szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Ne írja alá az információszabadságról szóló törvény módosítását" – ezt kéri Áder János köztársasági elnöktől a TASZ és az Átlátszó egy petíció formájában, amelyhez bárki csatlakozhat. A kezdeményezéshez eddig 179 ember adta a nevét.

Petícióval fordult Áder Jánoshoz a Társaság a Szabadságjogokért és az Átlátszó oknyomozó portál, miután a parlament kedden elfogadta az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt, amely lefokozza a közérdekű adatszolgáltatást. A politikusok ezzel leszámolnak a szerintük "visszélésszerű" adatigénylésekkel.

A köztársasági elnöknek címzett felhívásban az áll: "Félelmetesnek és alapjogkorlátozónak tartom azt az államfelfogást, amely a közhatalom ellenőrzését az állami szervek egyfajta kizárólagos jogosítványává akarná tenni. A véleménynyilvánítás szabadságának előfeltétele, hogy az állampolgárok a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez fűződő jogukon keresztül informált döntésüket megalapozó ismerethez hozhassanak.

A demokrácia akkor erős, ha a polgárok alapvető jogaikkal élve maguk is beleszólhatnak a közügyek intézésébe és ellenőrizni tudják választott képviselőik, valamint a demokratikus legitimáció alapján közhatalmat gyakorlók vagy közpénzt felhasználók tevékenységét."

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet még kedden közölte, hogy kilép a kormánnyal közös antikorrupciós munkacsoportból, mert szerintük a kedden megszavazott javaslat korlátozza a közpénzek átláthatóságát, és ez az egész folyamatot álságossá teszi.

A tárcától a TASZ döntésére úgy reagáltak: "Sajnáljuk, hogy többhónapos együttműködés szakadt meg egy egyéni képviselői indítványt követő parlamenti döntés nyomán, amely témájában nem érinti és nem is változtatja meg a KIM elkötelezettségét a korrupcióval szembeni küzdelemben".

A TASZ a keddi parlamenti szavazás előtt nyílt levelet tett közzé, amelyben kérték Navracsics Tibort, hogy támogassa a javaslatot. A levelet aláírta az Átlátszó.hu oknyomozó portál és a K-Monitor is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elindult magától a Tesla, egy másik autós azt hitte, elszabadult, így megpróbálta megállítani

Elindult magától a Tesla, egy másik autós azt hitte, elszabadult, így megpróbálta megállítani

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti

Meghalt a beatnemzedék egyik utolsó alakja, Lawrence Ferlinghetti