szerző:
MLF

Vitát váltott ki az ELTE-n Semjén Zsolt diplomamunkája 1992-ben. Az egyik bírálója elégtelent, a másik jelest adott a dolgozatra, ám végül egy harmadik opponens felkérésével rendezték a kérdést. Úgy tudjuk, a gondot nem plágiumgyanú, hanem az váltotta ki, hogy a munka – amely sokat merített a teológiára 1991-ben leadott disszertációból – nem illett a szociológia intézet profiljába, illetve a dolgozat szakmai színvonalát is kifogásolták.

Egyest adott Semjén Zsolt 1992-ben az ELTE-re beadott szociológia szakdolgozatára az egyik bírálónak felkért vallásszociológus, ezért egy újabb bírálót kellett felkérni. Végül Semjén az opponensek véleményének összegzése után négyest kapott a szakdolgozatára, majd az védésen jelessel vizsgázott. A hvg.hu úgy értesült, az 1990-es évek elején működött Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetben vita alakult ki arról, hogy elfogadható-e a dolgozat a szociológián, miután a bíráló kifogásolta annak színvonalát.

Mint arról hétfőn délelőtt beszámoltunk, a jelenlegi miniszterelnök-helyettes a teológia-doktori megvédése után 1992-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a szociológia szakon is szerzett diplomát, ahova egy olyan szakdolgozatot adott be, mely jelentős átfedést mutat az 1991-es disszertációval. A New Age értelmezési kísérlete című, 51 oldalas szociológia dolgozatból – melyben a főszöveg 46 oldal – 32-33 oldal a teológiai doktori dolgozat részben szó szerinti átvétele, részben enyhe átfogalmazása, néhol egyszerűsítése, rövidítése. Semjén a doktoriból olyan részeket is átemelt, amelyek a disszertációban eleve valamely külső forrás átvételén alapultak.

A Népszabadság kedden megjelent cikkében Fokasz Nikosz, a szociológiai tanszék vezetője azt állította, Semjén arra hivatkozva kapott elégtelent az egyik tanártól, hogy „a mű nem szociológiai, hanem teológiai természetű”, vagyis nem kapcsolódott „szorosan ahhoz az ismeretanyaghoz, amelyből a jelölt oklevelet kíván szerezni”.

Elégtelen és jeles

A hvg.hu-nak nyilatkozó Csákó Mihály akkori intézetvezető-helyettes azt mondta, emlékei szerint Semjén szakdolgozatával az volt a gond, hogy nem tartalmazott szociológiai megállapításokat, főleg a szakirodalmat ismételte, másrészt „kevés volt benne az önálló gondolat”. „Abban az időszakban a plágiumkeresés – miután a technikai feltételek, szoftverek nem voltak elérhetőek még – másodlagos volt” – beszélt az akkori körülményekről a volt intézetvezető-helyettes.

Semjén Zsolt egy egyházi rendezvényen
©

„Akkor én is olvastam a dolgozatot, sok tekintetben egyetértettem az elégtelent adó bírálóval” – mondta a szociológus. Csákó hangsúlyozta, ha az ügyet szakmai vizsgálat fogja követni az egyetemen, be fog számolni az 1992-ben történekről. A szociológus szerint az egyik bíráló egyest, a másik viszont ötöst adott a dolgozatra. Ezt követően – az ellentmondást feloldandó – felkértek egy harmadik opponenst is, aki végül négyest adott a szakdolgozatra. Csepeli György úgy tudja, a szekták elismert kutatója – az azóta elhunyt – Horváth Zsuzsa volt az egyik bíráló, a másik pedig Szántó János. Egyetemi körökből úgy tudjuk, Horváth adott elégtelent a dolgozatra.

