szerző:
Kósa András
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tarja magát a Fidesz a szokásos forgatókönyvhöz: ha a párt körül botrány alakul ki, akkor a hivatalos kommunikáció az, hogy a kormánynak nem kell foglalkoznia a helyi ügyekkel. Korábbi példák alapján elképzelhető, hogy a párt magatartását belső felhasználásra szánt közvélemény-kutatások határozhatják meg a következő hetekben - bár a labda most normális körülmények között az ügyészségnél lenne.

A hivatalos kommunikáció egyelőre az, hogy semmi nem történt, a kormánynak nem kell foglalkoznia egy helyi üggyel - mondta egy kormányzati forrás a dohánykoncessziós pályázati botrányokkal összefüggésben. És úgy tűnik, Giró-Szász András tartja is magát ehhez a forgatókönyvhöz: pénteken a hvg.hu által nyilvánosságra hozott szekszárdi hangfelvétellel kapcsolatban azt mondta, a kormány helyi ügynek tartja, ezért nem foglalkozik a szekszárdi dohányboltpályázatokkal. És egyébként is, természetesnek tartja a kormányszóvivő, hogy egy polgármester mindenről tudni akar a településén.

Pedig az általunk megkérdezett, névtelenséget kérő fideszes képviselők szerint a trafikügy a kormánypártoknak öngól. „Az eddig közöltek alapján elég egyértelmű a helyzet” – ismerte el egy jogász végzettségű fideszes képviselő a hvg.hu-nak, amikor szembesítettük vele, hogy az általunk megkérdezett büntetőjogászok szerint a hivatali visszaélés, a vesztegetés valamint a befolyással való üzérkedés tényállásait is kimerítheti, hogy Horváth István szekszárdi polgármester egy informális ülésen megbeszélte a helyi fideszes képviselőkkel, hogy a városban és a választókerületben kik juthassanak dohánytermék árusítására jogosító koncesszióhoz.

A jogalkotásban is aktív képviselő még mindezt azelőtt mondta, hogy Szekszárd polgármester pénteken egy órakor sajtótájékoztatón jelentette be: bár valóban volt egy informális egyeztetés, de ebben semmi kivetnivalót nem lát, hiszen szerinte „természetes, hogy polgármesterként tájékozódik egy ilyen fontos ügyben”. Horváth István ezzel saját korábbi nyilatkozatát cáfolta meg, amikor az egyeztetést tagadta. A polgármester pénteken sem mondott igazat: arról beszélt ugyanis, hogy a jelentkezők adatait azért ismerték, mert ők maguk keresték meg a polgármestert. Ezt később kérdésünkre több érintett is tagadta.

A történtek ellenére forrásunk biztos volt benne, hogy Horváth nem mond le, és ezt az élet be is igazolta. Egy fideszes polgármester szerint – aki Horváthot is ismeri személyesen – ez csak egyet jelentett: a polgármesternek a pártvezetésben ígértek védelmet. „Ha jött volna egy ukáz, hogy ez a történet vállalhatatlan, mondj le, akkor egyből megtette volna Horváth, ugyanez volt Balogh József ügyében is” – mondta forrásunk.

Még nem téma a belső fórumokon

Egy képviselő egyébként azt is mondta, hogy a pártban nem téma a szekszárdi történet, sem a koncessziók elosztása körül kitört botrány. Ugyanezt mondta egy másik fideszes is, annyival kiegészítve, hogy szerinte még a Fidesz hétfői frakcióülésén sem meri majd senki szóba hozni a történteket. „A képviselők között szerintem mindenki ’fogva van’ a jövő évi jelölések miatt, de én arra számítok, hogy még több hasonló ügy kiderülhet majd, mint a szekszárdi vagy a hajdúszoboszlói, mert ott annyira nem nagy a tét egzisztenciális szempontból egy-egy képviselőnek, mint a parlamenti frakcióban” – mondta. Szerinte ha a hivatalos kommunikációban lesz változás, netán „elengedik Horváth István kezét”, az valószínűleg Habony Árpád döntése lesz majd.

Bár a Fidesz egyelőre kiáll Horváth István mellett, és a kormány szerint sincs "ügy", a színfalak mögött intenzíven dolgozhat Habony Árpád és csapata
©

A Fidesz az elmúlt években egyébként meglehetősen sajátosan is tudja közölni, ha valakinek „elengedi a kezét”. A 2011-ben autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor 2008 szeptember 29-én egy szocialista képviselő felszólalása közben bekiabált, hogy „Lógni fogtok!”. A képviselő órákkal később lemondott, de egykori barátja szerint az addig eltelt időben megpróbált beszélni a Fidesz vezetőivel, azonban hirtelen senki nem ért rá foglalkozni vele, végül „egyszer csak odalépett hozzá egy ismeretlen ember, hogy a pártvezetés üzenetét hozza, és a kezébe nyomott egy papírt, amin nagyjából annyi állt, megvonják tőle a bizalmat, mondjon le.

Bulvárkacsa?

