szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Május 1-jétől, jövő szerdától a hét minden napján, egész nap közlekednek az eddig csak esténként és hétvégén közlekedő 109-es autóbuszok új 9-es busz néven a Bajcsy-Zsilinszky úti fejlesztés részeként. A járat átszállásmentes utazási lehetőséget kínál Kőbányáról és Óbudáról a Belváros felé.

Május 1-jétől, szerda reggeltől a hét minden napján egész nap közlekedik a 9-es autóbusz Óbuda, Bogdáni út és Kőbánya alsó vasútállomás között. A járat a 9-es és a 206-os autóbusz vonalának összekötéséből született és átszállásmentes utazási lehetőséget kínál Kőbányáról és Óbudáról a Belváros felé, illetve például Óbuda és Józsefváros vagy Kőbánya és a Margit híd térsége között. A járat kiváltja az eddigi 9-es és 206-os közlekedését, és egész nap a 109-es eddigi útvonalán közlekedik, 9-es jelzéssel.

Az új 9-es busz minden korábban érintett megállóban megáll, továbbá a járat menetrendi változtatásával lefolytatott közelmúltban társadalmi egyeztetés eredményeként új megállót alakítanak ki a Szent István Bazilikánál, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út csomópontjához közel.

A Bajcsy-Zsilinszky úton mindkét irányban buszsávot jelöltek ki a Deák Ferenc tér és a Nagymező utca közötti szakaszon, amelyet a fővárosban már több helyen alkalmazott módon a kerékpárosok számára is megnyitottak.

A 9-es vonalon közlekedő alacsonypadlós járművek részben a VT-Transman üzemeltetésében álló, korszerű, alacsonypadlós, klimatizált utasterű, csuklós Mercedes-Benz Citaro 2-es típusú autóbuszok lesznek. A típusból a BKK megbízásából az üzemeltető összesen százötven darabot állít forgalomba május, június és július hónapban.

Az autóbuszok tanítási munkanapokon reggel 6-7 percenként, napközben 8-10 percenként, délután 7-9 percenként (iskolaszünetben reggel 7-8 percenként, délután pedig 8-9 percenként), az esti időszakban 21:20-ig 10 percenként, 21:20 után 15-20 percenként közlekednek. Hétvégén továbbra is 10 percenként követik egymást.

Hétköznap napközben az egyenletes követés biztosításának érdekében a Kőbánya felé közlekedő autóbuszok a Deák Ferenc téren, az Óbuda felé közlekedő autóbuszok a Nyugati pályaudvarnál néhány percet várakozhatnak.

A meghosszabbított 9-es autóbusszal való összehangolt közlekedés érdekében a 83-as trolibusz vonalán új menetrendet vezetnek be május 1-jétől. Tanítási napokon reggel és délután is 4-5 percenként, napközben az eddigieknél sűrűbben, 7-8 perc helyett 5 percenként közlekednek a járművek. Szombat délután és vasárnap továbbra is 10 percenként követik egymást a járatok. A 9-es járat változása miatt a 83-as trolibuszok első és utolsó indulásai kis mértékben módosulnak.

Változik a 86-os autóbusz menetrendje is. Az autóbuszok tanítási munkanapokon reggel 6-7 percenként, napközben 8-10 percenként, délután 7-9 percenként, az esti időszakban hétköznap és hétvégén is 21:30-ig 10 percenként, 21:30 után 15-20 percenként közlekednek. Hétvégén továbbra is 10 percenként követik egymást. A késő esti időszakban az M2-es metró Batthyány téri állomásától a Lajos utca felé utazók számára a Batthyány tér M – Kolosy tér között a 86-os autóbuszok továbbra is hangoltan, felváltva közlekednek a 160-as és 260-as jelzésű autóbuszokkal.

A 109-es és a 206-os autóbuszok 2013. április 30-án, kedden közlekednek utoljára, május 1-jétől helyüket az új 9-es járat veszi át.

A meghosszabbított 9-es autóbusz és a többi, megváltozó menetrendű járat menetrendjét hamarosan a www.bkk.hu oldalon és a megállóhelyi hirdetményeken olvashatják utasaink.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

152 koronavírus-fertőzött hunyt el egy nap alatt

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Koronavírusosoknak írtak letölthető betegtájékoztatót a Semmelweis Egyetem orvosai

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában

Aligátorteknőst és krokodilt találtak egy dunaharaszti család házában