szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A havazás és a viharos erejű szél miatt az országban kialakult helyezet miatt Pintér Sándor belügyminiszter még csütörtök délután riadót rendelt el a rendőrségnél, a katasztrófavédelemnél és a mentőket is bevonták a tevékenységbe, de ez nem jelenti azt, hogy a tárcavezető veszélyhelyzetet hirdetett volna ki - magyarázta el az erre vonatkozó félreértések elkerülése érdekében a belügyminiszter főtanácsadója az MTI-nek.

A belügyminiszter által a péntek délelőtti sajtótájékoztatón ismertetett "riadó" elrendelése a szakzsargonhoz tartozó kifejezés szerint annyit tesz, hogy a felügyelete alá tartozó rendvédelmi szerveknél "magasabb fokozatba helyezi az állomány tagjait", így soron kívül berendeli azokat, akinek ilyen estekben konkrét feladatuk van, és rendelkezik a technikai eszközök mozgósításáról is.

Hozzátette: a havazás miatt kialakult helyzetben részben megerősített szolgálatokat rendelnek el a rendvédelmi szervek állományánál, az irányítási, operatív feladatok ellátására pedig azonnali hatállyal berendelik és szolgálatra kötelezik az erre kiképzett és felkészített embereket.

A hatályos katasztrófavédelmi törvény szerint a pontosan definiált katasztrófaveszély esetén a hivatásos katasztrófavédelmi szerv vezetője, vagyis Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója - a miniszter által előzetesen jóváhagyott központi veszélyelhárítási terv szerint - azonnal intézkedik az emberi élet, a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak, a kritikus infrastruktúrák védelme, a lakosság alapvető ellátásának biztosítása, valamint a katasztrófa következményeinek lehető legkisebbre csökkentése érdekében, de erről haladéktalanul tájékoztatnia kell a minisztert. A honvédségi erők igénybevételére csak a Honvéd Vezérkar főnöke és a honvédelmi miniszter, valamint a kormány döntése alapján történhet.

A veszélyhelyzetet és annak kihirdetését az Alaptörvény külön szabályozza. Azt a kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében hirdetheti ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be. A kormány a veszélyhelyzetben rendeletet alkothat, amellyel - sarkalatos törvényben meghatározottak szerint - egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat.

A kormány által hozott rendelet tizenöt napig marad hatályban, kivéve, ha a kormány - az Országgyűlés felhatalmazása alapján - a rendelet hatályát meghosszabbítja, de annak újbóli meghosszabbítására már csak az Országgyűlés jogosult.

Erre legutóbb 2010. október 5-én, a vörösiszap-katasztrófa során volt példa, és a veszélyhelyzeti rendelkezést 2011. június 30-ig tartottak fenn.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Mindent kijavít és elnézést kér a Cyberpunk 2077 fejlesztője a játék állapota miatt

Videó: Mint egy darab kő, úgy zuhant a repülő a szeméttelepre az Egyesült Államokban

Videó: Mint egy darab kő, úgy zuhant a repülő a szeméttelepre az Egyesült Államokban

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén

Bruce Springsteen és a Foo Fighters is fellép Joe Biden beiktatási ünnepségén