szerző:
Kovács Áron - M. László Ferenc
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Becsült vagyona alapján bérelt helye lehetne a száz leggazdagabb magyar listáján Simicska Lajosnak – ráadásul nem is az utolsó oldalakon. A Fidesz gazdasági holdudvarának legfontosabb figurája azonban olyan bonyolult céghálót szőtt maga köré, amelyből lehetetlen pontos adatokat kinyerni. Tettünk egy kísérletet, hogy felmérjük a nyilvánosságot kerülő egykori APEH-elnök családi vagyonát.

Ötmilliárd forint: ekkora vagyonnal már fel lehetett kerülni a leggazdagabb száz magyar listájára 2012-ben és 2013-ban is. A 2013-as listát egy ingatlanhasznosítással foglalkozó milliárdos, Somfai Róbert zárta, de a 100 vállalkozóból harmincan ingatlanfejlesztéssel vagy –építéssel foglalkoznak. Az ötödik helyen szerepel például Demján Sándor 90 milliárdos becsült vagyonával. A vállalkozó érdekeltségébe tartozó legjelentősebb építőipari cég 2011-ben 14,4 milliárd árbevételt produkált.

A Fidesz-közeli vállalkozóként számon tartott Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó, 2010 óta több százmilliárd forint közbeszerzést elnyerő Közgép Zrt. két évvel ezelőtt ötször ekkora árbevételt, 74 milliárdot realizált. A mögötte álló vállalkozó mégsem szerepel a 100 leggazdagabb magyar listáján. Ráadásul az üzletember és felesége több más, nagyon jól futó cégben is tulajdonos, olyan vállalkozásokban, melyek 2012 tavaszán milliárdos, százmilliós osztalékot fizetett a tagoknak. (A listán egyébként nemcsak üzletemberek, hanem milliárdos családi vállalkozások – például a Zwack-família – is szerepelnek.)

A hvg.hu becslései szerint a Simicska-családnak akár lehetne akkora vagyona, amivel felkerülhetne a listára. 2012 első negyedévében – amikor megjelentek a cégek utolsó nyilvános beszámolói, illetve döntöttek a fizetendő osztalék nagyságáról – a Simicska-család közvetlen érdekeltségébe négy cég tartozott, amelynek saját tőkéje elérte a 3,3 milliárd forintot (ez vagy 100 százalékos vagy többségi tulajdont jelentett). Ezek a cégek bruttó 6,2 milliárd forint osztalékot fizettek 2012-ben.

Berobbanhatna?

Hogy ebből pontosan mekkora jövedelme származott, és most mekkora Simicska Lajos vagy családja vagyona, szinte lehetetlen megmondani, ugyanis a folyamatos tulajdonosváltások, a cégnyilvántartásban szereplő pontatlan adatok még a becslést is megnehezítik.

Egy régi kép Orbánról és Simicskáról
©

Ám a céghálóban található, Simicskáék közvetett érdekeltségébe tartozó média-, reklám-, építőipari, vagyonkezelő és energetikai vállalatok vagyona és értéke több tízmilliárdos lehet, ami akár a lista közepére repíthetné a Fidesz egykori pártpénztárnokát. Összehasonlításképp: az első helyen álló Csányi Sándor OTP-vezér becsült vagyona 135 milliárd forint.

„Tavaly, amikor nyilvánosságra került, hogy a Közgép mögött Simicska áll, megpróbáltuk megbecsülni a vagyonát. Közvetítők útján jeleztük az üzletembernek, hogy ehhez információkra lenne szükségünk, de semmilyen választ nem kaptunk” – mondta a hvg.hu-nak Szakonyi Péter. „A 100 leggazdagabb” című kiadvány szerkesztője hangsúlyozta, bár ők is 2011-es mérlegekből dolgoztak, idén a legtöbb megkeresett milliárdos vállalkozó szívesen és önként közölt nekik már 2012. év végi adatokat is, ami alapján összeállították a múlt héten megjelent listát. Szakonyi szerint mivel tavaly eredménytelenül próbálták megbecsülni Simicska vagyonát, idén már meg sem próbálták. (Simicska vagy családja soha nem szerepelt egyébként ezen a listán.)

Hogyan számoltunk?

