szerző:
MLF

Vitát váltott ki az ELTE-n Semjén Zsolt diplomamunkája 1992-ben. Az egyik bírálója elégtelent, a másik jelest adott a dolgozatra, ám végül egy harmadik opponens felkérésével rendezték a kérdést. Úgy tudjuk, a gondot nem plágiumgyanú, hanem az váltotta ki, hogy a munka – amely sokat merített a teológiára 1991-ben leadott disszertációból – nem illett a szociológia intézet profiljába, illetve a dolgozat szakmai színvonalát is kifogásolták.

Egyest adott Semjén Zsolt 1992-ben az ELTE-re beadott szociológia szakdolgozatára az egyik bírálónak felkért vallásszociológus, ezért egy újabb bírálót kellett felkérni. Végül Semjén az opponensek véleményének összegzése után négyest kapott a szakdolgozatára, majd az védésen jelessel vizsgázott. A hvg.hu úgy értesült, az 1990-es évek elején működött Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetben vita alakult ki arról, hogy elfogadható-e a dolgozat a szociológián, miután a bíráló kifogásolta annak színvonalát.

Mint arról hétfőn délelőtt beszámoltunk, a jelenlegi miniszterelnök-helyettes a teológia-doktori megvédése után 1992-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a szociológia szakon is szerzett diplomát, ahova egy olyan szakdolgozatot adott be, mely jelentős átfedést mutat az 1991-es disszertációval. A New Age értelmezési kísérlete című, 51 oldalas szociológia dolgozatból – melyben a főszöveg 46 oldal – 32-33 oldal a teológiai doktori dolgozat részben szó szerinti átvétele, részben enyhe átfogalmazása, néhol egyszerűsítése, rövidítése. Semjén a doktoriból olyan részeket is átemelt, amelyek a disszertációban eleve valamely külső forrás átvételén alapultak.

A Népszabadság kedden megjelent cikkében Fokasz Nikosz, a szociológiai tanszék vezetője azt állította, Semjén arra hivatkozva kapott elégtelent az egyik tanártól, hogy „a mű nem szociológiai, hanem teológiai természetű”, vagyis nem kapcsolódott „szorosan ahhoz az ismeretanyaghoz, amelyből a jelölt oklevelet kíván szerezni”.

Elégtelen és jeles

A hvg.hu-nak nyilatkozó Csákó Mihály akkori intézetvezető-helyettes azt mondta, emlékei szerint Semjén szakdolgozatával az volt a gond, hogy nem tartalmazott szociológiai megállapításokat, főleg a szakirodalmat ismételte, másrészt „kevés volt benne az önálló gondolat”. „Abban az időszakban a plágiumkeresés – miután a technikai feltételek, szoftverek nem voltak elérhetőek még – másodlagos volt” – beszélt az akkori körülményekről a volt intézetvezető-helyettes.

Semjén Zsolt egy egyházi rendezvényen
©

„Akkor én is olvastam a dolgozatot, sok tekintetben egyetértettem az elégtelent adó bírálóval” – mondta a szociológus. Csákó hangsúlyozta, ha az ügyet szakmai vizsgálat fogja követni az egyetemen, be fog számolni az 1992-ben történekről. A szociológus szerint az egyik bíráló egyest, a másik viszont ötöst adott a dolgozatra. Ezt követően – az ellentmondást feloldandó – felkértek egy harmadik opponenst is, aki végül négyest adott a szakdolgozatra. Csepeli György úgy tudja, a szekták elismert kutatója – az azóta elhunyt – Horváth Zsuzsa volt az egyik bíráló, a másik pedig Szántó János. Egyetemi körökből úgy tudjuk, Horváth adott elégtelent a dolgozatra.