A szociológiai tanszék jelenlegi vezetője – akit kedden a hvg.hu többszöri telefonálás ellenére sem tudott elérni – a kormány honlapjára kihelyezett leckekönyv szerint az 1980-1990-es évek fordulóján többször oktatta Semjént. Fokasz Nikosz a hittudományin és az ELTE-n is tanította a jelenlegi miniszterelnök-helyettest, Semjén összesen kilenc órájára járt az évek alatt. A leckekönyvből kiderül, hogy Molnár Attilához járt szakdolgozati konzultációra, aki erre a tantárgyra jelest adott Semjénnek. A kereszténydemokrata politikus korábban is hallgatta Molnár óráit, így hozzá járt vallásszociológiára, illetve a rendszerváltás évében nála végezte el a „Marxista szociológia 1917 után” című – akkoriban vélhetően kötelező – tantárgyat, melyre szintén ötöst kapott. A jó tanulónak számító Semjénnek csakis azokkal a tantárgyakkal gyűlt meg a baja, melyek a reáltudományokkal vagy az empirikus adatfelvétellel voltak kapcsolatosak: egy-egy ilyen tantárgyra is hármast kapott.

Javított kiadás

A honlapra kihelyezett diplomamunka első oldalán az szerepel, hogy „Második javított kiadás”. A hvg.hu hétfőn szerette volna kikérni Semjén diplomamunkáját az ELTE könyvtárából, de ott munkatársunkkal azt közölték, az 1992-es szakdolgozatok már nincsenek meg, azokat minden bizonnyal leselejtezték, így vélhetően a bírálatok sincsenek már meg.

A Pázmány Péter Katolikus Hittudományi Egyetem (PPKE) könyvtárában megtalálható a dolgozat, ám ez részben különbözik attól, ami a kormány honlapjára kikerült. A két szöveg összevetéséből kitűnik, hogy a honlapra kihelyezett dolgozat elején van egy hosszabb, a szakirodalmat bemutató elemzés, később újra van egy beszúrt rész. A hétfőn nyilvánosságra hozott dolgozat irodalomjegyzékében Semjén több angol nyelvű irodalmat megjelöl, a végén a lábjegyzetek azonban változatlanok. Az nem derül ki a dokumentumokból, hogy a PPKE könyvtárában található kötett született-e előbb, de a hosszabb "Második javított kiadás" felirat arra utal, hogy Semjén valamiért - esetleg az ELTE-n kialakult vita hatására - javította, kiegészítette a dolgozatát. 

A kormány honlapjára kihelyezett szövegben is szerepel az a táblázat, melyet a szerző Lothar Gassmann New Age: Jön az egységes világvallás című tanulmányából vett át. Mint hétfőn megírtuk, a kereszténység és a New Age egy-egy fontos fogalmát, illetve tanítását összehasonlító táblázatot Semjén a következő mondattal vezette fel: „A kereszténység és a New Age szembenállását talán úgy lehet a legjobban érzékeltetni, ha néhány fundamentális kérdésben egymás mellé állítjuk a New Age és a Biblia tanítását.” A szociológia diploma munkájában sehol nem utal azonban arra, hogy a táblázat eredetije Gassmann idézett művében található.

Nem illett a profilba

Csákó Mihály szerint húsz évvel ezelőtt fel sem merült a plagizálás kérdése, az intézeten belüli vita során egyszerűen csak a diplomamunka színvonalával akadt probléma. Úgy emlékszik, a fő gond az volt, hogy New Age szakirodalmát, elméleti vonatkozásait bemutató diplomamunka nem illett a társadalomtudományi kutatásokra specializálódott tanszék profiljába.

Az ELTE új épülete - selejteztek
©

A kormány honlapjára kihelyezett leckekönyvben az szerepel, hogy Semjén végül négyest kapott a szakdolgozatára. Lukács Tamás KDNP-s politikus a Népszabadságnak adott, kedden megjelent interjújában azt mondta, „Csepeli György kiválóra minősítette a dolgozatot”. A szociológus – aki később államtitkár volt Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányban – neve viszont nem tűnik fel a leckekönyvben, úgy tűnik, nem is tanította Semjént. Az Egyesült Államokban tartózkodó Csepeli sms-ben azt írta a hvg.hu-nak, abban az időszakban szintén az USA-ban tartózkodott, és nem emlékszik arra, hogy ő bírálta volna a szakdolgozatot, és jelesre értékelte volna.