A fideszes képviselők a kormánypártok hivatalos kommunikációján sem rökönyödtek meg, mivel az egyelőre beleillik a szokásos forgatókönyvekbe: Schmitt Pál plágiumügyének kirobbanásakor például Szijjártó Péter „bulvárkacsázása” adta meg a kormányzati retorika alaphangját. A Fidesz vezetőit ismerve ugyanakkor elképzelhető, hogy a háttérben már a közvélemény lázas szondázása zajlik: mint utólag kiderült, a köztársasági elnöknek is azután dőlt el a sorsa alig néhány óra alatt, hogy egy belső felhasználásra készült közvélemény kutatás világossá tette: Schmitt Pál minden választói csoportban népszerűtlenné vált, botránya ráégett volna a Fideszre is. Schmitt 2012. április 2-án még úgy készült a Parlamentbe, hogy egy önmagát védő beszéd után bejelenti, hogy marad, de az ülés előtt közölte vele a kormányfő, hogy helyzete tarthatatlanná vált.

Az előzetes választói regisztrációról szintén azt követően mondott le a Fidesz, hogy egy belső felhasználásra készült közvélemény kutatás után kiderült: az intézményt még a párt szimpatizánsai is elutasítják. Azt egyelőre nem tdni, hogy a trafikügyről készült-e volna ilyen felmérés. 

A már idézett polgármester szerint egyébként – aki, mint mondta, településén a saját bőrén érzi a felháborodást a lezsírozott pályázatok miatt – csak úgy menthetné a helyzetet a Fidesz, ha törölné a pályázatokat, és újakat írna ki. „Akkora öngólt lőttünk, hogy ezt tanítani lehetne. Nem egyszerűen csak beletettük a lábunkat a labdába, és bepattant róla a kapuba, hanem még meg is néztük, hogy hova lőjük” – fogalmazott. Szerinte egyébként előkerülnek még a szekszárdihoz és a hajdúszoboszlóihoz hasonló esetek, mert „nagy a szervezet”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Nem mond le a trafikmutyi miatt a szekszárdi polgármester

Nem hivatalos magánbeszélgetésnek minősítette Horváth István azt a találkozót, amelyen a szekszárdi fideszesek a dohányboltok üzemeltetésére pályázókról beszéltek. A fideszes polgármester szerint természetes, hogy tájékozódnak egy ilyen fontos ügyben, de azt állítja: nem volt központi listája a pályázókról. A vesztes pályázók mást mondanak.

MTI / hvg.hu Itthon

Hangfelvétel a trafikmutyiról: a legfőbb ügyészhez fordult az MSZP

Az ügyészségtől átfogó vizsgálatot, a kormánytól a trafikpályázatok érvénytelenítését követeli az MSZP azután, hogy a hvg.hu egy birtokába került, nyilvánosságra nem hozott hangfelvétel alapján közölte: a szekszárdi fideszes városvezetés egyeztetett a dohányboltokra pályázókról.

hvg.hu Itthon

A Fidesz Zuschlag-ügye lehet a trafikmutyi

Többféle büntetőjogi kategóriát is kimeríthetnek a hvg.hu által nyilvánosságra hozott, a szekszárdi dohányárusítási koncessziókkal kapcsolatos fideszes egyeztetésen rögzített hangfelvételen elhangzottak – mondták a hvg.hu-nak a megkérdezett szakemberek. Hack Péter szerint az ügy analóg lehet Zuschlag János esetével, a szocialista képviselő bűnszövetkezetben elkövetett hivatali visszaélés miatt kapott nyolc évet.

hvg.hu Itthon

Megszereztük: hangfelvétel bizonyítja a trafikmutyit

Hangfelvétel bizonyítja, hogy nem mondott igazat a szekszárdi polgármester, amikor letagadta a trafikmutyit: a hvg.hu birtokába került felvétel tanúsága szerint valóban volt egyeztetés a helyi fideszesekkel, amelyen egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat. Horváth Istvánt az sem zavarta, hogy az egyik helyi képviselő maga is pályázott, mert szerinte az volt a lényeg, hogy "ne a szocik győzzenek".

hvg.hu Itthon

Trafikmutyi: hol készült a fideszes polgármester rejtélyes listája?

Az első napok tagadása után a Fidesz pénteken már lényegében elismeri, hogy Szekszárdon volt egyeztetés a trafikpályázatokról, csak igyekszik a jelentőségét kisebbíteni. Időközben viszont újabb ügyek is a felszínre kerülnek, így nem tudják hitelt érdemlően megmagyarázni, hogy került a pályázók listája a helyi politikusokhoz. Ez ugyanis szinte biztosan bűncselekmény.

MTI Itthon

Trafikmutyi: Németh Lászlóné is elküldte az MSZP-st

Tóth Csaba MSZP-s képviselő pénteken eredménytelenül kérte a fejlesztési minisztertől, hogy betekinthessen a trafikpályázatokba. A minisztérium közölte vele, hogy a szerződésekről készülő emlékeztetőket nézheti majd meg.

Titokzatos milliárdos vigasztalja a gyászoló Vajna Timeát

Titokzatos milliárdos vigasztalja a gyászoló Vajna Timeát

Kibékülhet, összeállhat a Párbeszéd és az LMP?

Kibékülhet, összeállhat a Párbeszéd és az LMP?

Doku360: "Egyikünk családjából sem jött el senki az esküvőre"

Doku360: "Egyikünk családjából sem jött el senki az esküvőre"

Csótányokat és egeret találtak egy budapesti pizzériában

Csótányokat és egeret találtak egy budapesti pizzériában

Lyukat égetett a redőnyökbe, úgy kukkolt a kunszentmiklósi férfi

Lyukat égetett a redőnyökbe, úgy kukkolt a kunszentmiklósi férfi

Két futópados világcsúcsot is megdöntött a magyar ultrafutó

Két futópados világcsúcsot is megdöntött a magyar ultrafutó