szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Többféle büntetőjogi kategóriát is kimeríthetnek a hvg.hu által nyilvánosságra hozott, a szekszárdi dohányárusítási koncessziókkal kapcsolatos fideszes egyeztetésen rögzített hangfelvételen elhangzottak – mondták a hvg.hu-nak a megkérdezett szakemberek. Hack Péter szerint az ügy analóg lehet Zuschlag János esetével, a szocialista képviselő bűnszövetkezetben elkövetett hivatali visszaélés miatt kapott nyolc évet.

A hivatali visszaélés gyanúja mindenképpen felmerül a hvg.hu által közölt szekszárdi hangfelvétel ügyében, melyen a helyi Fidesz-képviselőcsoport tagjai arról beszélgetnek, hogy hogyan osszák el a választókerületre jutó dohánytermék-forgalmazási koncessziókat – mondta a hvg.hu-nak Szikinger István. A büntetőügyeket is rendszeresen vállaló alkotmányjogász hangsúlyozta, hogy természetesen alaposan fel kell tárni egy nyomozás során, hogyan is működött a koncessziók elosztása, kik voltak tényleges döntési helyzetben, de a hvg.hu által közölt részletek alapján úgy vélte, az ügyészségnek hivatalból eljárást kell indítania ismeretlen tettes ellen.

Mint csütörtökön közöltük, a felvételen Horváth István szekszárdi polgármester a koncessziók elosztásával kapcsolatban többek között olyan kijelentéseket tesz: „az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni”, „helyes, helyes, ne a szocik győzzenek”, és hogy „utánanéz” egyes képviselők nyertes-jelöltjeinek. Ezután Mit tesz az ügyészség a trafikügyben? címmel írásbeli kérdéssel fordult Polt Péterhez Mesterházy Attila és Harangozó Tamás MSZP-s képviselő, a főügyész pedig feljelentésként a Központi Nyomozó Főügyészségnek továbbította a kérdést. Polt Péter szerint elbírálás alatt állnak azok az ügyészséghez beérkezett kérelmek, amelyek a trafikpályázatokra vonatkoznak. Ennek során mérlegelik, hogy az ügyészség hatáskörébe tartozik-e a kérdés, a vizsgálat megkezdésére ugyanis akkor van módjuk, ha a törvénysértés az ügyészség közérdekvédelmi hatáskörébe tartozik.

A szekszárdi városháza: politikai alapon döntöttek a koncessziókról
©

Szikinger István szerint a hivatali visszaélésen túl a vesztegetés szintén megállhat (ehhez nem szükséges, hogy valaki konkrét anyagi előnyhöz jusson ezáltal), valamint a befolyással való üzérkedés is, hiszen Horváth István saját pozícióját használhatta fel esetleg arra, hogy egy állami döntéshozatali folyamatba beavatkozzon.

„Természetesen pontosan fel kellene tárni a döntéshozatali mechanizmust, azt, hogy ki, milyen felelősséggel rendelkezett a dohányárusítási koncessziók elosztásának ügyében, de a nyilvánosságra került tények alapján szerintem a hivatali visszaélés tényállása mindenképpen megáll” – mondta a hvg.hu-nak Hack Péter is, hozzátéve: mivel előnyszerzés is felmerülhet, ezért a hivatali vesztegetés ugyancsak esélyes büntetőjogi kategória lehet. Az ELTE büntetőjogásza szerint az egész ügy analógiát mutathat Zuschlag János esetével kapcsolatban. A fiatal szocialista politikust nyolc évre ítélték, ifjúsági szervezeteknek manipulatív (politikai alapon) osztogatott állami támogatások miatt. „Mivel ott az ítélet szerint bűnszövetkezet működött, itt is megállhat a tényállás, legalábbis a Zuschlag-ítélet fényében igencsak nehéz lenne az ügyészségnek azt mondania, hogy minden rendben van” – mondta Hack Péter.

Giró-Szász András egy pénteki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, természetesenek tartja, hogy egy polgármester tudni akarja, ami a településén történik, és úgy vélekedett ez helyi ügy, nem tartozik a kormányra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kovács Áron Itthon

Kiállás: fideszes képviselő leplezi le a trafikmutyit

Gyorsan eleget tett Lázár János felszólításának Hadházy Ákos szekszárdi fideszes képviselő, és a hvg.hu-nak adott interjúban névvel vállalja: a tolnai megyeszékhelyen a polgármester a trafikpályázatok listájával érkezett a kormánypárti képviselők találkozójára, hogy véleményezzék azokat. Az állatorvosként dolgozó helyi képviselő azt mondja, hosszú távon a Fidesz érdekét szolgálja, hogy beszél a történtekről, különben úgy járnának, mint a szocialisták. Hadházy Ákos kifejti, mihez vezet az, ha egy pártban ellenzék és belső viták nélkül, 98 és 100 százalékos döntéseket hoznak.

hvg.hu Itthon

Hazugnak tartják társai a trafikmutyit leleplező képviselőt

Meghazudtolták a trafikmutyiról nyíltan beszélő fideszes képviselőt a frakció tagjai, akiket az ATV kérdezett meg. A helyi fideszesek szerint Hadházy Ákos hazudik, lehet, mert "régóta vannak konfliktushelyzetei", és lehet, hogy polgármester szeretne lenni. Az ATV a beszélgetéseket még az előtt rögzítette, hogy Lázár János a Heti Válaszban lényegében elismerte, hogy volt olyan egyeztetés, amiről Hadházy beszél.

hvg.hu Itthon

Megszereztük: hangfelvétel bizonyítja a trafikmutyit

Hangfelvétel bizonyítja, hogy nem mondott igazat a szekszárdi polgármester, amikor letagadta a trafikmutyit: a hvg.hu birtokába került felvétel tanúsága szerint valóban volt egyeztetés a helyi fideszesekkel, amelyen egyenként vették végig, ki ismeri a dohányboltra pályázókat. Horváth Istvánt az sem zavarta, hogy az egyik helyi képviselő maga is pályázott, mert szerinte az volt a lényeg, hogy "ne a szocik győzzenek".

MTI / hvg.hu Itthon

Hangfelvétel a trafikmutyiról: a legfőbb ügyészhez fordult az MSZP

Az ügyészségtől átfogó vizsgálatot, a kormánytól a trafikpályázatok érvénytelenítését követeli az MSZP azután, hogy a hvg.hu egy birtokába került, nyilvánosságra nem hozott hangfelvétel alapján közölte: a szekszárdi fideszes városvezetés egyeztetett a dohányboltokra pályázókról.

Az Oktatói Hálózat is tiltakozik a NAT bevezetése ellen

Az Oktatói Hálózat is tiltakozik a NAT bevezetése ellen

A kispesti polgármester munkatársa megvett egy értéktelen telket, amiből később értékeset csinált az önkormányzat

A kispesti polgármester munkatársa megvett egy értéktelen telket, amiből később értékeset csinált az önkormányzat

Ijesztően jó a deepfake-videó, amelyben Jeff Bezos és Elon Musk 1964-ban találják magukat

Ijesztően jó a deepfake-videó, amelyben Jeff Bezos és Elon Musk 1964-ban találják magukat

Ne vegyen szívgyógyszert az internetről

Ne vegyen szívgyógyszert az internetről

Jó hír jött a fellőtt magyar zsebműholdakról

Jó hír jött a fellőtt magyar zsebműholdakról

Budapesten három kórházban minden második gyerek császárral születik

Budapesten három kórházban minden második gyerek császárral születik