„Megpróbáltam megforgatni, de nem sikerült, mert nagyon felkészült volt a szakirodalomból” – mondta a hvg.hu-nak Huszár Tibor, aki Semjén védésekor az államvizsga-bizottság elnöke volt, ahol a leckekönyv szerint ötössel zárt. A Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetet 1992-ig vezető professzor azt mondta, nem emlékszik arra, milyen vita volt a dolgozatról – amit a leckekönyv szerint Semjénnek több szemeszteren keresztül tanító Fokasz Nikosz említett a Népszabadságnak, illetve amit Csákó Mihály is megerősített a hvg.hu-nak.

Ugyanakkor Huszár hangsúlyozta, ő nem olvasta Semjén dolgozatát, viszont miután azt látta, hogy a vizsgázó igencsak felkészült volt a szakirodalomból, „jó szívvel” adott neki ötöst.

(Semjén Zsolt doktori disszertációjával és szociológia szakdolgozatával kapcsolatos összes cikkünket itt találja.)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Közzétette Semjén dolgozatait a kormány

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn teljes egészében közzétette 1990-ben kelt dolgozatát, és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot a kormány oldalán. Megjelentették továbbá az 1992-ben készült szociológiai szakdolgozatát is.

Kovács Áron - M. László Ferenc Itthon

Hiányosnak, elnagyoltnak látták bírálói Semjén doktoriját

„Elnagyoltnak”, „hiányosnak”, „elsietettnek” tartották Semjén Zsolt disszertációjának bírálói a doktori egyes fejezeteit. A két teológus bíráló annak ellenére engedte szóbeli védésre a munkát, hogy szerintük nincs megfelelően kidolgozva a nagy keleti vallásokat bemutató fejezet, amely – mint a hvg.hu bemutatta – sokat merített Az öt világvallásból.

György Miklós Itthon

Plágiumgyanú: Semjén doktoriját a szociológián is elsütötte

Semjén Zsolt 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével. A diplomamunka többoldalnyi átvételt is tartalmaz egy magyarra fordított német műből. Később a kereszténydemokrata pártvezér egyetemi dolgozatainak szövegét nagymértékben felhasználva több tanulmányt is publikált.

hvg.hu Itthon

Napirenden Semjén plágiumgyanús dolgozata – percről percre a Parlamentből

Pálffy István KDNP-s képviselő szerint megszaporodtak a támadások a keresztények és a kereszténypolitika ellen. A hvg.hu cikkét aljas rágalomnak nevezte. A legfontosabb szavazást elhalasztották, így nem derül ki, hogyan fog zajlani a következő országgyűlési választás. Eldől viszont, hogy a köznevelés ügyében a kormány vagy a fideszes képviselők az erősebbek.

hvg.hu Itthon

Pázmány: jogos Semjén PhD-je

Az 1997 előtti fokozatok átminősítésére akkor nemzetközi szakértői bizottságot állított fel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, amely az egyedi átminősítési kérelmeket a fokozatok minősítésére, a kérelmező tudományos munkásságára és idegen nyelvi ismereteire tekintettel vizsgálta - közölte Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes plágiumgyanús doktori dolgozatával kapcsolatban.

Doku360: "Azt hittem leültetnek akkor katonai börtönbe"

Doku360: "Azt hittem leültetnek akkor katonai börtönbe"

A gyerekek kétharmada szerint haszontalan, amit az iskolában tanulnak

A gyerekek kétharmada szerint haszontalan, amit az iskolában tanulnak

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

A My Chemical Romance, a Bring Me The Horizon és az Offspring is jön a Voltra

A My Chemical Romance, a Bring Me The Horizon és az Offspring is jön a Voltra

A férfiak 90 százalékát érintik ezek a panaszok, de mi van a háttérben?

A férfiak 90 százalékát érintik ezek a panaszok, de mi van a háttérben?

Hol volt, hol nem volt egy állam, amelynek a maga Trianonja vetett véget

Hol volt, hol nem volt egy állam, amelynek a maga Trianonja vetett véget