A szociológiai tanszék jelenlegi vezetője – akit kedden a hvg.hu többszöri telefonálás ellenére sem tudott elérni – a kormány honlapjára kihelyezett leckekönyv szerint az 1980-1990-es évek fordulóján többször oktatta Semjént. Fokasz Nikosz a hittudományin és az ELTE-n is tanította a jelenlegi miniszterelnök-helyettest, Semjén összesen kilenc órájára járt az évek alatt. A leckekönyvből kiderül, hogy Molnár Attilához járt szakdolgozati konzultációra, aki erre a tantárgyra jelest adott Semjénnek. A kereszténydemokrata politikus korábban is hallgatta Molnár óráit, így hozzá járt vallásszociológiára, illetve a rendszerváltás évében nála végezte el a „Marxista szociológia 1917 után” című – akkoriban vélhetően kötelező – tantárgyat, melyre szintén ötöst kapott. A jó tanulónak számító Semjénnek csakis azokkal a tantárgyakkal gyűlt meg a baja, melyek a reáltudományokkal vagy az empirikus adatfelvétellel voltak kapcsolatosak: egy-egy ilyen tantárgyra is hármast kapott.

Javított kiadás

A honlapra kihelyezett diplomamunka első oldalán az szerepel, hogy „Második javított kiadás”. A hvg.hu hétfőn szerette volna kikérni Semjén diplomamunkáját az ELTE könyvtárából, de ott munkatársunkkal azt közölték, az 1992-es szakdolgozatok már nincsenek meg, azokat minden bizonnyal leselejtezték, így vélhetően a bírálatok sincsenek már meg.

A Pázmány Péter Katolikus Hittudományi Egyetem (PPKE) könyvtárában megtalálható a dolgozat, ám ez részben különbözik attól, ami a kormány honlapjára kikerült. A két szöveg összevetéséből kitűnik, hogy a honlapra kihelyezett dolgozat elején van egy hosszabb, a szakirodalmat bemutató elemzés, később újra van egy beszúrt rész. A hétfőn nyilvánosságra hozott dolgozat irodalomjegyzékében Semjén több angol nyelvű irodalmat megjelöl, a végén a lábjegyzetek azonban változatlanok. Az nem derül ki a dokumentumokból, hogy a PPKE könyvtárában található kötett született-e előbb, de a hosszabb "Második javított kiadás" felirat arra utal, hogy Semjén valamiért - esetleg az ELTE-n kialakult vita hatására - javította, kiegészítette a dolgozatát. 

A kormány honlapjára kihelyezett szövegben is szerepel az a táblázat, melyet a szerző Lothar Gassmann New Age: Jön az egységes világvallás című tanulmányából vett át. Mint hétfőn megírtuk, a kereszténység és a New Age egy-egy fontos fogalmát, illetve tanítását összehasonlító táblázatot Semjén a következő mondattal vezette fel: „A kereszténység és a New Age szembenállását talán úgy lehet a legjobban érzékeltetni, ha néhány fundamentális kérdésben egymás mellé állítjuk a New Age és a Biblia tanítását.” A szociológia diploma munkájában sehol nem utal azonban arra, hogy a táblázat eredetije Gassmann idézett művében található.

Nem illett a profilba

Csákó Mihály szerint húsz évvel ezelőtt fel sem merült a plagizálás kérdése, az intézeten belüli vita során egyszerűen csak a diplomamunka színvonalával akadt probléma. Úgy emlékszik, a fő gond az volt, hogy New Age szakirodalmát, elméleti vonatkozásait bemutató diplomamunka nem illett a társadalomtudományi kutatásokra specializálódott tanszék profiljába.

Az ELTE új épülete - selejteztek
©

A kormány honlapjára kihelyezett leckekönyvben az szerepel, hogy Semjén végül négyest kapott a szakdolgozatára. Lukács Tamás KDNP-s politikus a Népszabadságnak adott, kedden megjelent interjújában azt mondta, „Csepeli György kiválóra minősítette a dolgozatot”. A szociológus – aki később államtitkár volt Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormányban – neve viszont nem tűnik fel a leckekönyvben, úgy tűnik, nem is tanította Semjént. Az Egyesült Államokban tartózkodó Csepeli sms-ben azt írta a hvg.hu-nak, abban az időszakban szintén az USA-ban tartózkodott, és nem emlékszik arra, hogy ő bírálta volna a szakdolgozatot, és jelesre értékelte volna.

