szerző:
Kósa András
Tetszett a cikk?

A Fideszhez és az MSZP-hez köthető tőkés csoportokat hoz helyzetbe az új földszabályozás, ezek szerinte már fel is oszthatták az országot maguk között – mondta a hvg.hu-nak Ángyán József. A képviselő nem szavazta meg a földtörvényhez kapcsolódó alkotmánymódosítást, amiért pénzbüntetést kapott, de a frakcióból nem zárták ki.

hvg.hu: Érkezett a Fidesz-frakcióból valamilyen reakció a "kiszavazása" után?

Ángyán József.: Érdekes a helyzet, jó néhányan a lelkiismeretükkel küzdenek. Emberileg igen nehéz helyzetbe hozta őket a vezetés. Őszintén sajnálom, hogy ennek a megoldásában nem tudok nekik segíteni. Hogy később milyen következményei lesznek, még nem tudom. A módosító indítványomat a saját frakciómból rajtam kívül ketten támogatták, a többiek az MSZP-vel „nagykoalícióban” elutasították. Pedig hát a módosításommal azt szerettem volna elérni, hogy ha már a földtörvényen kívül egyéb kapcsolódó jogszabályokat is sarkalatosakká tesz az alaptörvény, akkor ez ne a nagy integrátorokat bebetonozó „integrált mezőgazdasági termelésszervezés” ködös tartalmú joganyaga, hanem a családi gazdálkodásra és a szövetkezésre vonatkozó területek legyenek.

Ezt söpörte le az MSZP-vel teljes egyetértésben a kormánytöbbség, vagyis a családi gazdálkodási és szövetkezeti modell helyett a nagy tőkeerejű integrátorokat választotta. Bár a leendő, ezt érintő sarkalatos törvény tartalmáról hivatalosan a kormány semmi féle információt nem volt hajlandó elárulni, de úgy hírlik, hogy az állam régiónként az integrátori feladatokat nagytőkés csoportoknak adná koncesszióba, „begyűrve” alájuk az egész régió mezőgazdaságát. Így a profit is ezekhez az integrátorokhoz vándorolna, szemben a szövetkezési modellel, ahol az eredményt visszaosztják a szövetkezetet létrehozó gazdálkodó családokhoz és helyi közösségekhez. Ennek semmi köze a néppárti vidékstratégiához, ezért szavaztam nemmel a végszavazásnál az alaptörvény módosítására.

hvg.hu: Milyen lobbik vannak a háttérben?

Á.J.: Gyaníthatóan ugyanazok, akik az állami földek többségét is bérlik és az agrártámogatások nagy részét is elviszik: az agrárium területén található legnagyobb „vegyes politikai kötődésű” tőkeérdekeltségek. Talán nem véletlen, hogy a módosító indítványom leszavazásában teljes egyetértés alakult ki az MSZP és a Fidesz között. Gyanítom, hogy leosztották egymás között, hogy kinek melyik régió kell, illetve jut. A szövetkezet alulról szerveződik, visszaoszt, az integrátort felülről erőltetik rá a vidékre, és kiszívja a hasznot az integrált fürtből. Persze elvileg önkéntesen is lehet egy integrátorhoz csatlakozni, de ha a játékszabályok olyanok lesznek, akkor aki kimarad, annak könnyen vége lehet. A téeszesítés is önkéntes volt, a nagyapám is aláírta a belépést, miután három napig verték. A módszerek azóta nyilván finomodtak, de aki nem integrálódik, annak annyi. Ezt nem akarjuk néhányan, akik még a Fidesz eredeti programjához ragaszkodunk.

Ángyán József hiába beszélt a Fidesz-frakciónak
©

hvg.hu: Orbán Viktorral beszélt a napokban?

Á.J.: Nem beszéltünk, de – amint azt már különböző forrásokra hivatkozva a lapok és hírportálok megírták – valóban ingerülten utasított rendre minket a hétfői frakcióülésen. Persze mi is elmondtuk a magunkáét és ő is a magáét. A lelkiismeretem tiszta és ez számomra fontosabb, mint bármilyen párt- vagy frakciófegyelem. Pedig a munkahelyemen is megpróbáltak nyomást gyakorolni rám az elmúlt hetekben.

hvg.hu: Hogyan?

Á.J.: Például letiltották az egyetemi e-mail címemet. Előbb a nyár folyamán kiadott a rektorom egy utasítást az e-mail címek használati rendjéről, majd kaptam tőle egy levelet, hogy mivel nem tartottam be a rektori utasítást, eltilt az e-mail címem használatától. Tudom, hogy ez nem az ő egyéni akciója volt.

hvg.hu: Mire számít? Kizárják? (Az interjú még a pénzbüntetésről szóló határozat nyilvánosságra kerülése előtt készült - a szerk.)

