szerző:
hvg.hu

Több száz tiltakozó gyűlt össze az ELTE TÁTK lágymányosi kampuszán, ahol ötpontos követeléslistát fogadtak el. A hallgatók először elfoglalták a Petőfi hidat, majd a Corvinus Egyetemhez, a Kossuth térre, végül a Lánchídhoz vonultak.

Az ELTE lágymányosi kampuszán kezdődött és a Lánchídon ért véget a hallgatók első demonstrációja a tandíj és az oktatási reform ellen. Több száz egyetemista vonult végig Budapest utcáin azt skandálva, "az egyetem a miénk", "Hoffmann Rózsa mondjon le", illetve "le a tandíjjal". (Részletes percről percre szóló tudósításunkat itt olvashatják!)

©

Az ELTE Társadalomtudományi Karának aulájában délután négy órakor gyülekeznek a tiltakozók. Mint Tóth Fruzsina Márta, a Hallgatói Hálózat (HaHa) egyik szervezője munkatársunknak elmondta, nem értenek egyet a kormány oktatáspolitikájával, és a februárban kihirdetett, a diákokat röghöz kötő hallgatói szerződésekkel. Füzessi Károly, a HaHa tagja a rendezvény előtt azt mondta, eredetileg a szabad ég alá tervezték a demonstrációt, de mivel nincsenek annyira sokan az aulában maradnak. 

Négy pont

A rendezvényen kihirdették a HaHa 4+1 pontját, ezek a következők: 0. követelik a közös felsőoktatás átfogó reformját az érintettek bevonásával, 1. követelik a keretszámok visszaállítását legalább a 2011-es szintre, 2. követelik a forráskivonás leállítását, és az elvonások kompenzálását, 3. követelik a hallgatói szerződés eltörlését, 4. követelik, hogy ne korlátozzák az egyetemi autonómiát. A HaHa képviselője a rendezvény előtt arról beszélt munklatársunknak, hogy a tiltakozást addig folytatja, amíg követeléseik nem teljesülnek.

Az első felszólalók a jelenlegi oktatási reformot gúnyreformnak, rombolásnak nevezték, miközben szerintük olyan oktatáspolitikára van szükség, amely a magyar társadalom igényeit hosszú távon kielégíti. A keretszámok év közbeni módosítása szerintük fittyet hány a közésiskolások sokéves munkájára. Az egyetemi források elvonása pedig szerinte rontja az egyetemek minőségét, és úgy látják, hogy a hallgatói szerződések a személyes szabadság korlátozását jelentik.

©

Máté András oktatóként állt ki, és azt mondta: elutasítja, hogy a hallgatók kifizessék a tandíjat. Az állam szerinte kivonul a felsőoktatásból és azt akarja, hogy semmibe ne kerüljön neki a fiatalok oktatása, pedig az nem csak a diákok, hanem az ország érdeke is, hogy tanult embereket képezzenek. Az Oktatói Hálózat tagja felszólalásában azt mondta, az egyetem a hallgatóké és az oktatóké, nem szabad hagyni, hogy a kormány azt tegye, amit akar. A HaHa egyik felszólaló aktivistája közölte, országos hálózatot akarnak kialakítani úgy, hogy sejteket hoznak létre az egyetemeken, hogy hosszú távon tudják hallatni a hangjukat.  

Megszavazták: a Petőfi hídhoz indultak a diákok

A beszédek után a jelenlévő demonstrálók a földre ültek, és kezdetét vette a hallgatói fórum, amelyen a diákok kézfeltartással szavazzák meg a különböző javaslatokat, abban az esetben pedig, ha valami nem tetszik nekik, rázzák a feltartott kezüket. A hallgatók megszavazták az öt pontot, ezek egyikeként azt követelik, hogy a felvételi keretszámok változtatását az azt megelőző két és fél évvel előbb hozzák nyilvánosságra.