„Megpróbáltam megforgatni, de nem sikerült, mert nagyon felkészült volt a szakirodalomból” – mondta a hvg.hu-nak Huszár Tibor, aki Semjén védésekor az államvizsga-bizottság elnöke volt, ahol a leckekönyv szerint ötössel zárt. A Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetet 1992-ig vezető professzor azt mondta, nem emlékszik arra, milyen vita volt a dolgozatról – amit a leckekönyv szerint Semjénnek több szemeszteren keresztül tanító Fokasz Nikosz említett a Népszabadságnak, illetve amit Csákó Mihály is megerősített a hvg.hu-nak.

Ugyanakkor Huszár hangsúlyozta, ő nem olvasta Semjén dolgozatát, viszont miután azt látta, hogy a vizsgázó igencsak felkészült volt a szakirodalomból, „jó szívvel” adott neki ötöst.

(Semjén Zsolt doktori disszertációjával és szociológia szakdolgozatával kapcsolatos összes cikkünket itt találja.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Közzétette Semjén dolgozatait a kormány

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hétfőn teljes egészében közzétette 1990-ben kelt dolgozatát, és az átminősítéséről szóló hivatalos okiratot a kormány oldalán. Megjelentették továbbá az 1992-ben készült szociológiai szakdolgozatát is.

Kovács Áron - M. László Ferenc Itthon

Hiányosnak, elnagyoltnak látták bírálói Semjén doktoriját

„Elnagyoltnak”, „hiányosnak”, „elsietettnek” tartották Semjén Zsolt disszertációjának bírálói a doktori egyes fejezeteit. A két teológus bíráló annak ellenére engedte szóbeli védésre a munkát, hogy szerintük nincs megfelelően kidolgozva a nagy keleti vallásokat bemutató fejezet, amely – mint a hvg.hu bemutatta – sokat merített Az öt világvallásból.

György Miklós Itthon

Plágiumgyanú: Semjén doktoriját a szociológián is elsütötte

Semjén Zsolt 1992-ben megvédett szociológusi diplomamunkája jelentős átfedést mutat az egy évvel korábban doktori fokozattal jutalmazott teológiai értekezésével. A diplomamunka többoldalnyi átvételt is tartalmaz egy magyarra fordított német műből. Később a kereszténydemokrata pártvezér egyetemi dolgozatainak szövegét nagymértékben felhasználva több tanulmányt is publikált.

hvg.hu Itthon

Napirenden Semjén plágiumgyanús dolgozata – percről percre a Parlamentből

Pálffy István KDNP-s képviselő szerint megszaporodtak a támadások a keresztények és a kereszténypolitika ellen. A hvg.hu cikkét aljas rágalomnak nevezte. A legfontosabb szavazást elhalasztották, így nem derül ki, hogyan fog zajlani a következő országgyűlési választás. Eldől viszont, hogy a köznevelés ügyében a kormány vagy a fideszes képviselők az erősebbek.

hvg.hu Itthon

Pázmány: jogos Semjén PhD-je

Az 1997 előtti fokozatok átminősítésére akkor nemzetközi szakértői bizottságot állított fel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, amely az egyedi átminősítési kérelmeket a fokozatok minősítésére, a kérelmező tudományos munkásságára és idegen nyelvi ismereteire tekintettel vizsgálta - közölte Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes plágiumgyanús doktori dolgozatával kapcsolatban.

Egyértelmű, melyik cég tabletjeit kedveli most a legjobban a világ

Egyértelmű, melyik cég tabletjeit kedveli most a legjobban a világ

Szemétégetőtől vásárolt hővel szorítanák vissza a szmogot

Szemétégetőtől vásárolt hővel szorítanák vissza a szmogot

Delta Plus: Tiborcz üzlettársa bevásárolt

Delta Plus: Tiborcz üzlettársa bevásárolt

Monica Lewinsky kezébe veszi az irányítást: kitálal Clintonról

Monica Lewinsky kezébe veszi az irányítást: kitálal Clintonról

Egy év alatt másodszor is visszakozott a kormány a zacskóadó bevezetésétől

Egy év alatt másodszor is visszakozott a kormány a zacskóadó bevezetésétől

"Jön a furcsa zavart telefon, hogy valamiért mégse menjek" – interjú Bródy Jánossal

"Jön a furcsa zavart telefon, hogy valamiért mégse menjek" – interjú Bródy Jánossal