szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több tízezer ember gyűlt össze a fővárosi Kossuth téren a Tömegtüntetés a nácizmus ellen című demonstráción. Maroknyi ellentüntető volt a téren. Azért jöttünk ide, hogy táblát akasszunk a gonoszság nyakába – mondta a politikusok közül elsőként színpadra álló Rogán Antal. Bajnai Gordon is beszélt, ő leszögezte: a nácik ellen bárkivel, velük azonban a hatalomért sosem szabad összefogni. Az MSZP-elnök Mesterházy Attila szerint a nácizmus vírus, de nem csak a Jobbik a vírushordozó.

Vasárnap délután negyed négy után a Himnusz elhangzásával megkezdődött a fővárosi Kossuth téren a Tömegtüntetés a nácizmus ellen elnevezésű demonstráció, amelyet a jobbikos Gyöngyösi Márton hétfői kijelentése elleni fellépésül a Mindannyian Együtt Jeruzsálemért Alapítvány facebookos kezdeményezésére a Mazsihisz, a Hit Gyülekezete és az Élet Menete Alapítvány szervezett. A rendezvényen Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője és az Együtt 2014 Választói Mozgalom nevében Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a bejegyzés alatt álló Haza és Haladás Egyesület első embere is felszólalt.

©

Több tízezer ember gyűlt össze a helyszínen, a demonstrálók tömege az Alkotmány utcáig ér, a szervezők korábban azt mondták, 15 ezer embert várnak. Sokan érkeztek vidékről, erről a magukkal hozott  táblák tanúskodnak. Feltűnt egy transzparens a tömegben, amelyen a Fidesz logója van horogkeresztté formálva, illetve egy, a Gyurcsány-Bajnai ellenes lejárató kampány plakátjára hajazó tábla, Hitler és Horthy arcképével, az "Együtt tették tönkre az országot" felirattal. A Vértanúk terén és az igazságügyi minisztériumnál maroknyi ellentüntető volt.

A moderátor Bombera Krisztina azt mondta, hogy a megjelentek semmiben nem értenek egyet, csak egy demokratikus minimumban. Vitáik a tüntetés után folytatódnak majd, de abban egyetértenek, hogy származásuk szerint nem különböztethetők meg az emberek.

A politikusok közül Rogán Antal fideszes képviselő, belvárosi polgármester szólalt fel először és azt mondta: mindig a listázással kezdődik az, ami később gyilkossághoz és haláltáborokhoz vezet. Saját gyerekei miatt is kijött tüntetni, mondta, mert nem szeretné, ha a Jobbikéhoz hasonló eszmékkel mérgeznék őket. Ő maga úgy neveli őket, tette hozzá, hogy elítéljék a gyűlöletkeltést. (Rogán Antal megjelenésekor szórványos füttyszó hallatszott munkatársunk szerint.) "Nem fogadhatjuk el, hogy Magyarország bármely polgárát csak azért, mert más felekezethez tartozik vagy más nemzetiségből származik, más értékeket részesít előnyben, méltóságában megsértsék (...), listával fenyegetőzve megbélyegezzék" - jelentette ki. Azért jöttünk ide, hogy táblát akasszunk a gonoszság nyakába – így zárta beszédét Rogán Antal.

A nácik jelenléte elfogadhatatlan, mondta Bajnai Gordon. Mi magyarok békében akarunk élni – fogalmazott, hozzátéve, olyan világban akarunk élni, amiben a  problémákat közös erőfeszítéssel oldják meg, nem pedig bűnbakokat keresnek. „Olyan országot akarunk, ahol a félelem nélküli élet mindeni számára alanyi jog”. Szerinte Magyarország nem működik normálisan, ennek tünete, hogy szenzációként kezelik, hogy ma a három párt együtt lép fel. Mint mondta, korábban is ki kellett volna ide jönni, és együtt tüntetni. Ilyen volt az évekkel ezelőtti cigánygyilkosságok ügye, amely nyomán nem mentek ki együtt tüntetni. Ez hiba volt, de és az ország nem követhet el többé ilyen hibát - mondta. Nincs többé ártalmatlan zsidózás és cigányozás, mert nekünk a holokauszt nemzeti tragédiánk – tette hozzá
 
