szerző:
hvg.hu

A Fideszt a választásokon kell, és lehet is legyőzni, ezét nem a bojkotton kell gondolkodni - írja Mesterházy Attila, az MSZP elnöke vasárnapi közleményében. A politikus szerint óriási hiba, hogy a Fidesz az EU-t teszi felelőssé a saját hibáiért.

A Fidesz-kormány megbukott - kezdi hétvégi írását Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, aki szerint a katasztrofális kormányzás nem kezelte, hanem súlyosbította a gazdasági világválság következményeit Magyarországon. A gazdaság 1,5 százalékkal csökken, 6 százalékos az infláció, közel 4 millióan a létminimum alatt élnek, menekülnek a befektetők, a vállalkozók nem jutnak hitelhez, az adóterhek nőnek, a túlzottdeficit-eljárás alól pedig nem kerültünk ki, "perben és haragban vagyunk Európával".

A szocialista politikus szerint értelmetlen és rossz politika uralja életünket, amit a kormánypárt cinizmussal, konoksággal, butasággal tetéz. Mint írja, a kormány képtelen a változtatásra, inkább csúszik tovább a lejtőn, de nem vallja be, hogy hibázott.

Mesterházy szerint Orbán Viktor tökéletesen tisztában van azzal, hogy a választást a kormányzásával nem nyerheti meg, ezért "hatalomvágytól fűtve előre manipulálni próbálja az eredményeket".

"A miniszterelnök, aki saját bevallása szerint már az 1980-as években sem a diktatúra ellen harcolt, ki akarja zárni a választók egy részét a választásból. Hiszen tudja: ellene szavaznának. Orbán ezzel az európai demokrácia újabb alapelvét sérti meg. Nincs is már olyan alapelv, amit ne sértett volna meg" - írja az MSZP elnöke, aki szerint a választási szabályok a teljes átláthatatlanság és kiszámíthatatlanság felé közelednek - a Fidesz a kétharmaddal visszaélve bármikor, bármit megváltoztathat.

"Mégis biztos vagyok abban, hogy a Fideszt a választásokon kell legyőzni, s hogy le is lehet győzni. Ha mindenki ott lesz a szavazókörökben, aki elutasítja a Fidesz önkényes, az országot romboló politikáját, akkor nincs az a manipuláció, ami megakadályozhatná a Fidesz leváltását. Nem a bojkotton kell gondolkodni, hanem a választási győzelem módján" - véli Mesterházy.

Az MSZP-s politikus szerint a demokrácia visszaszerzéséért folytatott küzdelemben erősen támogatja a magyar embereket az Európai Unió, s különösen az európai baloldal is, mert az európai szociáldemokraták mindig kiálltak a magyar demokrácia mellett, mellettünk, mert  tisztában van azzal, hogy a magyar demokrácia az ő ügyük is. "Ha újra út nyílik Európában a diktatórikus törekvéseknek, akár csak egyetlen országban is, akkor veszélyes folyamat indulhat el. Ahogyan az európai baloldal, úgy a magyar baloldal is gátat akar vetni ennek" - írja.

Mesterházy emlékeztet rá, hogy az európai szocialisták a héten Budapestre is jöttek demonstratíve ezzel a céllal, hogy megmutassák, számíthat a magyar baloldal a támogatásukra a kormányzásra való felkészülésben is. "Magyarország társadalmi problémái markánsan baloldali súlypontú politika után kiáltanak" - véli a politikus, aki szerint az egyenlőtlenségek csökkentése és a társadalmi szolidaritás érvényre juttatása révén gyógyíthatjuk be a társadalom sebeit, amelyeket a válság és a Fidesz okozott. Ezen túlmenően pedig a környezeti és társadalmi fenntarthatóság, az életre keltett foglalkoztatási rendszer, a befogadó iskola, a részvételi elemekkel bővített demokratikus intézményrendszer, a fejlesztő és felzárkóztató, átlátható döntéseket hozó állam a feltételei Magyarország hosszú távú felemelkedésének.

Mesterházy hangsúlyozza, a kormány mániája az ellenségkép és a bűnbakképzés, a Fidesz soha semmiért nem vállalta és nem is fogja vállalni a felelősséget, ezért került Európa is a vádlottak padjára. A politikus szerint ez hiba, ugyanis Magyarország európai ország, ezer és egy szállal kötődünk a kontinenshez, az Unióhoz. "Ha elvágjuk ezeket a szálakat, akkor pénzünk se lesz, piacunk se lesz, munkánk se lesz, jövőnk se lesz" - írja, majd hozzáteszi, Magyarország elsőrangú érdeke az Európában maradás, és az európainak maradás, ezért az a feladatunk, hogy az európai megújulásban tevőlegesen részt vegyünk.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Egész büszkén feszít Lewis Hamilton egy kakukktojásnak tűnő autó mellett

Egész büszkén feszít Lewis Hamilton egy kakukktojásnak tűnő autó mellett

Mansfeld Péterre emlékeztek egykori iskolájában

Mansfeld Péterre emlékeztek egykori iskolájában

Kiképzés nélkül repült a pilóta az új Boeinggel, amelyik később aztán lezuhant

Kiképzés nélkül repült a pilóta az új Boeinggel, amelyik később aztán lezuhant

Budapestre jönnek a világ leghíresebb balett-táncosai

Budapestre jönnek a világ leghíresebb balett-táncosai

Sokkoló képeket készítettek az állatvédők, hogy megmutassák, milyen nagy a baj a tengerekben

Sokkoló képeket készítettek az állatvédők, hogy megmutassák, milyen nagy a baj a tengerekben

Ez tényleg jól hangzik: a jövőben talán már soha nem kell feltölteni az okosórákat

Ez tényleg jól hangzik: a jövőben talán már soha nem kell feltölteni az okosórákat