nagyon csalódottak voltunk, mert ezeket a földeket a kabai emberektől vették el, a településen a szakértelem, és a szándék is meglenne ahhoz, hogy a helyiek vegyék kezelésükbe a földeket, ráadásul ők kabaiakat foglalkoztattak volna” – mondta egy helyi forrásunk. A vesztesek közül senki nem kapott indoklást, csak egy egyszerű értesítést, hogy nem jut földhöz. Forrásunk szerint érdeklődtek ugyan a Nemzeti Földalapnál, de nem kaptak bővebb információt.

A föld azé... Kabán most éppen senki nem tudja, ki fogja megművelni
©

Ezek után némileg váratlan fordulat volt, hogy a kihirdetett eredményt megsemmisítették október 25-én. (Bár a Földalap honlapján már nem szerepelnek a kiírások, internetes kereséssel még meg lehet találni a fájlokat.) Az immár szintén vesztes egykori nyerteseket ráadásul még senki nem értesítette semmiről, mindent a sajtóból tudtak meg – mint ezt Módos Imre a hvg.hu-nak elmondta. A polgármester kérdéseinkre csak annyit mondott, hogy semmilyen részletet nem ismer az ügyről, ők mindenben megfeleltek a pályázati kiírásnak, hogy így alakult, abban szerinte a „szokásos magyar jó szándéknak” is szerepe lehet. „Természetesen nagyon rosszul érint, mindenkit rosszul érintene, aki megnyer egy pályázatot, rákészül, számol vele, majd egyszer csak közlik vele, hogy mégsem érvényes az egész” – mondta Módos Imre, hozzátéve, ha lehetősége lesz, újra pályázni fog, mert szüksége lenne földekre a gazdasága fenntartásához.

„Százhúsz magyartarka marhám van, eddig csak szétaprózott földeken tudtunk nekik takarmányt termelni, létszükséglet lett volna, hogy megkapjuk azt az ötven hektárt egyben” – mondta Lendvai Csaba, egy másik nyertes is. Ő szintén nem tud semmit arról, hogy miért is vonták vissza a pályázatukat, ugyanis vele sem közölte ezt a Földhatóság. Lendvai Csaba azt is sérelmezte, hogy az ő nevük nyilvánosságra került, míg „a tizenhatok közül senki nem meri vállalni a nevét”.

"Én egy megnyert pályázat tulajdonosának tekintem magam, ugyanis erről kaptam értesítést, az ellenkezőjéről pedig még senki nem tájékoztatott. Három Négy kilométerre lakom Kabától, három kilométerre a földtől, azt hiszem, ha valaki helyben élőnek számít, akkor én annak" - mondta Tóth Lajos. "Ebben az országban egy műkörmös nyerhet földeket, velünk pedig példát statuálnak" - mondta Tóth , akit már csak azért is rosszul érintett az ügy, mert a nyertes pályázat tudatában újabb mangalicákat vásárolt.

Fals hivatkozás

A megsemmisítő határozat az „ingatlan-nyilvántartási állapot rendezését” említi, ami arra utalhat, hogy osztatlan közös tulajdonú telkekről lehet szó, esetleg a tulajdoni lapon nem az állam, hanem valaki más szerepel tulajdonosként. Az indok azonban azért is sántít, mert a tulajdonviszonyok rendezése nélkül ki sem lehetett volna írni a pályázatot. Október 17-én új pályázatot is kiírtak, egy 118, egy 63, egy 87, és egy 12 hektáros földre. A kabai földpályázatok érdekessége még, hogy a Jobbik képviselője, Kulcsár Gergely október 24-én írásbeli kérdést nyújtott be a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz „Mi történik Kabán az állami földpályázat ügyében?” címmel, de máig nem kapott választ, pedig már lejárt a határidő. Szabó Rebeka az LMP-től szintén arról érdeklődött szeptemberben, hogy miért nem hozták még nyilvánosságra a pályázat eredményeit, akkor azt a választ kapta, hogy még nincs eredmény. A képviselő korábban azt is kifogásolta, hogy nem ad megfelelő tájékoztatást a Földalap a pályázatokról.

