szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem hivatalos magánbeszélgetésnek minősítette Horváth István azt a találkozót, amelyen a szekszárdi fideszesek a dohányboltok üzemeltetésére pályázókról beszéltek. A fideszes polgármester szerint természetes, hogy tájékozódnak egy ilyen fontos ügyben, de azt állítja: nem volt központi listája a pályázókról. A vesztes pályázók mást mondanak.

Nem mond le posztjáról Horváth István, Szekszárd fideszes polgármestere, aki egy, a hvg.hu birtokába került hangfelvétel tanúsága szerint a helyi kormánypárti képviselőkkel vitatta meg, ki nyerjen a trafikpályázaton. Pénteken tartott sajtótájékoztatóján Horváth azt mondta: természetesnek tartja, hogy a polgármester és a helyi képviselők tájékozódnak egy olyan fontos ügyben, mint a dohányboltoké. A polgármester állítása szerint nem kapott központi listát a pályázókról, hanem őt keresték meg azok, akik dohányboltot szerettek volna nyitni. Horváth abban sem lát kivetnivalót, hogy valaki felvételt készített az általa "nem hivatalos magánbeszélgetésnek" minősített találkozóról.

A polgármester állítását több vesztes, a hangfelvételen is megnevezett pályázó cáfolta a hvg.hu-nak. Azt mondták: ők csak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-hez adták be a pályázatukat, azon kívül sem hivatalosan, sem informálisan nem kerestek meg senkit - vagyis a nevük és címük csak a dohánymonopóliumtól kerülhetett a polgármester kezébe. Miután kiderült, hogy nem nyertek, többen is megpróbálták elérni a polgármestert, de ő vagy nem volt elérhető, vagy elfoglaltságra hivatkozott, később viszont már nem vette fel a telefont.

Ki osztja a dohányt?

A szekszárdi trafikbotrány azután pattant ki, hogy április 30-án egy helyi fideszes képviselő, Hadházy Ákos interjút adott a hvg.hu-nak, és elmondta, hogy a városban, és a hozzá tartozó választókerületben politikai alapon történt a koncessziók elosztása. Horváth István akkor tagadta, hogy bármilyen egyeztetés lett volna. A hvg.hu csütörtökön azonban közölte az ülésről készített hangfelvétel részleteinek leiratát.

Horváth István a parlamentben, egy korábbi képen
©

A felvételen Horváth a koncessziók elosztásával kapcsolatban többek között olyan kijelentéseket tesz: „az a lényeg, elkötelezett jobboldalinak kell lenni”, „helyes, helyes, ne a szocik győzzenek”, és hogy „utánanéz” egyes képviselők nyertes-jelöltjeinek. Ezután Mit tesz az ügyészség a trafikügyben? címmel írásbeli kérdéssel fordult Polt Péterhez Mesterházy Attila és Harangozó Tamás MSZP-s képviselő, a főügyész pedig feljelentésként a Központi Nyomozó Főügyészségnek továbbította a kérdést. Polt Péter szerint elbírálás alatt állnak azok az ügyészséghez beérkezett kérelmek, amelyek a trafikpályázatokra vonatkoznak. Ennek során mérlegelik, hogy az ügyészség hatáskörébe tartozik-e a kérdés, a vizsgálat megkezdésére ugyanis akkor van módjuk, ha a törvénysértés az ügyészség közérdekvédelmi hatáskörébe tartozik.

Az ügyben megkérdeztünk büntetőjogászokat is, akik szerint többféle bűncselekmény gyanúja is felmerülhet Horváth József eljárásával kapcsolatban. "A nyilvánosságra került tények alapján szerintem a hivatali visszaélés tényállása mindenképpen megáll” – mondta a hvg.hu-nak Hack Péter is, hozzátéve: mivel előnyszerzés is felmerülhet, ezért a hivatali vesztegetés ugyancsak esélyes büntetőjogi kategória lehet. Az ELTE büntetőjogásza szerint az egész ügy analógiát mutathat Zuschlag János esetével. A fiatal szocialista politikust nyolc évre ítélték, ifjúsági szervezeteknek manipulatív (politikai alapon) osztogatott állami támogatások miatt. „Mivel ott az ítélet szerint bűnszövetkezet működött, itt is megállhat a tényállás, legalábbis a Zuschlag-ítélet fényében igencsak nehéz lenne az ügyészségnek azt mondania, hogy minden rendben van” – mondta Hack Péter. Szikinger István szerint is hivatali visszaélés, vesztegetés, befolyással való üzérkedés gyanúja merülhet fel.

Tagadás, hazugság, helyi ügy

Horváth István április 30-i véleménye szerint viszont semmiféle politikai egyezetés nem volt Szekszárdon a dohánytrafikokra pályázók listájáról. A polgármester-képviselő a hvg.hu-nak azt mondta: semmiféle listát nem látott, és nem is láthatott, hiszen a pályáztatást a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. intézte. Meghazudtolták a trafikmutyiról beszélő fideszes képviselőt a helyi frakció tagjai is, akiket az ATV kérdezett meg. A helyi fideszesek szerint Hadházy hazudik, lehet, mert "régóta vannak konfliktushelyzetei", és lehet, hogy polgármester szeretne lenni.

A hvg.hu-hoz eljutott hangfelvétel alapján az egyeztetés valóban úgy történt, ahogy arról Hadházy beszámolt. Valószínűleg tudta ezt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is, aki a Heti Válasz csütörtökön megjelent számában azt mondta: "Horváth István polgármester az egyeztetés lehetőségét kínálta fel képviselőtársainak egy megbeszélés alkalmával, és megkérdezte a véleményüket a helyi pályázókról." Bár az államtitkár szerint ezen a találkozón döntés nem született, ezzel is ellentmondásba került a polgármester, illetve a fideszes képviselők nyilatkozataival.

Giró-Szász András egy pénteki kormányszóvivői tájékoztatón azt mondta, természetesenek tartja, hogy egy polgármester tudni akarja, ami a településén történik, és úgy vélekedett ez helyi ügy, nem tartozik a kormányra.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Figyelmeztet az MNB: Baj lehet a fintech cégeknél vezetett számlákkal

Figyelmeztet az MNB: Baj lehet a fintech cégeknél vezetett számlákkal

Magyarok a koronavírus árnyékában: "Hátborzongatóan üres a környék"

Magyarok a koronavírus árnyékában: "Hátborzongatóan üres a környék"

Kásler béremelést jelentett be a pedagógusoknak

Kásler béremelést jelentett be a pedagógusoknak