Szerinte Gyöngyösi Márton beszéde önmagát és a Jobbikot leleplező beszéd is. A nácizmus olyan, mint a legtöbb kórokozó: a gyenge országokat gyűri le, mondta Bajnai, hozzátéve: ezért a megelőzés a legfontosabb. Azt is leszögezte, hogy a nácik ellen bárkivel össze lehet fogni, de a hatalomért velük soha.

Mesterházy Attila beszédét azzal kezdte, hogy családjával jött, mert fontosnak tartja, hogy a gyerekei megértésék, mindig ki kell állni a gyengébbért. Ma leültünk és megbeszélték, hogy miért fontos, hogy ma itt legyenek, ezen a demonstráción. Ez a nap ugyan is egy eskü, egy deklaráció – közölte az MSZP elnöke. Felidézte az olasz baloldali lapnak adott interjúját, amiben arról beszélt, hogy ma Magyarországon van fasiszta sodródás. Elmondta azt is, hogy akkor a Fidesz egyik képviselője lehazaárulózta, de ma már ő is belátja, neki volt igaza.
 
Az a helyes és az a jó, ha nincs két véleményünk, ugyanazt mondjuk Brüsszelnek és a magyaroknak – utalt Mesterházy arra, hogy Orbánt sokszor éri az a kritika, hogy kettős beszédet folytat. Az MSZP elnöke azt mondta, aki a hétfőn a parlamentben elhangzott, az színtiszta fasiszta beszéd volt. Itt és most üzenjük meg a  fasisztáknak, hogy elég volt – jelentette ki, mire a tömeg elkezdte skandálni a „Jobbik oszolj”-t. Mesterházy Attila szerint ez a viselkedés nem most hétfőn kezdődött, és ez nem is fog magától megoldódni. A fasizmus ugyanis egy vírus, és a Jobbik a vírusgazda. De rajtuk kívül vírushordozó az is, aki árpádsávos zászlókat lenget, aki futballstadionokban zsidózik, és azok is, akik nyilas írókat akarnak piedesztára emelni - tette hozzá.

Mesterházy azt mondta, minden tisztelete Rogán Antalé, aki merte vállalni, hogy idejön, mivel szerinte nem egyértelmű, hogy ki mit vállalhat a Fidesz-frakcióban. Azt üzente Rogánnak, hogy a kétharmad az ő háta mögött van, és a „minősített többség minősített felelősségel is jár”
 
Támogatja a DK-s javaslatot, hogy zárják karanténba a Jobbikot. Arra kéri Rogánt, hogy használják végre a kétharmados erőt a fasisztákkal szemben. De az MSZP azt is vállalja, hogy amíg Gyöngyösi Márton a külügyi bizottság tagja, addig nem vesznek részt az ülésen.
 
Ugyanakkor követeli a kormánytól, hogy ne legyen a Kossuth tér Horthy emléktér, „maradjon ez a tér Kossuth, József Attila, Károlyi Mihály tere”.  Továbbá követeli, hogy hétfőn a parlamenti ülés Orbán Viktor beszédével kezdődjön, „saját hangján határolódjon el a Jobbiktól, és ítélje el őket”. Itt és most ígérjük meg egymásnak és az országnak, hogy nem hagyjuk – zárta beszédét, amire a tömeg elkezdte utána ezt skandálni.

A demonsráció végén a szervezők és a felszólalók közösen álltak fel a színpadra, miközben a tömeg azt skandálta, hogy "szép volt, fiúk!". Zárszóként Hernádi Judit énekelt el egy Leonard Cohen-dalt.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Díjat kaptak az SZFE hallgatói a kiállásukért

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője