szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Közel egymilliárd forintot keresett pár hónap leforgása alatt a Fidesz-közeli Századvég-csoport – derült ki egy októberi bírósági tárgyaláson. Ám a miniszterelnök főtanácsadójához köthető csoport nemcsak a kormány támogatását élvezi, a Fidesz-frakciónak és az MFB-nek is adnak tanácsokat, továbbá a kormányváltás óta a piacon is lendületet vettek, miután felismerték, az egészség jó befektetés. Megpróbáltuk feltérképezni a századvéges társaság szövevényes érdekeltségeit.

Szépen hozott a konyhára a kormányváltás a pártelnök által egykor „alma maternek” nevezett Századvégnek. A több évtizedes múltra visszatekintő, egykor Stumpf István alapította alapítvány körül az utóbbi években létrejött cégcsoport milliárdos állami megbízásokat kapott, az egyik legfőbb beszállítója a Fidesz parlamenti frakciójának, bedolgoznak az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banknak, igaz, a BKV finanszírozásáról villámgyorsan összerakott tavaszi tanulmányuk jelentős botrányt kavart. Miközben politikai kapcsolataikat is felhasználva Kínában és a Közel-Keleten próbálnak terjeszkedni, közvetett érdekeltségeiken keresztül az egészségügyben is jó üzletet látnak.

Bár a kormányzati közbeszerzésekért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) áprilisban még azzal hárította az Index adatkérését, hogy az egyes tanulmányok döntés-előkészítő anyagnak számítanak, ezért tíz évig nem nyilvánosak, október közepén – miután két civil szervezet a közérdekű adatokért pert indított – a bíróságon elismerte, hogy a Századvég-csoport február 23. és május 31. között közel egymilliárdnyi vállalkozási díjat kapott. A 933 millió forintot a vállalkozás annak a szerződésnek köszönheti, melyet az NFM-mel még tavaly decemberben írtak alá, majd a felhasználható keretet fokozatosan bővítve többször is módosítottak, így az eredetileg betervezett 1,3 milliárdos 2014-ig felhasználható vállalkozói díjkeret 3,1 milliárdra emelkedett.

A minisztériummal kötött megállapodásnak köszönhetően a csoport olyan munkákat végez, amelyeket a kormányzati apparátus rendszerint házon belül szokott megoldani. Eredetileg ugyanis főleg kommunikációs tanácsokat adtak volna a tárcáknak, közvélemény-kutatásokat végeztek volna, ám egy februári szerződés-kiegészítés szerint már jogszabály-előkészítéssel kapcsolatos felvetéseket is tehetnek a kabinetnek. Az Origo értesülései szerint szeptemberben pedig már arról tárgyalt a kormány, hogy a minisztériumoknak át kellene világítaniuk a háttérintézményeik tevékenységét, hogy ne végezzenek olyan munkát, amire eredetileg a Századvég kapott megbízást.

Régi barátságok

Márpedig a kormány igen sok munkát szervezett ki a Századvég-csoporthoz. A Századvég Alapítványból, a Gazdaságkutató Zrt.-ből és a Strategopolis Kft.-ből álló konzorcium nemrég a szerződés újbóli módosítását kérte az NFM-től, hogy több mint 200 tanácsadói órát számolhassanak el havonta. Részben erre a módosításra hivatkozott a csoport, amikor bírálta a pert indítót Eötvös Közpolitikai Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért közleményét, mely szerint a Századvég oldalanként 470 ezer forintot keres a tanulmányaival. A cég sajtóhoz eljutatott helyreigazítási kérelmében arra hivatkozott, hogy többek között szóbeli tanácsadási feladatokat is végeznek, így „a megbízási díj a tanulmányok oldalankénti értékére vetítve nem számítható ki”. (A cég helyreigazítási kérelmében vitatta az összegeket is, amit a két civil szervezet közölt. A Századvég azt állította, nem kapták meg májusig a közel egymilliárdos összeget, csak 20 százalékát kapták meg. "A május végén leadott anyagok pénzügyi elszámolása szükségszerűen június hónapra tolódott, vagyis az NFM által közölt számok is teljességgel korrektek" - magyarázta a hvg.hu-nak Fürjes Balázs vezérigazgató a különbség okát.)

