szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A külföldön szolgáló, ezer tagú magyar kontingensnek nagyjából a fele Afganisztánban szolgál, és a misszió tíz éve alatt sem köztársasági elnök, sem hivatalban lévő miniszterelnök nem látogatta meg a katonákat - mondta a köztársasági elnök Afganisztánból hazatérőben.

Az afganisztáni misszió öregbíti a magyar katonák hírnevét a világban - mondta Áder János, aki a magyar államfők közül elsőként ellátogatott az Afganisztánban szolgálatot teljesítő magyar katonákhoz.

Áder János megtekinti a magyarok által használt fegyvereket
©

Az ázsiai országból hazafelé tartó úton adott, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán sugárzott interjúban a köztársasági elnök elmondta, hogy az Afganisztánban töltött napok alatt olyan élményeket kapott, amilyenekre még nem volt példa politikai pályafutása során.

Emlékeztetett arra, hogy a külföldön szolgálatot teljesítő, körülbelül ezer tagú magyar kontingensnek nagyjából a fele Afganisztánban szolgál, és a misszió tíz éve alatt sem köztársasági elnök, sem hivatalban lévő miniszterelnök nem látogatta meg a katonákat. "Épp ideje volt annak, hogy tíz év teljesítményét visszamenőleg is elismerje az alkotmány szerint a hadsereg főparancsnoki jogával felruházott köztársasági elnök" - hangsúlyozta Áder János, aki látogatása során tárgyalt mások mellett Hamid Karzai afgán elnökkel és katonai vezetőkkel is.

Mindannyian elismeréssel szóltak a magyar katonákról, legyen szó a tűzszerészek, az egészségügyben dolgozók, a harctéri vagy a logisztikai feladatokat ellátók teljesítményéről - számolt be a találkozókról az államfő, aki szerint mindez öregbíti a magyar katonák hírnevét a világban.

A külföldi szolgálatoknak - az afganisztáninak pedig különösen - hozadéka az is, hogy a magyar katonák olyan tapasztalatra tesznek szert, amelyet ha "ne adj' Isten a hazájuk védelmében kellene kamatoztatni, akkor biztos, hogy jól tudnának sáfárkodni ezzel a tudással" - mondta Áder János.

Áder a C160-as katonai szállítógépen
©

Az elnök megítélése szerint Magyarország nem maradhatott ki ebből a szövetségi vállalkozásból, és természetesen minden emberélet drága, így a legjobb az lett volna, ha áldozatok nélkül sikerül teljesíteni a missziót, de ez egyetlen ott szolgáló nemzetnek sem sikerült. Hozzátette, arra kell törekedni, hogy a csapatkivonásig ne nőjön az áldozatok száma.

Jelenleg több mint 500 magyar fegyveres szolgál Afganisztánban. Közülük mintegy 230 katona a kabuli nemzetközi repülőtér biztonságáért felel. 170-en tavasszal végleg hazatérhetnek, 2014 után pedig, amikor a nemzetközi erők az ország egészének irányítását átadják a helyi erőknek, már csak jóval kevesebb magyar katona marad Afganisztánban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Egy órát vesztegeltek az utasok, mert a vonat elhagyta két kocsiját

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Bár intim probléma, muszáj beszélni róla

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen

Vádat emeltek a rendőrt elsodró miskolci ámokfutó ellen