szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mindössze négy munkanapja van a Klubrádiónak arra, hogy megtámadja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának szerdai határozatát, amelyben visszavonta a budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot egy évvel ezelőtt lezáró döntését – közölte a rádió vezérigazgatója az MTI-vel szerdán. A médiatanács szóvivői irodájának tájékoztatása szerint a döntés nem érinti a Klubrádió működési feltételeit.

Mindössze négy munkanapja van a Klubrádiónak arra, hogy megtámadja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának szerdai határozatát, amelyben visszavonta a budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot egy évvel ezelőtt lezáró döntését – közölte a rádió vezérigazgatója az MTI-vel szerdán.

Arató András elmondta: a hatóság szerda délután fél ötkor kézbesítette határozatát a Klubrádiónak, amelyben az szerepel, hogy a hatóság ismét kizárta a 95,3 MHz-es frekvencia összes pályázóját, és a folyamatot eredménytelennek nyilvánította. A vezérigazgató hozzátette, mivel a határozat ellen csak 15 napon belül lehet fellebbezni a Fővárosi Ítélőtáblánál, annak elmulasztásával a jog elvész, a rádiónak valójában négy munkanapja van a fellebbezés megtételére.

"A médiatanács gyakorlata, hogy az ilyen határozatokat karácsony előtt kézbesíti" – fogalmazott Arató András.

A Klubrádió engedélye a 95,3 MHz-es budapesti frekvenciára tavaly februárban járt le, azóta működik ideiglenes, hatvannapos jogosultsággal. Az NMHH Médiatanácsa tavaly nyáron pályáztatta meg a hullámhosszt, 2011 decemberében pedig az Autórádiót nyilvánította nyertesnek, ám a Klubrádió a döntést megtámadta, a bíróság pedig alaki okok miatt kizárta az Autórádiót a pályázatból.

Azóta több bírósági döntés született az ügyben, amelyeket a hatóság ellentmondásosnak ítélt, és megállapította, hogy azok alapján nem tudja jogszerűen lezárni az ügyet, ezért az ügyészséghez fordult. Az NMHH médiatanácsa szóvivői irodájának szerdai tájékoztatása szerint az ügyészség azt közölte: a médiatanácsnak lehetősége van a pályázatot lezáró döntésének visszavonására. A hatóság tudatta azt is: a szerdai döntés nem érinti a Klubrádió működési feltételeit.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerdán visszavonta a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázatot egy évvel ezelőtt lezáró döntését, miután az ügyészségtől kapott tájékoztatás szerint erre lehetősége van. A médiatanács szóvivői irodájának tájékoztatása szerint a döntés nem érinti a Klubrádió működési feltételeit.

"A mai jogtechnikai döntés nem érinti a Klubrádió működési feltételeit. A médiatanács továbbra is biztosítja, hogy a Klubrádió a frekvenciadíj mintegy feléért sugározza adását, miként korábbi döntéseivel a rádió debreceni és kecskeméti frekvenciadíját is jelentősen - évi 8,5 millióról 4,1 millió forintra, illetve 11 millióról 3 millió forintra - csökkentette. 

A közlemény szerint az összetett és régóta húzódó jogi szituációban  ellentmondásos bírósági állásfoglalások születtek, és a frekvencia hasznosítása bizonytalanná vált. A médiatanács emiatt az ügyészséghez fordult. A szóvivői iroda tudatta: a méditanács azután hozta meg döntését, hogy az ügyészség egyértelmű iránymutatással jelezte, a frekvencia sorsának jogállami rendezése érdekében nincs akadálya az egy évvel korábban meghozott határozat visszavonásának.

"A médiatanács döntésével szemben – az új médiatörvénynek köszönhetően – jogorvoslat kérhető, amelyről a közigazgatási bíróság soron kívüli eljárásban hoz döntést" - olvasható a közleményben. Az új médiatörvény teszi lehetővé azt is, hogy azok a rádiók, amelyeknek végleg lejárt a sugárzási joga, tovább működhessenek mindaddig, amíg az általuk használt frekvenciára kiírt pályázat jogállami keretek között le nem zárul. Ezt a jogi lehetőséget alkalmazva a médiatanács majdnem egy tucat alkalommal hosszabbította meg a Klubrádió 60 napos frekvenciaengedélyét, utoljára december 3-án - közölte a szóvivői iroda.

"A Médiatanács továbbra is mindent megtesz a Budapest 95,3 MHz frekvencia körül kialakult helyzet egyértelmű, körültekintő, megnyugtató megoldása és mielőbbi lezárása érdekében. Így a hallgatók és a médiapiac érdekeinek figyelembe vételével továbbra is garantálja a frekvenciát használó rádió számára a műsorsugárzáshoz szükséges feltételeket" – írta a hatóság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

Csak nőkből fog állni Biden kommunikációs csapata

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak

156 koronavírusos beteg hunyt el, 6819 új fertőzöttet találtak