szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Összesen 27 év 9 hónap börtönbüntetésre ítélték azt a kilenc sajóbábonyi romát, akiket közösség tagja elleni erőszakkal és rongálással vádoltak, mert megtámadták a Magyar Gárda tagjait.

Megszületett az ítélet a rasszista bűncselekményekkel vádolt sajóbábonyi cigányok perében – írja a 444.hu. A lap azt írja, a kilenc roma férfit összesen 27 év 9 hónap börtönbüntetésre ítélték Miskolcon.

A kilenc férfi fegyházban, illetve börtönben letöltendő, két és fél évtől négy évig terjedő szabadságvesztést kapott a Miskolci Törvényszéken közösség tagja elleni – felfegyverkezve, csoportosan elkövetett – erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt.

A kilenc férfi még 2009. november 15-én botokkal, baltákkal és karókkal felfegyverkezve megtámadott és megrongált egy autót, amelyben a Magyar Gárda tagjai ültek. A támadás közben azt kiabálták: “Meghaltok, büdös magyarok!” “Megölünk titeket!” “Megdöglötök!”

Sajóbábonyban az eset előtti napon gárdagyűlést tartottak, majd amikor ismét megérkeztek a gárdisták a faluba, a sajóbábonyi bekötőúton a vádlottak megtámadták őket. A rongálást nem tagadták, a bíróság azonban azt vizsgálta, hogy valóban rasszista indítékból, vagy félelemből és önvédelemből támadtak. A bíróság szerint rasszista bűncselekmény történt.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt kért, a vádlottak és védőik felmentésért, enyhítésért fellebbeztek.

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda közölte, ismét a kisebbségek védelmében hozott jogszabály miatt ítéltek el romákat, miközben a szélsőséges szervezetek tagjai ellen eljárás sem indult. Az Iroda szerint bár a vádlottaknak felelniük kell tetteikért, de nem gyűlölet-bűncselekményért.

"Közösségellenes magatartást a településre a romákat megfélemlíteni érkezett szélsőségesek tanúsítottak, amit a jog nem védhet. A gárdisták és szimpatizánsaik közül azonban senkit nem vontak felelősségre, a hatóságok pedig azt is elfogadták, hogy ők bográcsozni, piknikelni mentek a településre, épp a cigánytelep mellé" – írták.

A közelmúltban Magyarországon megszaporodtak az olyan bűncselekmények, amelyeknek az indítéka az áldozat valamilyen kisebbségi csoporthoz való tartozása. A közösség tagja elleni erőszak bűncselekmény tényállását megállapító jogszabály a közelmúltban megváltozott annak érdekében, hogy ne csak a nemzetiségi, etnikai csoportok tagjai elleni támadás esetén lehessen alkalmazni.

Ez a szélesebb lehetőség torz jogalkalmazási gyakorlathoz vezetett. Egyre gyakoribb, hogy roma embereket közösség tagja elleni erőszak bűncselekménye miatt ítélnek el, a sértettek ilyenkor pedig sok esetben szélsőséges szervezetekhez köthető személyekként élveznek különleges védelmet – írja az iroda. Ugyanakkor roma embereket ért sérelmek esetén a gyűlölet-bűncselekmény elkövetése legtöbbször fel sem merül, így a romaellenes támadások elkövetői nem szembesülnek a fokozott büntetőjogi szigorral, amelynek eredeti célja a romák védelme volt. A hatóságok ezen gyakorlata a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda szerint így felveti a kettős mérce alkalmazásának a gyanúját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Baleset miatt bedugult az M7-es

Baleset miatt bedugult az M7-es

A világ legnagyobb autós tuningshow-ját is törölték végül

A világ legnagyobb autós tuningshow-ját is törölték végül

Gyanúsítotti kihallgatás is volt már a kamu doktorival lebukott intézményvezető ügyében

Gyanúsítotti kihallgatás is volt már a kamu doktorival lebukott intézményvezető ügyében