szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány engedelmes tárgyalópartnert hozna magának létre a Magyar Pedagógus Kar révén, amely az etikai kódexszel együtt már nem csupán szakmai szervezet, hanem egy büntető-szankcionáló szervezet lenne – hangzott el a pedagógus szervezetek által tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Cui prodest? címmel tartott sajtótájékoztatót pénteken az Oktogonnál Arató László (Magyartanárok Egyesülete), Miklósi László (Történelemtanárok Egylete) és Mendrey László (PDSZ), amelyen elutasították a kormánynak tetsző pedagógusszervezet, a Magyar Pedagógus Kar létrehozását lehetővé tevő törvényjavaslatot.

Nem önmagában a kamarákkal van a baj, hanem hogy a tervezett pedagógus kart az állam hozza létre, ez pedig nem demokratikus, hiszen az állam lényegében önmagával fog tárgyalni – mondta Miklósi László, aki szerint lépésével a kormány ellehetetleníti a többi szakmai szervezet tevékenységét, amelyet szeptember 1-től ezáltal nem számítanak majd tárgyalópartnernek az állam szemében.

A Pedagógus Karba belépni nem lehet, sem kilépni belőle, hiszen automatikusan tagja lesz minden állami iskolai pedagógus (az egyházi és alapítványi iskolák pedagógusaira ez nem igaz), nem lesz tagdíj, így ez mindenkinek vonzóbb lesz, mint egy szakszervezetbe belépni – vázolta fel Miklósi. Azok azonban nem lehetnek a pedagógus karnak vezetőségi tagjai, akik más szakszervezetnek vezetőségi tagjai – tette hozzá.

©

Arató László azt mondta, hogy ez a harmadik antidemokratikus, központosító lépés, amit az állam megtett a központi alaptanterv, majd a KLIK létrehozása után. Engedelmes tárgyalópartnert kreál magának az állam – mondta Arató, aki szerint probléma van az etikai kódexszel is, amelynek a megszegésekor akár ki is rúghatják a tanárokat, ha például nem úgy nyilatkoznak, ahogyan abban szerepel. Emellett megszűnik a versenyképesség, mivel az állam finanszírozza a pedagógus kart, miközben a többi szakmai szervezet saját magát igyekszik fenntartani. Ez így nem csak egy szakmai szervezet lesz, hanem egy büntető-szankcionáló szervezet is.

A PDSZ-elnök Mendrey László elmondta, hogy petíciót fogalmaztak meg, amit eljuttattak a köztársasági elnökhöz, a házelnökhöz és a miniszterelnökhöz. Ebben azt hangsúlyozzák, hogy elutasítják a Magyar Pedagógus Kar létrehozását, mert annak sem szakmai, sem érdekvédelmi indokai nincsenek. A jelenlegi, demokratikusan működő, alulról szerveződő szakmai szervezetek eddig is jól ellátták a tárgyalópartner szerepét. Az MPK kötelező tagsága pedig ellentétes a szabad döntéshozatal és a szabad véleménynyilvánítás Alaptörvényben rögzített elvével – mondta, hozzátéve, hogy a Pedagógus Kar létrehozásának nincs támogatottsága a pedagógustársadalomban.

Az etikai kódex megkérdőjelezi a pedagógus szakmai önállóságát, és az alkotó, autonóm értelmiségi létét, és feltétlen engedelmességet követel. A kar létrehozása bukott történelmi időket idéz, amely méltatlan Magyarországhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!