szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lelkészek válásáról tárgyalt a református zsinat az Égető kérdéseink című sorozat első részeként csütörtökön Budapesten.

Szarka Miklós lelkész, pár- és családterapeuta beszélt arról a dilemmáról, hogy válóperes eljárás megindulásakor az esperesnek kötelessége legyen-e az érintett lelkészt felfüggeszteni a szolgálatából addig, amíg a világi és egyházi bíróság nem állapítja meg a felelősségét - közölte a Magyarországi Református Egyház (MRE) kommunikációs szolgálata.   

Szerinte a lelki krízis korai szakaszában bekövetkező szankcionálás tévútra vezethetne, ez csak akkor lenne javasolt, ha a párkapcsolati válság "kigyűrűzne a gyülekezetre". A krízis előidézésében a felelősség megállapítása nehéz, mert a válság általában két ember felelőssége, mindketten követnek el hibákat, de mindketten áldozatok is - jegyezte meg.

Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hozzászólásában kiemelte, azért van a zsinat előtt a kérdés, mert "nem fogadják el a világi bíróság eljárásait" és a módosítási javaslat - véleménye szerint a lelkipásztor érdekében - megelőző szándékú lenne.

Ma olyan kultúrában élünk, ahol a házasságok hatvanöt százalékának válás a vége, ezért "emberiesnek és keresztyéninek kell lenni, ugyanakkor közösségek vezetőiről van szó" - fogalmazott.

Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke rámutatott, a lelkészek válása mögött az egyház krízise áll. Simonfi Sándor, a Budapest-Északi Református Egyházmegye esperese azt mondta, hogy amikor lelkészek lettek, azt is vállalták, hogy a hit erejét felmutassák, és "amikor az egész világ elválik", ők hűek maradjanak esküjükhöz.

Börzsönyi József, a zsinat tiszáninneni lelkészi tagja úgy gondolja, hogy az elvált lelkipásztor a korábbi gyülekezetében ne szolgáljon.

Ónodi-Szabó István, a zsinat tiszántúli világi tagja szerint viszont "a jogi megoldás a legrosszabb" ebben az esetben. Molnár János tiszántúli világi tag hozzászólásában kifejezte, hogy a lelkipásztorok és házastársaik számára bizonyos időszakonként "házassággondozó alkalmakat" lehetne biztosítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Agüero lekezelően megragadta az asszisztensnő vállát, mégsem büntetik meg

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Rá sem lehet majd ismerni a ferihegyi gyorsforgalmira

Bloomberg: A brit kormány kész feladni a Brexit-megállapodást sértő törvényt

Bloomberg: A brit kormány kész feladni a Brexit-megállapodást sértő törvényt