Habony Árpád a függöny mögül figyeli Orbán évértékelőjét - "az agy"
©

Kormányzati források a Századvég „agyának” Habony Árpádot, a miniszterelnök kommunikációs főtanácsadóját és Giró-Szász András kormányszóvivőt tartják, igaz, egyiküknek sincs már formális kapcsolata a Századvéggel – ám forrásaink szerint rajta tartják a szemüket a cégcsoporton. A kormányváltás előtt alapított Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek a kezdetektől tulajdonosa és az igazgatósági tagja volt Giró-Szász, akinek távozását az NFM-tender eredményhirdetésével egy napon vezette fel a cégbíróság.

A tavaly ősszel kinevezett kormányszóvivő 2011. szeptember 30-án szintén megvált tulajdonrészétől a Strategopolisban is. Ügyvezetői posztját Szalay-Bobrovniczky Kristóf örökölte meg, aki 2008 és 2010 között együtt vezette Habony Árpáddal a Vitézy-család érdekeltségébe tartozó Adriatiq Islands Group Hungary Kft.-t. Szalay-Bobrovniczky az Indexnek áprilisban azt mondta, Habony Árpáddal a Heti Válasz lapkiadó-főszerkesztőjeként ismerkedett meg, Giró-Szász Andrást pedig egyetemi éveiből ismeri. A miniszterelnöki tanácsadót baráti és üzleti kapcsolat fűzte Heim Péterhez is, aki a Gazdaságkutató egyik tulajdonosa, igazgatósági tagja: mindketten megfordultak az Atticus Investments Befektetési Tanácsadó Zrt.-ben. Fürjes Balázs, a Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója a hvg.hu-nak írt válaszlevelében azt közölte, a Századvég-csoport semmilyen hivatalos kapcsolatban nem áll Habony Árpáddal. 

Az Origo idén márciusban számolt be arról, hogy az NFM-megállapodás „első érdemi megbízásaként dolgozta ki” a Gazdaságkutató a BKV finanszírozási reformját tartalmazó javaslatot, ám mint a hírportál cikkéből kiderült, a cég a főváros korábbi javaslataiból, régebbi szakértői anyagokból és sajtóban megjelent felvetésekből pakolta össze a dokumentumot. Fürjes akkor azzal magyarázta az Origónak a plágiumgyanús munkát, hogy túl rövid időt, mindössze két hetet kaptak a megbízótól, így nem jutott másra idő, mint a korábbi javaslatok felelevenítésére. Egyébként ez a dokumentum dobta fel a közműadó bevezetését, amit a második Matolcsy-csomag októberben a magáévá is tett.

Tanácsadók hada

Habony Árpádot 2002 óta ismeri, az elmúlt 9 évben folyamatos volt a kapcsolatuk – mondta Giró-Szász a hvg.hu-nak adott tavaly szeptemberi interjújában. Egyébként nemcsak a kormányszóvivőnek volt ilyen szoros a kapcsolata a kabinetnek napi tanácsokat adó Századvéggel. A Miniszterelnökség több vezetőjét a csoporttól igazolta le a kabinet: a Századvégnél dolgozott korábban Kern Tamás stratégiai és tájékoztatási helyettes államtitkár; Héjj Dávid, a koordinációs irodáért felelős helyettes államtitkár; Kumin Ferenc, a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

A Századvég-csoport ráadásul úgy kapott meg számos kormányzati döntés-előkészítő feladatot, hogy a kabinet 2010 óta folyamatosan hízik, és egyre többet költ saját magára. Az utóbbi években a Miniszterelnökség költségvetése megsokszorozódott: 2010-ben még elég volt 62 millió forint a költségekre, 2011-ben viszont már 2,6 milliárd forintba került, 2012-ben 3,1 milliárd van betervezve, 2013-ra pedig 3,9 milliárdot irányoz elő a büdzsé tervezete.