A hvg.hu a vagyonbecslés elkészítésekor a Top 100 bevezetőjében olvasható módszertant követte. A 100 leggazdagabb szerkesztői a céginformációs nyilvántartásokból dolgoztak, és azt vizsgálták, mely cégek tartoznak közvetlenül a listára felkerült üzletemberek tulajdonába, ezekben mekkora részesedéssel rendelkeznek, de azt is megnézték, hogy ezen társaságok milyen más cégekben tulajdonosok, és ez – becsléseik alapján – összességében mekkora értéket képvisel. A Top 100-ban az olvasható, hogy a cégeknél elsősorban a saját tőkét nézték, mert „ez mutatja meg legjobban a cég értékét, hiszen minden lényeges adatot tartalmaz”. Leegyszerűsítve ez az az összeg, amely a folyamatosan váltózó vagyon, kintlévőségek, illetve az adósságok, céltartalékok és a tulajdonosoknak fizetett osztalék után marad év végén. Ezen felül számít az osztalék, amely a tulajdonosokat gazdagítja évről évre az adó és egy 450 ezer forintos egyszeri díj megfizetése után. A Top 100 megpróbálta megbecsülni a vállalkozók magánvagyonát is – részben önbevallás alapján –, azaz hogy mennyit halmoztak fel az üzleti ügyleteikből, vagy esetleg örököltek-e vagyont az évek alatt.

A hvg.hu kizárólag a 2011 végén, illetve az osztalék megállapításának időpontjában (2012 tavasza) a Simicska Lajos – illetve esetenként a neje – közvetlen érdekeltségébe tartozó négy cég, a Közgép Zrt., a B-Reklám Kft., a Neo-Met Kft. és az Euro Publicity Kft. saját tőkéjét, illetve a fizetett osztalékot nézte, ugyanis erről vannak nyilvános információk. Ezen felül Simicska felesége egy mezőgazdasági cégben is érdekelt, ám az egy friss szerzemény, részletesen keretes írásunkban olvashat róla. A négy vállalkozás a közel három tucat cégbirodalom zászlóshajója, de a többi társaság vagyonát nem számoltuk össze, hiszen sokszor kereszttulajdonlás van, így az összértéket nem lehet kiszámolni, legfeljebb csak becsülni (ezt tavaly a HVG hetilap megtette). Miután a Simicska-család évek óta elzárkózik a nyilvánosságtól, más, a társasági életben forgó milliárdosokhoz képest a magánéletükről keveset tudni, a magánvagyonukkal nem is foglalkoztunk. Kalkulálni kéne a cégekből húzott vezetői fizetésekkel is – Simicska több cégben tölt be ilyen posztot –, de erről sincsenek pontos információk.

Titokzatosak és szűkszavúak

A Közgép tulajdonosairól évekig szinte semmit nem lehetett tudni. A Népszabadság 2012 áprilisában hozta nyilvánosságra azt a Nyilatkozat nevű dokumentumot, amelyet a cég vezérigazgatója írt alá, és amely – egy közbeszerzési kiírás előírásainak eleget téve – Simicskát nevezte meg, mint „a tényleges tulajdonosnak minősülő természetes személyt”.

A Közgép bejárata – nagyra nőttek
©

A Magyar Narancs 2012. év elején készült összesítése szerint a Közgép állami közbeszerzései elérték a 200 milliárdot, majd az év végére a 300 milliárdot is meghaladták. 2012 tavaszán a Közgép-cégcsoport konszolidált mérlegének elkészítése után a cég 3,1 milliárd osztalékot fizetett. Ez a 16 százalékos adó levonása után 2,6 milliárdot jelentett a tulajdonosoknak. Többes számot kell használni, ugyanis azt továbbra sem tudni, hogy Simicskának mekkora a részesedése, és pontosan hány tulajdonosa is van a Közgépnek. Az építőipari cég továbbra is rendkívül szűkszavú és titokzatos: az elektronikus cégnyilvántartásban fellelhető 2012-es, féloldalas közgyűlési jegyzőkönyve csak a mérleg 4 legfontosabb adatát tartalmazza. Ebből annyi mindenesetre kiderül, hogy Simicska nem egyedüli tulajdonos, ugyanis a vezérigazgató neve alatt az szerepel, hogy „részvényes”. Az Origo kedden megjelent, a Közgép márciusi közgyűlési döntésével foglalkozó cikke szerint a vezérigazgató 0,03 százalékos, a Sárvári Mezőgazdasági Zrt. pedig szintén 0,03 százalékos részesedéssel bír.

