szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Kötelező képzést és ötévenként utóképzést ír elő a vagynőröknek a Belügyminisztérium tavaly december közepén megjelent rendelete - idézte fel közleményében a tárca. A képzés és a vizsga díja várhatóan közel 12 forint lesz, a program elvégzése nélkül pedig nem lehet majd vagyonvédelmi tevékenységet végezni.

Az egyes rendészeti feladatokat ellátó személyek tevékenységéről szóló törvény végrehajtásáról szóló, tavaly december 14-én megjelent BM-rendelet kötelező képzést, majd öt évenként utóképzést ír elő a vagyonőrök részére - írja közleményében a minisztérium.

A rendelet azt követően született meg, hogy a parlament úgy döntött, "a közrend és a közbiztonság erősítését célzó intézkedéscsomag részeként a magánbiztonsági szektornak, és ezen belül a személy- és vagyonőri szakmáknak is presztízst kíván teremteni" - olvasható a közleményben.

"Az ágazati dolgozóknak meg kell ismerkedniük a megváltozott jogszabályi környezettel, köztük új jogaikkal és kötelességeikkel, valamint azok gyakorlati alkalmazásával. A törvényi és a rendeleti szintű jogszabályi változások érintik a vagyonőrök intézkedési jogait és kötelességeit, az állampolgárok érdekeit szolgáló panaszkezelést, a tevékenység és az ezen intézkedéseket bevezető, illetve segítő képzést" - tette hozzá a tárca.

A képzésen való részvételt a jogalkotó minden, személy- és vagyonőr igazolvánnyal rendelkező munkavállaló részére kötelezővé tette, így ők 2014. január 1-jéig kötelesek a jogszabályban meghatározott képzési és vizsgáztatási követelményeknek eleget tenni. A vizsgával nem rendelkezők a határidőt követően nem végezhetnek vagyonvédelmi tevékenységet.

A képzésről a Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főigazgatósága (BM OKTF) és a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara (SzVMSzK) közösen gondoskodik - tette hozzá a közlemény. A 2013-ban bevezetendő új rendszer a BM szerint magánbiztonsági ágazat szakmai minőségének színvonalát emeli, az állampolgárok jogérvényesítését segíti elő és hatékonyan hozzájárul a közbiztonság javulásához.

Dános Valér, a BM OKTF igazgatója szerdai tájékoztatóján azt mondta, a program túlnyomórészt online képzést jelent, míg a gyakorlati oktatást és a vizsgáztatást országszerte 40-50 helyen, csaknem 300 oktató közreműködésével végzik majd.

A jövő év elejétől a magán biztonsági cégeknél dolgozók alkalmazásának feltétele lesz az oktatásban való részvétel és az eredményes vizsga letétele. Ez nem kampányszerű, hanem folyamatos ismeretújító, frissítő rendszer lesz - tette hozzá.

Német Ferenc, az SzVMSzK elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, a társadalomban elemi erővel jelent meg az igény a nagyobb biztonságra, és de tartozik a magánbiztonság is. Panaszok is megjelentek, ezzel pedig a jogalkotónak is foglalkoznia kellett.

A képzés és a vizsga díja kevesebb, mint 12 ezer forint, ám a vagyonőrök érdeke is, hogy saját tudásukba beruházzanak - tette hozzá. A képzésbe és a vizsgáztatásba bevont oktatók névsorát a belügyi tárca hagyja jóvá. A képzéshez nincs szükség magas szintű számítógépes ismeretekre. A programtól a szakma megtisztulását várják a képzés szervezői.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

Nyugdíjas orvosok foglaltak el egy bezárt kórházat Olaszoszágban - videó

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt

10 millióra büntették a Wizz Airt az ügyfélszolgálata miatt