szerző:
hvg.hu

Szaniszló Ferenc szerint a pusztuló világrend önlelepleződésének megnyivánulása, hogy megkérték őt Táncsics-díja visszaadására. Az Echo TV műsorvezetője hosszú és bonyolult beszédben tett nyilatkozatot arról, hogy legyőzte őt az USA és Izrael. Nyilatkozatát azzal zárta, hogy neki a Táncsics-díj nem kell, lemond róla. Előző este Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter levélben arra kérte az újságírót, hogy adja vissza díját.

1991 óta megszokta már, hogy őt állandóan támadják, nyírják - mondta Szaniszló Ferenc az Echo TV Világpanoráma című műsorának renkdívüli kiadásában, szerda este. "Ez az egész megviselt ugyan, de meg nem tört" - fogalmazott a láthatóan megindultsággal küzdő, nyilatkozatát vélhetően súgógépről olvasó műsorvezető.

Szaniszló arra reagált, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter megkérte, adja vissza a neki tévedésből adományozott Táncsics-díjat. "Nekem a Táncsics-díj nem kell. Lemondok róla" - mondta Szaniszló beszéde végén.

Az újságíró a műsorban a nemzetközi tiltakozásokra utalva azt mondta: "Elfogadom, ha engem támadnak, de kérdem, ha Brüsszelben, Washingtonban ennyire aggódnak a szólságszabadságért, miért avatkoznak be egy egyszerű kis díj ügyébe? Mitől félnek?"

"Üzenem a washingtoni nagykövetnek: világraszóló győzelem ez az USA számára Szaniszló Ferenc és a Táncsics-díj fölött! (...) Üzenem az izraeli nagykövetnek, győztek az ellenem folytatott hatnapos háborúban" - fogalmazott. Úgy tartja, az egész ügy a pusztuló, aljas világrend megnyilvánulása.

Szaniszló, aki saját bevallásra szerint leleplezte a Kennedy-gyilkosság, a WTC elleni, szeptember 11-ei támadás, a Diana-gyilkosság, valamint a Jörg Haider-gyilkosság hátterét, úgy gondolja, az "aljas rágalomkampány célja megfélemlíteni azokat, akik leleplezik e rettenetes világrendet".

Szaniszló meghurcoltatása kapcsán párhuzamot vont önmaga és - mások mellett - Mel Gibson, Szolzsenyicin, Günther Grass, valamint Csurka István között.

©

Az őt kritizáló Deutsch Tamás nyilatkozatára utalva azt mondta: "Engem nevez a Fidesz képviselője elmebetegnek? Aki jövedelmező állását a nemzeti eszméknek köszönheti?" Deutsch a Facebookon kedden azt írta: "Vonják vissza ennek a Szaniszló nevű elmeháborodott zsebnyilasnak a díját! Lécci, lécci, lécci!"

Szaniszló nyilatkozatában kitért jelölése körülményeire is. Mint mondta, már a szocialista kormány idején is felterjesztette őt a díjra Kósa Csaba és a Magyar Újságírók Közössége (MÚK), akkor azonban - hogy tőle megtagadhassák az elismerést - hat helyett csak öt díjat osztottak ki. 2013-ban ugyanazok ismét felterjesztették. "Illúziónk azért nem voltak. A szűrőbizottságban nem támogatták a jelölésemet, még az ATV Fidesz-ellenes csillaga is több szavazatot kapott, mint én" - mondta. "Egy este felhívtak, és közölték a hírt, hogy megkaptam. Én voltam a leginkább meglepve, mert én a kormányt is bírálni szoktam." Szaniszló felidézte: "kedves mosollyal, kedves mondattal" adta át neki Balog Zoltán az elismerést.

Balog visszakérte a díjat

©

Mint arról a hvg.hu is beszámolt, Balog Zoltán kedd este arra kérte Szaniszló Ferencet, hogy adja vissza a neki tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Az emberi erőforrások minisztere azt írta: "2013. március 15-e alkalmából Táncsics-díjat adományoztam Önnek a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján. Döntésemmel elsősorban azt a munkát szándékoztam elismerni, melyet külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított".

"A döntés meghozatalát követően értesültem azokról az elmúlt években tett kijelentéseiről, melyekkel nem tudok azonosulni, mert szemben állnak az általam és a Kormány által képviselt értékekkel" - folytatta Balog Zoltán.

"Rossz döntésemet a nyilvánosság előtt is rögtön beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam, tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Bízom bölcs döntésében" - zárul a miniszter levele.

Felháborodás követte Szaniszló díjazását

Az elmúlt napokban többen is felháborodtak az Echo TV-s Szaniszló Ferenc kitüntetésén, köztük Izrael valamint az Egyesült Államok budapesti nagykövete. Emellett több, korábban kitüntetett újságíró úgy döntött, hogy visszaadja a Táncsics-díjat.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke viszont nyílt levelet írt az izraeli nagykövetnek, amelyben megvédte Szaniszló Ferencet, és közölte, egy Jobbik-kormány a médiatanács élére nevezné ki az antiszemita nézeteket hangoztató és buzizó újságírót.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Viszlát, csaló instagramozók: törlik a vásárolt lájkokat és követőket

Viszlát, csaló instagramozók: törlik a vásárolt lájkokat és követőket

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

Kijött egy új videó a NASA-tól, és nem találunk rá szavakat

Három megyében is sok hó jöhet

Három megyében is sok hó jöhet

Sokaknál akadozik a Facebook

Sokaknál akadozik a Facebook

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Állandó feszültség, ami már-már természetesnek hat: így ismerjük fel a krónikus stressz jeleit

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél

Új javaslat: 2022 végéig lehetne szabadon munkát vállalni a briteknél