szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Orbán Viktor elvesztette minden demokratikus kontrollját. Szerinte a kormányfő hétfői, napirend előtti felszólalásában súlyosan és elfogadhatatlanul megsértette a bírói függetlenséget.

Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatón felidézte, hogy Orbán Viktor botrányosnak nevezte a rezsicsökkentés ügyében hozott ítéletet, amelyben a bíróság a gázszolgáltatóknak adott igazat. Nem a bíróságok, hanem Orbán Viktor az arcátlan, és "demokratához méltatlan módon" nem érti, hogy a kormánynak vannak ellensúlyai értékelt.

A DK hétfői parlamenti demonstrációja
©

Az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor 2007-ben még arról beszélt: az Alkotmánybíróság (Ab) döntése mindenkire nézve kötelező, nincs kibúvó, nincs kiskapu, ez a magyar demokrácia vastörvénye. Gyurcsány Ferenc szerint az alaptörvény-módosítás elfogadásával a kormánypártok ezt a "vastörvényt zúzzák porrá" és ezzel Orbán Viktor definíciója szerint is megszűnik a demokrácia, mert eltávolítják a hatalom korlátlan gyakorlásának útjából a legfontosabb ellensúlyt és féket: az Alkotmánybíróságot.

A DK elnöke hangsúlyozta, a köztársasági elnök alkotmányban foglalt kötelessége a demokratikus államrend védelme. Gyurcsány Ferenc szerint ha Áder János teljesíti kötelességét, akkor nem írja alá a hétfőn várhatóan elfogadásra kerülő alkotmánymódosítást, mert csak így lehet megakadályozni "Orbán önkényének kiteljesülését".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak a jövő héttől kell negatív teszt az Angliába utazóknak

Csak a jövő héttől kell negatív teszt az Angliába utazóknak

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Földrengés pusztított Indonéziában, több mint 600 ember megsérült

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése

Átnevezi az egyetem intézeteit az SZFE új vezetése