szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Jogerősen két év próbaidőre bocsátották Habony Árpádot 2011 májusában – írja az e heti Magyar Narancs. Orbán Viktor – kendóbajnok – bizalmasa egy házaspárt bántalmazott. A tanácsadó ügyvédje az Indexszel azt közölte, hogy a bíróság végül sem a testi sértést, sem a bántalmazást nem állapította meg, és az ítéletében a garázdaság vétségében sem büntetést, hanem csak intézkedést alkalmazott.

Garázdaságért ítélték két év próbaidőre a miniszterelnök talán legfőbb bizalmasát, Habony Árpádot – tudta meg a Magyar Narancs, amely csütörtökön megjelenő számában írja meg a sztorit bővebben. A lap szerint 2011. május 4-én a Fővárosi Bíróság garázdaság vétsége miatt jogerősen két év próbaidőre bocsátotta Habony Árpádot.

Habony Árpád Orbán Viktor tanácsadója
©

A lap ezt a birtokába került ügyészségi és bírósági iratokra hivatkozva állítja. A végzés szerint Orbán Viktor bizalmasát egy házaspár bántalmazásáért ítélték el – írja a Narancs, amely vélelmezi, hogy Habony emiatt nem vállalt formális pozíciót az elmúlt évek során.

Egyszer már megszűntették a nyomozást

A lap cikke szerint 2006. november 4-én reggel a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban a házaspár lelépett a Lexus terepjárón érkező Habony elé, ő rádudált a gyalogosokra, majd a lehúzott ablakon keresztül rájuk is kiabált: legközelebb nem fékez, hanem elüti őket. A beszólásból szóváltás lett, majd Habony kiszállt, és a sértett K. Sándor és felesége, P. Erzsébet után ment. Először beletaposott bevásárlókocsijukba, majd egy ütéssel leütötte a férfit, a nőt pedig hasba rúgta. Ezt követően Habony visszaült a terepjáróba, és kikerülve az ötvenes éveiben járó férfit, elhajtott a helyszínről.

A sértettek az esetet követően azonnal feljelentést tettek a XII. kerületi rendőrkapitányságon, a nyomozás eredménytelenül zárult. A Magyar Naracs szerint két ok miatt: egyrészt a Lexus bérelt volt és emiatt nehéz volt Habony azonosítása, másrészt a fényképről felismerés sem járt sikerrel, ezért 2007 májusában megszüntették a nyomozást.

A sértettek 2007 júliusában ez ellen panaszt nyújtottak be, augusztusban a panasznak helyt adtak, folytatták a nyomozást, az ügyészség 2008. július 30-án vádemelési javaslatot tett. A laphoz az elsőfokú ítélet nem jutott el és hiába kérték a Fővárosi Törvényszéket, hogy hadd tekintsenek bele a tárgyalási jegyzőkönyvekbe, így a Fővárosi Bíróság mint másodfokú bíróság által 2011. május 9-én szignált jogerős végzés másolatára hagyatkoztak.

Trükkös lopás?

A Magyar Narancs a per részleteit ismertetve azt is írja: Habony és védője arra alapozta a védekezést, hogy azért került sor tettlegességre, mert egy "trükkös lopás" áldozata volt – illetve lett volna – a vádlott. Ez a stratégia azonban "visszafelé sült el".

Bár az újság szerint Habonyék az eljárás során elismerték a tettlegességet, a tanácsadó ügyvédje az Indexszel azt közölte, hogy a bíróság végül sem a testi sértést, sem a bántalmazást nem állapította meg, és az ítéletében a garázdaság vétségében sem büntetést, hanem csak intézkedést alkalmazott. Az ügyben a 2010. április 9-én született meg az elsőfokú ítélet, amit a másodfok változtatás nélkül jóváhagyott. Az ügyvéd által említett intézkedés volt a két éves próbára bocsátás, amely most május 4-én jár majd le.

Szintén az ügyvédtől származik az az állítás, amely szerint Habony bírósági perével párhuzamosan zajlott egy másik eljárás is a Fővárosi Bíróságon, amelyben az érintett házaspár alperesként szerepelt, mert egy másik autóssal is összetűzésbe keveredtek, és ott ők bántalmazták az autó vezetőjét, egy fiatal nőt.

