szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Már most gondot okoz a belvíz a Balaton déli partjának közelében, ahonnan a tóba szivattyúzzák a felgyülemlett csapadékot.

Pécseli Péter, a közép-dunántúli vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke a Somogy megyei online lapnak, a Sonline.hu-nak elmondta, a januári csapadékmennyiség duplája volt a sokévi átlagnak, ezért feltöltődött a Balaton, ami remélhetően folytatódik a tavasz végéig. A tó átlagos vízállása jelenleg 67 centiméter, bár a szabályozási szint minimuma februárban 70-75 centiméter lenne, az optimális szint viszont ilyenkor is 90-95 centi volna. 2012-ben ősszel csak 38 centiméter volt a vízállás.

Megemelkedett viszont a Balaton-közeli belterületek vízszintje is, ezért az illetékesek Balatonőszöd térségére másod-, Szántód térségére első fokú vízvédelmi készültséget rendeltek el harminc napnyi időtartamra. A belvizes területekről szivattyúkkal emelik át a vizet a Balatonba.

A belvíz leginkább a Balatonőszöd-Balatonszárszó közötti külterületi ingatlanokat veszélyezteti, valamint a régi hetes utat, továbbá az M7-es autópályát a szóládi szakasznál.

Zamárdinál is szivattyúzni kellene, de ellopták a szivattyúmotorokat a dél-balatoni vízitársulat ottani telepéről, a tolvajok ezzel több mint hárommillió forintos kárt okoztak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Rab Árpád jövőkutató: az 5G nélkül az emberiség elfelejtheti a jólétet

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Nyolcvan intenzív terápiás ágy van szabadon egész Romániában

Indul az új karácsonyi dalok rohama

Indul az új karácsonyi dalok rohama