Van, aki kabai önkormányzat lobbiját sejti a pályázatok visszavonása mögött. Az tény, hogy – mint az a Hajdú Online összeállításából kiderült - Bodó Sándor, Kaba parlamenti képviselője, és Szegi Emma polgármester is igyekezett segíteni a helyi gazdáknak. Egy fideszes forrásunk azt mondta: tudomása szerint a VM-ben attól tartottak, hogy a helyi gazdák felháborodásukban a kajászóihoz hasonló földfoglalásra készülnek, mint fogalmazott, "olyan hírek érkeztek, hogy már egyenesítik ki a kaszákat". Az azonban biztos, hogy a jelenlegi helyzet a legkellemetlenebb mindenki számára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
M. László Ferenc - Szabó M. István Gazdaság

A hisztéria nemzetgazdaságilag indokolt – Csányi a Pickről és az importról

Teljesíti a Pick a hungarikummal együtt járó előírásokat, így a téliszalámiba kizárólag magyar hús kerül, viszont az európai oltalmat élvező "szegedi szalámival" együtt járó rendkívül szigorú előállítási szabályokat a hazai sertéságazat súlyos válsága miatt nem lehet és nem is rentábilis betartani - mondta a szegedi gyárat is működtető Bonafarm Zrt. vezérigazgatója. Csányi Attila – a cégcsoportot tulajdonló Csányi Sándor bankár fia – szerint a hvg.hu által nyilvánosságra hozott minisztériumi lista a hazai agrárium válságának egyik tünete. A cégvezető azt mondta, „a családi gazdaság – nagyüzem” szembeállítás helytelen, mert a két fél együttműködése nélkül szinte lehetetlen a magyar húsipar megmentése.

HVG Itthon

Ángyán: vélhetően kizárnak a Fideszből

„Disznóságokhoz nem asszisztálok” - vallja az e heti HVG Portré rovatában a 60 éves Ángyán József agrárszakértő, fideszes képviselő, akit 2010-ben Orbán Viktor a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkárának kért fel.

Stemler Miklós Itthon

Fideszes segítséggel megy neki Ángyán a földtörvénynek

Parázs hangulatú fórumot tartott Pécsett Ángyán József volt földművelésügyi államtitkár, fideszes képviselő, akit többen is arra kértek, hogy álljon egy új, a vidék érdekét egyesítő mozgalom, egy „Parasztpárt” élére. Ángyán egyelőre a Fidesz szekerét próbálja megfordítani, de a földtörvény közelgő elfogadása töréspont lehet.

hvg.hu Gazdaság

Ángyánnak Bajnai vállalhatatlan

Nem tudna együttműködni a volt miniszterelnökkel a földbotrányokkal és a földtörvény-tervezet problémáival turnézó volt földművelésügyi államtitkár, de saját bevallása szerint sincs már sok hátra neki a Fidesz frakciójában. Hétfőn is főként a szembenézés miatt nyújtanak be ötven módosító indítványt a földtörvényhez.

Pár perc alatt tízezer dollárt keresett Hosszú Katinka és Késely Ajna

Pár perc alatt tízezer dollárt keresett Hosszú Katinka és Késely Ajna

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Ha száraz lábbal járná be a miskolctapolcai barlangfürdőt, most itt az alkalom

Seres László: Sokkoló, hogy a miniszterelnök nem tartja magát egy bírósági döntéshez

Seres László: Sokkoló, hogy a miniszterelnök nem tartja magát egy bírósági döntéshez

Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is

Igen ritka mélytengeri delfineket mosott partra a víz Ausztráliában, ráadásul kettőt is

Gumicsónakról esett a jeges Tiszába három szír férfi

Gumicsónakról esett a jeges Tiszába három szír férfi

Tollas szárnnyal repül a különleges robotgalamb – videó

Tollas szárnnyal repül a különleges robotgalamb – videó