szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Örülünk, hogy végre a Fidesz és támogatói is fölismerték, hogy a helyzet immár tarthatatlan, de ennek akkor lesz csak értéke, ha fölülvizsgálják az eddigi engedékenységüket a szélsőjobbal és a náci ideológiákkal szemben - írja a vasárnapi náciellenes tüntetésről a Milla, hozzátéve, hogy a baloldalnak is van még min elgondolkodnia.

A Milla üdvözli a soha nem látott mértékű összefogást a nácizmus ellen és különösen fontosnak tartják, hogy immár a Fidesz is szükségét érzi, hogy frakcióvezetői szinten demonstrálja, hogy van, ami már neki is sok - írja az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű szervezet  a nemtetszikarendszer.blog.hu-n azt követően, hogy vasárnap délután tízezrek tüntettek a nácizmus ellen a Kossuth téren és a demonstráción Bajnai Gordon és Mesterházy Attilán kívül a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal is beszédet mondott.

A tüntetést azt követően szervezték, hogy hétfőn a parlamentben Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő arra tett javaslatot, hogy írják össze a zsidó származású képviselőket. A Milla közleménye kitér arra, hogy jobb lett volna ott és azonnal, a parlamenti patkóban reagálni. Abban, hogy Magyarország idáig jutott, a Milla szerint "a felelősség nagyobbik része azé a jobboldali politikai elité, amely taktikai kérdésként kezelte a saját szélsőségeitől való elhatárolódás kérdését". A szervezet példaként megemlíti, hogy a fideszes Wittner Mária jelen volt a Magyar Gárda-avatáson, a fideszes Bayer Zsolt zsidózik cikkeiben, a kormány szimbolikus politikai lépései is bátorítják azokat, akik "politikai korrektségben csak fölösleges és őszintétlen etikettet látnak". A jelenlegi kormányt és ideológusait tehát súlyos felelősség terheli abban, hogy végül szalonképessé tették a Jobbik nyíltan rasszista, homofób, őszintén náci nézeteit - áll a szövegben.

Örülünk, hogy végre a Fidesz és támogatói is fölismerték, hogy a helyzet immár tarthatatlan, de a mai tiltakozáshoz való csatlakozás értékét azon lehet majd lemérni, hogy a kormánypártok és a jobboldal véleményirányítói, befolyásos szellemi körei fölülvizsgálják-e eddigi engedékenységüket a szélsőjobbal és a náci ideológiákkal szemben - írják a millások.

De a baloldaliaknak és a liberálisoknak is van min elgondolkozniuk, írják, elsősorban azon az érzéketlenségen, amely a magyarság, a nemzet történelmi traumáival, Trianon következményeivel, a határon túli magyar kisebbségek sorsával kapcsolatban ezen a térfélen hosszú évtizedek alatt kialakult. A Milla szerint míg a Jobbik antiszemitizmusa inkább csak jobbról kapott támogatást, a vele azonos értékű, ugyanakkor jóval kevésbé kódolt cigányellenesség a baloldalon is népszerűnek bizonyult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztette Kína amerikai követségének fiókját a Twitter

Felfüggesztette Kína amerikai követségének fiókját a Twitter

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát

A honvédelmi miniszter leváltotta széles hatáskörű biztosát

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról

A PTE rektora 15 perc alatt két ellentmondó információt kapott a modellváltásról