Á.J.: Nem ismerem pontosan a szabályzat ezen részét, mi jár azért, ha valaki a kötelező szavazást nem tartja be. Úgy tudom, komolyabb pénzbüntetéstől a kizárásig terjed a „mozgástér”. Megvárom, hogy mi lesz a döntés.

hvg.hu: Ha kizárják, elfogadja, vagy megfellebbezi a határozatot?

Á.J.: Nem tudom még azt sem, mik az én lehetőségeim. Elmondom az érveimet majd, és valószínűleg elfogadom a döntést is. Nyilván meg kell indokolni  majd a határozatot, amire kíváncsi leszek, hiszen én csak azt a vidékstratégiát kérem számon a törvénykezésen, amit a Kormány márciusban elfogadott. Kíváncsian várom tehát, hogy milyen indokokkal indul majd fegyelmi eljárás ellenem.

hvg.hu: Ha kizárják, mi lesz, csatlakozik később valamelyik ellenzéki frakcióhoz?

Á.J.: Fél évig nyilván függetlenként folytatom, aztán meglátjuk. Ha mégsem zárnának ki, hanem csak pénzbüntetést kapnék, akkor megvárom, mi lesz a konkrét tartalma a most alaptörvénybe rögzített sarkalatos törvényeknek. De ez csak február végén, március elején derülhet ki. Most azt látom, mozgásban van minden, új szervezetek is alakulhatnak akár, sok ilyen csírát látok. Meg lehetne ezekből alakítani a Tisztességes Emberek Szövetségét. Úgy látom, hogy egy ilyen alakulat iránt akár igen nagy is lehetne az érdeklődés a várakozók egyre növekvő táborában. Hiszen a tisztességes emberek vannak elsöprő többségben ebben a többre hivatott nemzetben.

hvg.hu: A földbérleti pályázatok feldolgozásával hogy áll?

Á.J.: Az eddigi szerződések 80 százalékával hamarosan végzek. Most úgy tűnik, hogy Csongrád-, Békés- és Jász-Nagykun-Szolnok megye lehet a legújabb fejezete a vizsgálataimnak. De Borsodban is új ügyek vannak. Szomorú, de úgy látom, hogy azok is kapnak ismét további földterületeket, akik ellen tiltakoztunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kósa András Itthon

Ezt jól elintézte a VM: még a nyertes is veszített a földpályázaton

A nyertesek és a vesztesek is becsapva érzik magukat a Kaba környéki földek pályázata miatt: első körben ugyanis egyetlen helyi gazda sem nyert, a Földalap viszont váratlanul visszavonta a kihirdetett eredményt, erről ráadásul az érintettek is csak a sajtóból értesültek. A visszavonás indoka irreálisnak tűnik.

MTI Itthon

Fazekas: nem kell hanyatt esni a földtörvényről írt külföldi cikkek miatt

Az új magyar földtörvény lényege, hogy csak földműves vásárolhat földet Magyarországon, földműves pedig az, aki egy adott településen lakik és gazdálkodással foglalkozik, termel, jószágot tart; ez az álláspont pedig megvédhető mind bel-, mind külföldön - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerdán az m1 Az Este című műsorában.

MTI Shake

Fazekas: a kertészkedés "kisebb szabadságharc"

A legszebb konyhakertek versenye tiszta, nemes versengés, nemcsak egymással, hanem az egekbe törő élelmiszerárakkal is - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pénteken Karcagon, a Magyarország legszebb konyhakertje 2013 című pályázatot meghirdető nyitórendezvényen.

Kovács Áron Itthon

"A bíróság előtt sok minden kiderül" - Fazekas Sándor a zsebszerződésekről

Bár a génjeiben a szabad paraszti gazdálkodást őrzi, Fazekas Sándor szerint a magyar gazdaságban megvan a helye a nagybirtoknak is. A vidékfejlesztési miniszter azt mondja: a magyar paraszt ezeréves álmát teljesítik, amikor nemcsak a külföldieket, hanem a magyarok többségét is kizárják a földvásárlók köréből. Az új földtörvény szerinte megakadályozza majd, hogy bejegyezzék a zsebszerződésekkel szerzett tulajdonjogokat, amiről "helyben, a faluban már úgyis mindenki tud". Interjú.

Újabb két teremből zárták ki az SZFE hallgatóit

Újabb két teremből zárták ki az SZFE hallgatóit

Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!

Gondolta volna? Minden negyedik ember vérszegény!

Elmondták a tudósok, hogyan kellene kinéznie egy gyerek napirendjének

Elmondták a tudósok, hogyan kellene kinéznie egy gyerek napirendjének