szerző:
Kovács Áron

Hétfőn szinte unalmas, legalábbis hétköznapi ülést tart a parlament, de kedden olyan munkába fognak a képviselők, aminek jelentőségét nehéz lenne túlbecsülni: gyakorlatilag teljesen átírják az alig több mint egy éves alaptörvényt, hogy az Alkotmánybíróság semmibe ne tudjon belekötni. Várhatóan már hétfőn megengedik, hogy szeszt is árusítsanak a nemzeti dohányboltokban, és kiderül az is, a Fidesz úgy akar kitolni Novák Előddel, hogy felfüggeszti a mentelmi jogát, vagy pedig úgy, hogy fenntartja azt.

Gyenes Gézát, a Magyar Orvosi Kamara korábbi főtitkárát, a Jobbik országgyűlési képviselőjét nem érheti az a vád, hogy mindig csak kritizálja a kormányt anélkül, hogy alternatív javaslatai lennének a problémák megoldására. A hétfői parlamenti napirenden szereplő interpellációjának már a címe is maga a konstruktivitás: „Javaslat a nemzet tragikus népességfogyásának megállítására, amely a rendelkezésre álló közfinanszírozás gazdaságosabb felhasználásával segítheti elő a gyermekre váró meddő párok eredményesebb, biztonságosabb kezelését.”

Az orvos-képviselő valószínűleg az úgynevezett lombikbébi kezelések problémáira akar megoldást javasolni. Mint arról a hvg.hu is több cikket közölt, a gyermekre vágyó, de meddő pároknak – mintegy 300 ezer embernek – jelenleg hosszú várólistákkal vagy több százezer forintos költséggel kell szembenézniük. Az egészségbiztosítás öt kísérletet finanszíroz, aki azonban a várólista miatt magánklinikát választ, annak 300-350 ezer forintot kell fizetnie, és ebben még benne sincs a gyógyszeres kezelés költsége.

©

Röghöz kötés és földregisztráció

Szintén egy aktuális kérdésben szólal fel a szocialista Hiller István, korábbi oktatási miniszter, aki „A röghöz kötésről” címmel interpellálja az emberi erőforrások miniszterét. Röghöz kötésnek csúfolják azokat a hallgatói szerződéseket, amelyekben az állam – a tanulmányok finanszírozásáért cserébe – bizonyos ideig magyarországi munkavállalásra kívánja kötelezni a fiatalokat. Bár a kormány a decemberi diáktüntetések után több kérdésben visszavonult, a röghöz kötésből nem enged, azt még az alaptörvénybe is be kívánja foglalni, így a tiltakozások is folytatódnak.

A kormánypárti képviselők közül a fideszes Font Sándoron a sor, hogy egy alákérdezős interpellációval megteremtse a lehetőséget a kormánynak valamilyen jó hír bejelentésére. „Valóban mérséklődik a földhasználati regisztrációs díj?” – kérdezi a képviselő, amire nyilván egy hangos „igen” lesz a miniszter válasza, hiszen már pénteken benyújtották azt a törvényjavaslatot, ami eltörölné a hobbikertekre nézve is kötelező földhasználati regisztráció után fizetendő 12 ezer forintos illetéket.

Novák vs. Kubatov

Néhány kötelező kör, mint például az atomenergia felhasználásáról, vagy épp a kis- és középvállalkozások helyzetéről szóló jelentések elfogadása után a parlament várhatóan elfogadja a trafiktörvény módosítását. Előbb a módosító indítványokról kell szavazni, de ezek közül a kormány egyiket sem támogatja, így minden bizonnyal egy füst alatt meglesz a zárószavazás is. A módosítással egyrészt jövedelmezőbbé válnak a nemzeti dohányboltok, hiszen azokban szeszes italt, kávét és hírlapot is lehet majd árusítani; másrészt rendezik azoknak a kereskedőknek a sorsát is, akik a jövőben nem árusíthatnak cigarettát.