Nemcsak a Századvégtől kér tanácsokat a kormány. A kabinet összesen 18 politikai főtanácsadót és 46 politikai tanácsadót foglalkoztat – derül ki azokból a válaszokból, amelyeket Józsa István szocialista képviselő ezt firtató írásbeli kérdéseire adtak a minisztériumok augusztusban. A legtöbb politikai tanácsadót és főtanácsadót a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium foglalkoztatja (KIM): 3 főtanácsadó és 27 politikai tanácsadó dolgozik a tárcánál. A határozott idejű szerződéssel foglalkoztatott tanácsadók jövedelme havi 250 ezer forinttól 972 ezer forintig terjed. Erre a célra összesen havonta 16,4 millió forintot költenek csak a KIM-ben.

A Fidesz szürkeállománya

A hivatalosan 21 fős Gazdaságkutató és a 7 fős Strategopolis – az Index információi szerint az elemzőkkel és vezetőséggel együtt 60-an dolgoznak a csoportnak – 2010 óta megsokszorozta a bevételeit. 2010-ről 2011-re az előbbi árbevétele a cégnyilvántartásra leadott mérleg szerint 34 millióról 210 millióra, az utóbbié 97 millióról 153 millióra ugrott. Az idei évet még nem zárták – hivatalosan jövő tavasszal kell leadniuk a mérleget –, de az NFM-megállapodás és a cégcsoport egyéb bevételei újabb ugrást vetítenek előre. 2011-ben a Századvég Zrt. 21 milliós, a Strategopolis 35 milliós nyereséget könyvelhetett el. (A politikai agytrösztök világáról, az egyes cégek bevételeiről olvassa el a HVG október elején megjelent cikkét.)

Giró-Szász András - "a ravasz"
©

Másképp néznének ki a cégcsoport tavalyi mérlegei, ha nem csúszik a kormány tanácsadásra kiírt tendere: eredetileg 2010 decemberében írták ki a pályázatot, amire nemcsak a Századvég, hanem 4 másik tanácsadó cég is jelentkezett. Ám ezt a tendert félbeszakította a tárca, majd a 2011-es pályázaton már csak a Századvég indult – a hvg.hu-t az egyik korábbi induló társaságnál úgy tájékoztatták, „tudni lehetett előre, hogy nem érdemes indulni”, a feltételeket úgy szabták, hogy azokat szinte csak a cégcsoport tudta teljesíteni.

A Századvég nemcsak a piacra dolgozó cégeket előzött meg, volt olyan tender, ahol a szintén kormányközeli Nézőpont Intézetet (NI) ütötte ki. Hiába jelentkezett idén tavasszal „Politikai erőtér vizsgálat a kelet-közép-európai országokban” témájú 19 milliós Országgyűlés kiírta pályázatra az NI, a Századvéget nem tudta legyőzni. A Nézőpont idén tavasszal a Strategopolisszal sem tudta felvenni a versenyt: a Fidesz frakciója Giró-Szász volt cégét kérte fel, készítsen hatásvizsgálatot az egészségügy és az oktatás átalakításáról 12 milliós értékben (a megaállapodás szerint 60 ezer forintot kaphattak oldalanként). Pedig a Nézőpont szintén sokat köszönhet Habonynak: az intézet 2005-ben a jelenlegi miniszterelnökségi államtitkár, Győri Tibor és a miniszterelnöki tanácsadó által bejegyzett Europtimus tanácsadó cég átalakításával jött létre. Igaz, fideszes források szerint Habony – aki nincs túl jó viszonyban a Nézőpontot 2010-ig mentoráló Navracsics Tiborral – már évekkel ezelőtt eltávolodott az intézettől, és inkább a Századvég irányába fordult.

