szerző:
György Miklós

Újabb, jelentős mértékben szövegazonos részeket találtunk Semjén Zsolt és egykori témavezetője, Molnár Attila írásaiban. Semjén 1992-ben született szociológiai szakdolgozatának második, javított kiadásából kb. kétoldalnyi szöveg lényegében megegyezik konzulensének, Molnár Attilának egy ugyancsak 1992-ben készült tanulmányával.

Hétfőn arról írtunk, hogy Semjén Zsoltnak az ELTE-n 1992-ben megvédett szociológiai szakdolgozatából kb. 12-13 oldal lényegében szó szerint megegyezik szakdolgozati konzulense, Molnár Attila szociológus egy 1993-ban a Valóság című folyóiratban megjelent tanulmányának szövegével.

Semjén dolgozatában ezenfelül van további kb. kétoldalnyi olyan szöveg, amely jelentős mértékben ugyancsak szó szerinti egyezést mutat Molnár Attilának egy másik tanulmányával. A tanulmány megtalálható Molnár Feljegyzések a Kaotikus Fegyházból címmel korábbi írásait egybegyűjtő, 1999-ben megjelent kötetében. A vallás és politika napjainkban címet viselő tanulmány pontos megjelenési időpontjáról a könyv nem tartalmaz információkat, csak a tanulmány születésének évszámát közli: e szerint a szöveget szerzője 1992-ben vetette papírra, abban az évben, amikor Semjén szakdolgozatot írt Molnár irányításával.

Kattintson az újabb szövegegyezésekért!

©

Ki segített kinek?

Semjén szociológia dolgozatából jelenleg két változat érhető el: az egyik a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) könyvtárában található, a második a kormány honlapjáról tölthető le. Az utóbbit vélhetően Semjén maga bocsátotta a kormany.hu rendelkezésére, mert az ELTE-n múlt hétfőn azt közölték a hvg.hu-val, hogy nekik – valószínűleg selejtezés miatt – nincs egyetlen példányuk sem. A kormány honlapján található „második javított kiadás” feliratot tartalmazó változat viszont több furcsaságot is tartalmaz.

Mint arról a hvg.hu az akkori intézetvezető-helyettes és Csepeli György szociológus nyilatkozata alapján beszámolt, Semjén szakdolgozata 1992-ben megosztotta a bírálóit: az egyik vallásszociológus egyest, a másik bíráló jelest adott, végül az ellentmondás feloldására egy harmadik bírálót kértek fel. Tausz Katalinnak, az ELTE Társadalomtudományi Kar dékánjának múlt heti közleményéből az is kiderül, hogy a másik bíráló Semjén konzulense volt. A nyilvánosságra hozott leckekönyv szerint Molnár Attila volt a szakdolgozati témavezetője, konzulense. A „második javított kiadás” megjegyzés arra utalhat, hogy Semjén – vélhetően a bírálatok hatására – átdolgozta, kibővítette a szakdolgozatát.

Fogyó dolgozat

A most feltárt újabb szövegazonosság mellett a hvg.hu eddigi kutatásai szerint Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes szakdolgozatának 5., 8–22., 36–37., 41. és 46–48. oldalain található szövegek-szövegrészletek jelentős átfedést mutatnak a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián 1991-ben megvédett teológiai doktori disszertációjával. Ezeken az oldalakon néhány részlet forrásmegjelölés nélküli átvételt is tartalmaz Előd István, illetve Vanyó László egy-egy munkájából.

A 3–5., 23–28., 30–35. és 38–39. oldalakon található szövegek-szövegrészletek továbbá lényegében szó szerint megegyeznek Molnár Attila két, fentebb idézett tanulmányával, végül a 42–45. oldalakon található, forrásmegjelölés nélküli táblázat jelentős mértékben azonos Lothar Gassmann egy magyarul is olvasható művében szereplő táblázattal.

A hvg.hu múlt héten tárta fel, hogy Semjén Zsoltnak a Pázmány Péter Római Katolikus Hittudományi Akadémián 1991-ben megvédett teológiai doktori disszertációja közel 40 százalékban magyar, német és angol nyelvű források megfelelő forrásmegjelölés nélküli átvétele. Egy nappal később pedig arról írtunk, hogy az 1992-ben az ELTE-n benyújtott szociológia dolgozata jelentős átfedést mutat a teológiai disszertációval, illetve további, megfelelő forrásmegjelölés nélküli szövegátvételeket is tartalmaz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból

A bajorok azt üzenték, elegük van a nagykoalícióból

Köszöni, még marad az indián nyár

Köszöni, még marad az indián nyár

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Kulka János: Kívülről látom az egész korábbi életemet

Szokatlan szigor: a kormány fellép az EU-projektek túlárazása ellen

Szokatlan szigor: a kormány fellép az EU-projektek túlárazása ellen

Sportosra hangolták a legújabb Audi A8-ast

Sportosra hangolták a legújabb Audi A8-ast

A Kétfarkú Kutya Párton keresi a rendőrség Baskyt

A Kétfarkú Kutya Párton keresi a rendőrség Baskyt