A Napi Gazdaság A 100 leggazdagabb című kiadványát 12 éve szerkesztő Szakonyi a hvg.hu-nak azt mondta, tavaly részben az akasztotta meg a vagyonbecslést, hogy a Népszabadság birtokába került Nyilatkozat nem tette egyértelművé, hogy Simicska hány százalékban tulajdonosa a Közgépnek, így nem tudták megállapítani, hogy a nettó 2,6 milliárdos osztalékból mennyit kapott. A vezérigazgató nyilatkozata ugyanis arra utal, hogy ő rendelkezik a legnagyobb, feltehetően 50 százalék feletti részesedéssel, de még a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által működtetett, nyilvános cégnyilvántartási adatokból sem derül ki, hogy pontosan mekkora ez a részvénycsomag.

A sok „kicsi” pont elég

A zártkörű részvénytársaságként működő Közgép nincs jelen a tőzsdén, így a tulajdonosi szerkezete sem átlátható, továbbá az értéke is nehezen becsülhető meg. A 2011-es mérlegéből látható, hogy a mérleg zárásakor 10 milliárdnál több a bankbetéte, 17 milliárdot követel a beszállítóitól, ingatlanokban és egyéb vagyonban több mint 1 milliárdja fekszik. Igaz, az adósságai is magasak, a rövid lejáratú kötelezettségei például megközelítik a 29 milliárdot. Így a legbiztosabb kapaszkodó a nyereségből kifizetett 2,6 milliárdos osztaléka, illetve 2,09 milliárdos saját tőkéje. Tehát amennyiben Simicskának legalább 51 százaléka van a Közgépben, akkor a vagyona csak ebben az egy esetben már elérheti a 2,4 milliárdot – amihez jön a többi cég. Az Origo és az Index által kedden ismertetett 2012-es Közgép-mérleg szerint a 2013 márciusi közgyűlés 3,2 milliárd osztalékról döntött.

A Simicska-érdekeltségekkel kapcsolatba került Töröcskei István 14,6 milliárdos vagyonával a 37. a listán, ráadásul vagyoni helyzetére – a Napi Gazdaság kiadványát információkkal ellátó – az Államadósság Kezelő Központ vezetője még büszke is. Az ő érdekeltségében álló cég, a Pro-Aurum Zrt. adta el Simicskának és feleségének 2011 áprilisában a vagyonkezeléssel foglalkozó Neo-Met Kft.-t. Ez a társaság két évvel ezelőtt 1,7 milliárd, tavaly – amikor már a házaspár kizárólagos tulajdonában volt – 2,5 milliárd osztalékot fizetett. Tehát csak ebből a cégből adózás után a család 1,65 milliárdnyi tiszta bevételre tett szert 2012 elején. A cég saját tőkéje 2011-ben pedig 833 millió volt.

Szintén tekintélyes osztalékot fizetett a gazdasági válság negyedik évében a B-Reklám Kft. A 214 milliós tőkéjű cég taggyűlése 2012 áprilisában úgy döntött, hogy 500 millió forintot fizet a tagoknak. Simicska ebben az időszakban tulajdonos volt a Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.-vel együtt a társaságban. Hogy mekkora hányadban, nem látni, ám tény, hogy több áttéten keresztül a lapkiadó kft. is az érdekeltségébe tartozott. Viszont 2011 októbere óta Simicska 100 százalékos tulajdonosa a 173 milliós saját tőkével rendelkező Euro Publicity Kft.-nek, melynek beszámolójában az szerepel, 2012-ben „a tulajdonos döntése szerint 120 millió forint osztalék került megállapításra”.

Tovább is van

Tehát ha csak a Simicska-család közvetlen érdekeltségébe tartozó cégek 2011-es saját tőkéjét és a kifizetett osztalékot vesszük figyelembe, a becslésünk szerint máris elértük az 5 milliárdos határt: a família ott kellene legyen a leggazdagabb 100 magyar között. Ám, hogy ez pontosan hányadik helyre elegendő a listán, az átláthatatlan tulajdonosi szerkezet miatt nem állapítható meg.