Novák Előd mentelmi jogáról is szavaznak
©

Három mentelmi ügyről is döntenie kell a parlamentnek, ezek közül a jobbikos Novák Előd esete lehet pikáns: a képviselői mentelmi jog nagy ellenségének számító Novákot a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor jelentette fel rágalmazás miatt, mivel a jobbikos politikus tavaly egy közleményben az 1956-os forradalom utáni megtorlások belügyminiszteréhez, Biszku Bélához hasonlította. Egyelőre nem lehet megjósolni, hogy a kétharmados kormánypárti többség mivel tolna ki jobban Novákkal: ha felfüggeszti a mentelmi jogát, vagy ha fenntartja azt.

Nagyjavítás az alaptörvényen

Kedden délelőtt megkezdődik a tavaly január 1-jén hatályba lépett alaptörvény negyedik, minden eddiginél átfogóbb módosításának vitája. A javaslatból kiderült, hogy a Fidesz nem enged semmiben, szinte minden, az Alkotmánybíróság által korábban kifogásolt rendelkezést beemel az alkotmány sáncai mögé. Szűkre szabják a család fogalmát, megerősítik a perek áthelyezésének jogát, betiltják a kampányhirdetéseket a kereskedelmi médiában, az önkormányzatok pedig jogot kapnak hajléktalanmentes zónák kijelölésére. Az általános vitát egyébként két részre bontották: délelőtt csak a kormány, a bizottságok képviselői és a vezérszónokok kapnak szót, a többi hozzászólás az ülésnap végére marad.

A vita két szakasza közt tárgyalják meg például a „Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keretstratégiáról” szóló határozati javaslatot, amelynek érdekessége, hogy kormánypárti és ellenzéki képviselők (a KDNP-s Nagy Andor, a fideszes Ékes József, a független Szili Katalin, a jobbikos Varga Géza és a szocialista Tóbiás József) együtt nyújtották be. A stratégia szép mondatokat tartalmaz arról, hogyan tehetjük fenntarthatóvá a természetes környezetet, a társadalmat és a gazdaságot, de csak alapelveket és célokat fogalmaz meg, azok megvalósítását a mindenkori kormányokra bízza.

Ugyancsak napirendre kerül kedden egy közlekedési témákkal foglalkozó módosító csomag. Ebben többek közt előírnák, hogy a közúti ellenőrzés során vizsgálni kell azt is, hogy van-e kötelező felelősségbiztosítása az autósnak, illetve a műszaki vizsgát is csak akkor végzik el, ha van érvényes biztosítás a járművön. A törvényjavaslat megengedné azt is, hogy elektronikus úton jelentsék be egy autó eladását, ami felgyorsítaná az ügyintézést, illetve elkerülhetővé válna egy sor, később vitára okot adó helyzet is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
180 milliós céggel száll be az egykori Európa-bajnok kalapácsvető a teniszüzletbe

180 milliós céggel száll be az egykori Európa-bajnok kalapácsvető a teniszüzletbe

Kubica otthagyja a Williamset

Kubica otthagyja a Williamset

Ezer tehetős család is fürdőszoba nélküli lakásban húzza meg magát

Ezer tehetős család is fürdőszoba nélküli lakásban húzza meg magát

Nyíltan kampányol a józsefvárosi fideszes polgármester mellett a helyi plébános

Nyíltan kampányol a józsefvárosi fideszes polgármester mellett a helyi plébános

Videó: Két perc alatt képbe hozzuk a szaúdi dróntámadásról és az olajválságról

Videó: Két perc alatt képbe hozzuk a szaúdi dróntámadásról és az olajválságról

Wifit használ otthon? Tudósok kitalálták, hogyan ne essen szét a videó, ha többen neteznek

Wifit használ otthon? Tudósok kitalálták, hogyan ne essen szét a videó, ha többen neteznek