A jelenlévők egy budapesti hidat, az egyetem egyik tantermének, és az Emberi Erőforrások Minisztériumának elfoglalását tervezték. Végül este hat óra körül a jelenlévő diákok azt szavazták meg, hogy kivonulnak és elfoglalják a Petői hidat.

A Petőfi híd budai hídfőjéhez érve a több száz fős diáksereg elállta az autósok elől az utat a hídon. Majd a Corvin Egyetem felé vették az irányt, ahonnan a Kossuth térre vonultak. Az autósok dudaszóval bíztatták őket, a rendőrök pedig biztosították a tüntetés útvonalát.

A Parlament előtt a szervezők ismét felolvasták ötpontos követeléseiket, amelyet átadtak Szabó Rebeka LMP-s képviselőnek. A diákok ekkor úgy döntöttek, elfoglalják a Lánchidat is. A rendőrök azonban előttük lezárták a hidat, így végül fél 9 körül végéhez ért a demonstráció. A következő cél az, hogy szerdán többtízeres demonstrációt szervezzenek.

Kifütyülték a kormány reakcióját

A kormány közleményben reagált a hallgatói megmozdulásokra. "Fontos, hogy a hallgatók megértsék a kormány új felsőoktatási stratégiáját, és felismerjék az abban rejlő lehetőségeket. Tudatosítsák, hogy ösztöndíj, részösztöndíj, diákhitel formájában az állam mindenkinek kifizeti a felsőfokú tanulmányait. A felsőoktatás megújítása arról szól, hogy hosszú távon jó minőségű, fenntartható rendszer alakuljon ki, hogy ne csak a mostani generációnak, hanem az utánuk jövőknek is legyen hol tanulni" - írták a "A hallgatókért és nem ellenük irányulnak a változások" című közleményben.

Az oktatási államtitkárság által kiadott közleményt felolvasták hétfő délután az ELTE-n. Nagy füttykoncert és fújolás fogadta a kormányzati álláspontot. Az államtitkárság szerint a tüntető diákok csak "tartanak a változásoktól", de a kormányzat bízik abban, hogy "az ellenállásból megértés lesz".

Az LMP hétfőn azt közölte, hogy szolidárisak a diákokkal az őket súlyosan érintő kormányzati lépések miatt és a parlamenti frakció részt vesz a Hallgatói Hálózat által szervezett hétfői tiltakozáson. A Jobbik ugyancsak támogatásáról biztosította a diákokat, és Duró Dóra révén vesz részt a gyűlésen. Az MSZP is szolidáris a hallgatókkal.

©

Demonstráltak Szegeden is

Szegeden is hallgatói fórumot tartanak, az egyetemen is több százan gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a kormány tervei ellen. A szervezetek kisebb csúszásokkal, de ugyanazokat a beszédeket mondták el minden helyszínen. A rendezvény végén a Csongrád megyei kormányhivatalhoz vonultak, mivel ott dél óta ülősztrájkol mintegy 40 szegedi egyetemista a. Ők is a felsőoktatási keretszámok és a tandíj ügyében tüntetnek. A kormányhivatal vendégnek tekinti őket, a hivatali dolgozók étellel-itallal látták el a lábuknál egymáshoz kötött demonstrálókat. További részleteket itt olvashat a szegedi megmozdulásról.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Indul a kormányzati egyeztetés a gyöngyöspatai roma családokkal

Indul a kormányzati egyeztetés a gyöngyöspatai roma családokkal

WHO: Nemzetközi szinten is magas a koronavírus veszélyessége

WHO: Nemzetközi szinten is magas a koronavírus veszélyessége

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója

Koronavírus: egy nap alatt megduplázódott a fertőzésgyanús esetek száma

Koronavírus: egy nap alatt megduplázódott a fertőzésgyanús esetek száma

Kellemetlen meglepetés is kerül a gépére annak, aki telepíti az Office-t

Kellemetlen meglepetés is kerül a gépére annak, aki telepíti az Office-t

Babosék elődöntősök Melbourne-ben

Babosék elődöntősök Melbourne-ben