2012-es kép a milliárdosról
©

„Az átláthatóbb tulajdonosi szerkezetű céghálóknál akár 4-5 szinttel lejjebb is láttuk a vagyont. Ezeket is beszámolva tudtunk becsléseket készíteni” – mondta Szakonyi, aki hangsúlyozta a becslést megkönnyítette, hogy az üzletemberek maguk is segítették munkájukat azzal, hogy a 2012-es változásokat közölték a szerkesztőkkel, illetve beszéltek a közvetett érdekeltségeikről. Egyébként Simicskáéknál is történtek változások: például a HVG a múlt héten számolt be róla, hogy idén kilépett a B-Reklám Kft.-ből, üzletrészét pedig két, az ő cégcsoportjába tartozó cégnek adta át.

A HVG hetilap a 2011-es mérlegadatok leadása után összesítette a Simicska-cégbirodalomba tartozó vállalkozásokat 33 társaságot számolva össze. A hvg.hu gyűjtése szerint ezeknek a vállalkozásoknak közel 15 milliárdos volt 2011-ben a saját tőkéjük. A HVG tavalyi számításai szerint összesen több mint 14 milliárd forint osztalékot fizettek az energiapiactól az építőiparon át a médiaüzletig ívelő, Simicska Lajos és üzlettársa, Nyerges Zsolt érdekeltségébe tartozó cégek a tulajdonosaiknak. Ám hogy ez végül kihez, vagy hova vándorolt, a bonyolult cégháló miatt nehéz megállapítani. A vagyon körüli homályt növeli, hogy a Simicska közvetlen érdekeltségébe tartozó cégek közül a Neo-Met és a B-Reklám 2011-ben nem is produkált árbevételt, sőt az üzemi eredménye mínuszba ment át, mégis tudott osztalékot fizetni.

Tovább növelhetné az eddig összeszámolt összeg nagyságát a Simicska-család magánvagyona is, ám a família évtizedek óta – lényegében, amióta a családfő 1999-ben távozott az adóhatóság éléről – visszavonultan él. Simicska Lajosról több mint tíz éven keresztül nem készült még fotó sem, amíg a Magyar Narancs 2012-ben le nem fényképezte a Balaton partján, ahol állítólag üdülője van.

A rejtélyes farm

„Honnan tudta meg az e-mailemet?” – ezzel a kérdéssel indította a beszélgetést Simicska Lajos felesége, Pusztai Zsuzsanna, aki így reagált, amikor a hvg.hu arról kérdezte, hogy férjével közös cége, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. mikor kezdi meg a kecsketenyésztést és a tejtermékek előállítását. A vállalkozás fő tevékenységeként ugyanis – a nyilvános cégadatok alapján – a juh- és kecsketenyésztés van megjelölve. A már említett négy, jelentős osztalékot fizető cég mellett ez az ötödik vállalkozás, amelyben a házaspár közvetlenül érdekelt: Pusztai vezető és tulajdonos, Simicska igazgatósági tag.

Mint arról az Origo beszámolt, a mezőgazdasági profilú társaság tavaly március 12-én jött létre a Reklámegyesülés Kommunikációs és Befektetési Zrt.-ből. Simicska Lajos és neje a megújult cég székhelyét is áttette a főváros II. kerületéből a Veszprém megyei Hárskútra, és korábbi főtevékenységüket, az üzletviteli tanácsadást is lecserélték a juh- és kecsketenyésztésre, Pusztai Zsuzsanna pedig be is jelentkezett hárskúti lakosnak.

Értesüléseink szerint a cégben történt változtatások óta eltelt egy év alatt sem farm, sem sajtüzem nem épült Hárskúton, ezért a hvg.hu a nyilvános cégnyilvántartásban található e-mail címen megkereste a céget vezető Pusztait, hol tart a mezőgazdasági beruházás. A cég vezetője végül felhívta munkatársunkat a levélben megadott telefonszámon, majd első reakcióját követően elmondta, ők nem akarnak kecskéket tenyészteni, más irányú gazdasági terveik vannak, erről azonban egyelőre nem akarnak beszélni. Pusztai szerint valótlanság volt az a korábbi sajtóértesülés, miszerint nekik építési engedélyük van kecsketelep- és sajtüzem építésére. Az nem az övéké, hanem még azé a társaságé volt, amelytől a hárskúti ingatlanokat – a tanyát és a földeket – megvették.