A Közbeszerzési Értesítő szerint a Fidesz parlamenti frakciója szintén a Századvéget bízta meg 2011-2012-ben 12,3 milliós kerettel a közvélemény-kutatások, 24,3 milliós, illetve 24 milliós kerettel gazdasági elemzések készítésével. Több másik céggel együtt a Századvég részt vehet a Fenntartható Fejlődési Stratégia előkészítésében is, melyben az államadósság-kezelésről írhatott 3,5 milliós kerettel. (Rogán Antal frakcióvezető szintén baráti kapcsolatot ápol Habony Árpáddal.) A Közbeszerzési Értesítő szerint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. bedolgozik az Magyar Fejlesztési Banknak is, melynek a logisztika fejlesztéséről és a megújuló energiáról ad tanácsokat közel 8 millió forintért.

Szerettük volna megtudni, hogy a cégcsoport bevételeinek megkora aránya származik állami és hány százaléka piaci megrendelésekből. Fürjes Balázs az egyszerű arányokra vontakozó kérdésünkre viszont úgy válaszolt: a "Gazdaságkutató Zrt. ügyfélkörének összetétele, a megbízások volumene – mint minden vállalkozás esetében - üzleti titkot képez, ezért arról nem áll" módukban tájékoztatást adni.

Az egészség jó befektetés

A cégcsoport és a körülötte megfordulók nemcsak az állami ügyletekben érdekeltek. Közvetve ebbe az érdekeltségbe tartozik a vagyonkezeléssel foglalkozó Confident Invest Kft. is. A cégnek Heim Péter a tulajdonosa és Tiszolczi Renáta a vezetője, aki az Atticus Investments jelenlegi vezetője. .A társaság elektronikus elérhetőségeként a cégbíróságon a giroszasz(kukac)t-online.hu e-mail van megadva. (Cikkünk megjelenése után a kormányszóvivő jelezte a hvg.hu-nak, hogy nem az ő e-mail címéről van szó, hanem egy rokonáról, aki a Századvég jogi képviselője, ügyvéd - a szerk.) A cégnek tavaly „csak” 4,4 milliós árbevétele volt 1,6 milliós eredménnyel, de a Confidentnek nem is ez a legfőbb értéke: tavalyi beszámolója szerint 2010 júliusa óta 159 millió forintos hosszú távú befektetése van a Budai Egészségközpont (BEK) Kft.-ben.

Heim Péter és ami a füstölgő csövön kifér
©

A BEK Magyarország egyik legnagyobb magánkórháza, amelyet 2000-ben alapítottak és főleg gerincbántalmak kezelésére specializálódtak, de végeznek például a hozzájuk bejelentkező cégeknek menedzserszűréseket is. Tavaly a kft.-nek 3 milliárdos árbevétele volt, a cég leadott jelentése szerint 2011-ben nem fizetett osztalékot. Egy a kórház működésére rálátó piaci forrás szerint Habonyt többször látták megfordulni a kórházigazgató, Varga Péter Pál társaságában. A Közbeszerzési Értesítő szerint a BEK nyerte el 2011-ben és 2012-ben az állami Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. munkatársainak ellátását 23, illetve 19 milliós kerettel, illetve a szintén állami Export-Import Bank 14 milliós keretét.

A Századvég körüli társaság nemcsak idehaza érdeklődik az egészségügyi befektetések iránt. Februárban Habony vezetésével üzleti küldöttség járt az Egyesült Arab Emirátusokban – a delegációnak tagja volt Rogán Antal mellett a Századvég néhány munkatársa is. A csoport a sajtóhírek szerint felkereste Abu-Dzabiban a Gulf Medical Universityt is, hogy hosszú távú üzleti lehetőségekről tárgyaljanak. Hogy pontosan mi történt az Öböl-menti országban, és kinek a nevében tárgyaltak, nem tudni, mert azóta is nagy titkolózás övezi a látogatást.

