szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dunai áradás a vízügyi számítások szerint holnap éri el Magyarországot, a Duna mentén azonban kedden is több helyen zajlottak védekezési munkálatok, Győr-Moson-Sopron, valamint Pest megyében pedig már kitelepítésre is szükség volt - közölte a katasztrófavédelem. A hivatásos erők mellett a segélyszervezetek is megkezdték munkájukat az árvíz sújtotta területeken.

Győr-Moson-Sopron megyében Mecséren, Győrújfalun, Dunaszentpálon és Győrzámolyon folyik árvízi védekezés, amelyben több mint háromszázhúszan vesznek részt - közölte kedden este a katasztrófavédelem.

A munkálatok során hetvenöt technikai eszközt vetettek be, és felhasználtak negyvenezer homokzsákot is. A megyében Vének és Kisbajcs településekről kellett már állampolgárokat kitelepíteni, összesen huszonegy embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát. A nap folyamán ülésezett a megyei védelmi bizottság, a katasztrófavédelmi igazgatóságon működik az operatív törzs.

A megyében több száz katona áll készenlétben, hogy lánctalpas szállítójárművekkel, terepjáró teherautókkal, motorcsónakokkal szükség szerint részt vegyenek az árvízi mentésben, illetve, hogy négy szakaszra osztva – Vének és Dunaremete, Vének és Dunaszentpál, Győr és Koroncó, valamint a Mosoni-Duna Rábca menti szakasza – dolgozzanak a töltések megerősítésén, a homokzsákok töltésén.
 
Komárom-Esztergom megyében tizenkét településen, Komáromban, Almásfüzitőn, Dunaalmáson, Neszmélyen, Süttőn, Lábatlanban, Nyergesújfalun, Táton, Tokodaltárón, Esztergomban, Pilismaróton és Dömösön kellett árvízvédelmi munkákat végezni, összesen több mint hétszázan dolgoznak azon, hogy mederben tartsák a Dunát.

Ehhez negyvennégy technikai eszközt, öt szivattyút használtak, és beépítettek több mint százegyezer homokzsákot. A legnagyobb védelemre Szőny szorul, ott nyúlgátat építenek homokzsákokból.

Az árvíz miatt le kellett zárni a Pilismarót-Basaharc közti komphoz, illetve Esztergomban a Mária Valéria hídhoz vezető utat. A megyei védelmi bizottság Komárom-Esztergomban is ülésezett, emellett az Esztergomban, Komáromban, Oroszlányban, Tatabányán, Kisbéren, Tatán, Dunaalmáson működő helyi védelmi bizottság is összeült.
 
Pest megyében Szobról tizenhárom embert kellett kitelepíteni, Vácott a Liszt Ferenc és József Attila sétányon folytatnak védekezési munkálatokat, Sződligeten is megkezdték a védekezést. Itt várhatóan holnap déltől le kell zárni a 2. számú főút városi szakaszát. A Viktor Speciális Otthonból kedden száz embert telepítettek ki, nyolcvanöten a sződligeti általános iskolában nyertek elhelyezést, tizenöt személy pedig a váci kórházba került.
 
Budapesten az árvíz a Margitszigetet érinti, a védekezéshez eddig háromszázezer homokzsákot, kétezer köbméter homokot, egy homokzsáktöltő gépet már a helyszínre szállítottak, a töltési munkákat szerdán reggel kezdik meg.

A Duna emelkedése miatt lezárták a pesti alsórakpartot a Margit-híd és a Lánchíd közötti szakaszon, valamint Óbudán, a Római-parton a Királyok útját. A fővárosban a Dunával határos kerületekben ülést tartottak a helyi védelmi bizottságok, valamint bejárták azt a huszonegy helyszínt, ahol valószínűleg árvízi védekezésre lesz szükség.
 
Fejér megyében a megyei védelmi bizottság ülésén határozatot hoztak az árvízi védekezéssel kapcsolatos feladatokról. A levonuló árhullám a megyében Ercsit, Adonyt, Rácalmást, Kulcsot, Dunaújvárost, Kisapostagot és Baracsot érintheti.

Bács-Kiskun megyében a katasztrófavédelmi igazgató szemlét tartott Tas településen az érintett árvízvédelmi szakaszon. Tolna megyében a védelmi bizottsági ülés mellett a megyei kormánymegbízott, katasztrófavédelmi elnökhelyettese, a védelmi bizottság titkára, az illetékes kirendeltségvezető, a vízügyi szakaszmérnök és a járási hivatal vezetője a megyében védekezésre prognosztizált területeken helyszíni szemlét tartott.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság jelezte, hogy háromszázötven, védekezésre kiképzett önkéntessel és mintegy ötven technikai eszközzel tudnak segíteni az árvíz sújtotta megyék területein. A megye folyóin jelenleg nincs áradás és az előrejelzések szerint a közeljövőben nem is várható.
 
Megkezdték munkájukat a segélyszervezetek az árvíz sújtotta területeken. Egyebek mellett segítenek a költöztetésben, élelmiszert és takarókat osztanak, részt vesznek a befogadóhelyek szervezésében.

A munkálatokban a Magyar Vöröskereszt, a Református Szeretetszolgálat, az Ökomenikus Segélyszervezet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász és a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesei dolgoznak. Ezek a szervezetek folyamatosan kapcsolatban állnak a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal, valamint a helyi védelmi bizottságokkal és az aktuális igények szerint tudják mozgósítani erőforrásaikat. Mindazonáltal továbbra is várják önkéntesek jelentkezését.
 
A MÁV folyamatosan figyeli a vízügyi igazgatóságok jelzéseit és amennyiben le kell állítani a vasúti közlekedést valamelyik árvíz által érintett területen, ott kerülő útvonalon közlekedő vonatokkal biztosítják a személyszállítást és az árufuvarozást. Kedden este Komárom és Szőny között egy négy kilométeres vasúti szakaszon kőzúzalékkal megrakott tehervagonokkal terhelik a pályát, hogy a víz ne mossa ki a követ a sínek alól.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A fehérorosz KGB fogságába került a legrégebbi ellenzéki párt vezetője

A fehérorosz KGB fogságába került a legrégebbi ellenzéki párt vezetője

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás

Épp most rendeltek el rovarirtást egy budapesti hatosztályos gimnáziumban, így nem indul hétfőn az oktatás