(Csikász Brigitta)

Az ifjú üzlettárs

Még Simicska Lajosénál is nehezebb megbecsülni, mekkora vagyona van a kormánypárti gazdasági hátország másik fontos emberének, a 46 éves Nyerges Zsoltnak. A Közgép igazgatóságának elnöke a nyilvánosan elérhető cégadatok alapján tucatnyi cégben érdekelt, de ezek egyike sem jelent olyan nagy vagyon, amivel bekerülhetne a száz leggazdagabb közé.

Nyerges Zsolt egy kosármeccsen
©

A legnagyobb értéket az ismert cégek közül az óriásplakátokat birtokló – részben a Neo-Met-hez tartozó – Publimont Kft.-ben meglévő 25 százalékos tulajdoni hányada képviseli, hiszen ennek a cégnek 2011 végén 583 millió forint volt a jegyzet tőkéje és egymilliárd forint osztalékot fizetett ki a tulajdonosoknak.

Tavaly május óta ugyanakkor rejtély, hogy ki a tulajdonosa a Mezort Zrt.-nek, amelynek korábban Nyerges egyik tulajdonosa volt. A Mezort a központi cége egy mezőgazdasági termeléssel foglalkozó csoportnak, amelynek értéke több tízmilliárd forintra rúghat. Ide tartozik például a Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt., amelynek saját tőkéje 2011-ben 5,5 milliárd forint volt, és tavaly a Vidékfejlesztési Hivatal adatai szerint a harmadik legtöbb területalapú támogatást vehette fel az országban: 592 millió forintot, ami mintegy tízezer hektár bérelt földet feltételez.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
hvg.hu Vállalkozás

Simicska Lajos ehhez is ért?

Teljes a bizonytalanság a Vas megyei Vát és Porpác határában megépítendő repülőtér körül. A reptér kiemelt minősítését tavaly szeptemberben vonta vissza a kormány: Orbán Viktor arra hivatkozott, hogy ártana a helyi turisztikai életnek, míg a Vas Megyei Közgyűlés elnöke a túl erős gazdasági lobbit hibáztatta. A Nyugat.hu nyomozása során falakba ütközött és rábukkant egy fantomcégre, amelyről az Átlátszó.hu kiderítette, hogy talán nem is olyan fantom.

hvg.hu Vállalkozás

Újabb tenderen nyert Simicska cége

A hulladékgazdálkodás is felkerült Simicska Lajos pályázati térképére, a Kreatív Online szerint a Mahir Zrt. egy leánycége ugyanis egy kistérség szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerének kommunikációjának végzését nyerte el pályázaton.

HVG Gazdaság

B-Reklám: Simicska átrendez

A Fidesz gazdasági háttérembere, Simicska Lajos kilépett a Mahir Zrt.-ben tulajdonos B-Reklám Kft.-ből, üzletrészét a szintén az ő cégcsoportjába tartozó vagyonkezelő ikercégeknek, a Pro A Kft.-nek és a Pro B Kft.-nek adva át.

hvg.hu Gazdaság

Biomassza-erőmű és simicskázás miatt áll a bál Szegeden

Négymilliárd forintos beruházást jelenthetne. Tíz év óta a legnagyobbat errefelé, de háttérszámításokat és elemzéseket eddig senki nem látott avval a napi 100 tonna biomasszát égető erőművel kapcsolatban, amit egy iskolától alig 350 méterre üzemeltetnének. Cserébe csökkenne a távhőár. Vagy nem.

Újított a BKV: megjelent egy sokkal jobb éjszakai térképük

Újított a BKV: megjelent egy sokkal jobb éjszakai térképük

Végrehajtás a Hell gyártójával szemben? Reagált a cég

Végrehajtás a Hell gyártójával szemben? Reagált a cég

Az első arab védelmi miniszternő a libanoni kormányban

Az első arab védelmi miniszternő a libanoni kormányban

Pápai Joci nyerte A Dal második elődöntőjét

Pápai Joci nyerte A Dal második elődöntőjét

Ez történt: megmérték, és vannak mobilok, melyek 10x annyira sugároznak, mint a többi

Ez történt: megmérték, és vannak mobilok, melyek 10x annyira sugároznak, mint a többi

Megváltoztatná az internetet a világháló atyja, és erre van egy igen jó terve

Megváltoztatná az internetet a világháló atyja, és erre van egy igen jó terve