Az arab világ mellett a csoport Kína felé is tájékozódik. Heim azért távozott Gazdaságkutató Zrt. vezetői posztjáról tavaly októberben, mert – akkori közlése szerint – ázsiai kapcsolatainak, üzleteinek akar több időt szentelni, ezért operatív értelemben nem tudja a Századvéget tovább vinni. Szalay-Bobrovniczky a Magyar Nemzetnek adott májusi interjújában azt mondta, „az elmúlt időszak vívmánya, hogy nemrég született egy megállapodás a kínai tudományos akadémia gazdaságkutató részlege és a Századvég között, amely már-már példa nélküli, de jól működő viszony”.

Heim helyét akkor Fürjes Balázs vette át, aki jelenleg is felügyelő bizottsági tagja a 100 százalékig állami Nemzeti Eszközkezelő Társaságnak, melyet a kormány a devizahitelesek megmentésére hozott létre. A vezérigazgatót arról is megkérdeztük, nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy egyszerre vállal tisztséget egy állami és egy magáncégben. Erre Fürjes azt írta, nincs összeférhetetlenség, mert "a két tisztség semmilyen módon nem függ össze egymással, (...) a két szervezet között nincs gazdasági kapcsolat". "Egyébiránt az Eszközkezelő koncepciójának kidolgozásában és magának a szervezetnek a felállításában 1998. óta tevékenyen részt vettem. A Felügyelő Bizottsági tagságra való felkérés a szervezet 2011. augusztusában történt megalakuláskor érkezett. Ekkor a Századvéggel még nem álltam munkakapcsolatban" - írta válaszlevelében Fürjes.

Az önkormányzatok segítője

Míg a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t a 2010-es kormányváltás előtt alapították, a Strategopolist még az előző országgyűlési választások előtt hozták létre 2006-ban. A cég felfutása 2007-ben kezdődött, amikor két fideszes vezetésű önkormányzattól is kaptak megbízást.

A Lázár János vezette Hódmezővásárhely – a város honlapja szerint – arra kérte a Strategopolist, hogy készítse el a település általános fejlesztési, majd a 4 éves fejlesztési koncepcióját összesen 9 milliós értékű megállapodás keretében.

Ennél jobb megállapodást tudott kötni a társaság a Meggyes Tamás irányította Esztergommal. A Lehet Más a Politika városi csoportja 2010-ben a hivatalos közlések alapján összegyűjtötte, mennyi megbízása volt a cégnek, majd a dokumentumot eljuttatták Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztoshoz. Az összegzés szerint 2007 és 2010 között közel 60 milliót költött Esztergom a Strategopolisra, amely többek között olyan tanácsokat adott, hogyan lehet népszerűsíteni a polgármestert a neten.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ötször többet költünk a Századvégre, mint a Mentőszolgálatra

Napi kilenc és fél millió forintért dolgozott a Századvég-csoport idén a fejlesztési minisztériumnak. A tárca közlése szerint a Századvég-csoport az év első felében közel egymilliárd forintért készített közpolitikai tanulmányokat, és a szerződés szerint elszámolható keretösszeg 99,67%-át felhasználta - írta keddi közleményében az Eötvös Károly Intézet.

MTI Itthon

A Fidesz nagyon vezet a Századvégnél

A Századvég közvélemény-kutatása szerint a kormánypártok biztosan őrzik előnyüket az ellenzékkel szemben, a biztos pártválasztók körében a Fidesz 14 százalékkal vezet az MSZP előtt.

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Hiába kaptak saját idősávot, a vártnál sokkal több idős jár zsúfolt boltokba délután

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

Nyomasztó marad az időjárás a hétvégén, de legalább havazhat

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban

154-en kapták el a koronavírust egy soproni idősotthonban