Orbán személyes tanácsadója

Habony Árpádot, Orbán Viktor személyes stratégiai tanácsadóját a szélesebb nyilvánosság csak akkor ismerte meg, amikor kiderült, hogy Kapócs Zsóka színésznővel jár. A 45 éves kommunikációs szakembert a hírek szerint Deutsch Tamás mutatta be a pártvezetésnek 2002 nyarán, de már korábban, a Szent Korona Nemzeti Múzeumból a Parlamentbe való átszállításánál is szerepet vállalt: ő volt a két koronagondnok egyike, akik beemelték a koronát a vitrinbe. A nyilvánosságot eddig inkább kerülő Habony – aki több felsőoktatási intézetben is tanult képzőművészetet, és 1996 és 2003 között az általa alapított CCC+Bogner Tanácsadó Kft.-ben üzleti kommunikációval, kulturális és városmarketinggel foglalkozott – a Népszava szerint korábban profi szinten kendózott, nem beszél idegen nyelveket és imádja a drága autókat.

A Fideszen belül – írtuk 2011-es cikkünkben – Habony akkor került fontos pozícióba, amikor Orbán Viktor a 2002-es választási vereség után szakított a párt kommunikációját és kampánystratégiáját az 1990-es évek közepe óta irányító Wermer Andrással és cégével, a Happy End Kft.-vel. A Fidesz 2003-as szövetséggé alakulásának időszakában, majd a 2004-es európai parlamenti választások kampányában Habony már megkerülhetetlen volt (később Rogán Antal és Deutsch Tamás mellett ő volt az emlékezetes „Rosszabbul élünk” kampány vezénylője).

Az agy

Habony az egyik vezetője és résztulajdonosa volt 2005 és 2006 között az Europtimus Tanácsadó, Marketing Rt.-nek, amely a Nézőpont Elemző és Kutató Intézet elődje, igaz utóbbi intézethez már semmi köze nem volt Habonynak.  Tavaly októberben azt írtuk, hogy forrásaink szerint a számtalan állami megrendelést elnyerő tanácsadó cég, a Századvég „agyának” többen Habony Árpádot, a miniszterelnök kommunikációs főtanácsadóját és Giró-Szász András kormányszóvivőt tartják, miközben egyiküknek sincs már formális kapcsolata a Századvéggel.

2006-ban ő volt az agya a „pesszimista”, „Rosszabbul élünk mint négy éve” szlogenű kampánynak, később a Fideszben többen őt tették felelőssé a választási bukás miatt, ám Orbán ragaszkodott a személyéhez. A Fidesz-frakcióban közismert, hogy rossz volt a viszonya a 2006 és 2010 közötti frakcióvezetővel, Navracsics Tiborral, aki egy időszakban ki is tiltotta az ülésekről, lévén, hogy semmilyen párttisztsége nincs. Az V. kerületi polgármesterrel, a jelenlegi frakcióvezetővel, Rogán Antallal viszont baráti viszonyt ápol, így a hvg.hu információi szerint a képviselőcsoport kommunikációjába is besegít.

Ma nincs semmilyen hivatalos posztja, de mindenki tudja, hogy ő a miniszterelnöki kommunikációs stáb vezetője, a hvg.hu parlamenti tudósítói rendszeresen látják az Országgyűlésben található Miniszterelnökségen, folyamatosan egyeztet az államtitkárokkal, a kormányzati kommunikáció illetékeseivel. Az Index tavaly sikertelenül próbálta kideríteni a Miniszterelnökségen, honnan kap fizetést vagy bármilyen díjat munkájáért, ki fizet a tanácsaiért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rossi keretet hirdetett, Dzsudzsák és Kleinheisler se játszik októberben

Rossi keretet hirdetett, Dzsudzsák és Kleinheisler se játszik októberben

Ismét vészhelyzet kihirdetésére készül a kormány Szlovákiában

Ismét vészhelyzet kihirdetésére készül a kormány Szlovákiában

Megbírságolta egy férfi egy építkezés munkásait, majd kiderült, hogy hamisította a NAV-igazolványát

Megbírságolta egy férfi egy építkezés munkásait, majd kiderült, hogy hamisította a NAV-igazolványát