szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az árvízi veszélyhelyzet miatt a munkák zavartalan folytatása és a biztonságos repülések érdekében továbbra is légtérhasználati korlátozás van érvényben az Esztergom és a déli országhatár közötti Duna szakasz mentén - közölte Farkas András, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Hivatalának vezetője.

A korlátozást a honvédség és a katasztrófavédelem kérésére rendelték el még június 6-án, hogy az árvízi védekezés miatt szükséges repüléseket lehetőleg ne zavarják más gépek - mondta el a légügyi hivatal vezetője.

A nyugati országhatár és az Esztergom közötti folyószakasz mentén szerdán délelőtt 11 órától feloldották a tilalmat, ám Esztergom és a déli országhatár közötti Duna szakasz mentén érvényben maradt.

A korlátozás a Duna medrének középvonalától mindkét parton három-három kilométeres távolságban, 600 méter magasságig van érvényben. A légi kutató-mentő repülés, mentőrepülés, honvédelmi, rendészeti célból végzett repülés, valamint a Nemzeti Veszélyhelyzetkezelő Központ által a veszélyhelyzet elhárításában közreműködésre kijelölt repülés kivételével minden gépre vonatkozik. Így a többi között a sétarepüléseket, a sport- és hobbicélú repüléseket, illetve a mezőgazdasági munkákat végző járművek sem használhatják a légtér kijelölt részét.

A tilalom a Liszt Ferenc Repülőtér érkező és induló forgalmát nem érinti, a nemzetközi forgalom átrepülhet, és előzetes egyeztetés után mentesülnek a korlátozás alá tartozó területen lévő kisebb repterekre érkező és az onnan induló gépek is.

A hivatal szigorúan jár majd el a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozás megsértőivel szemben, rájuk akár 100 millió forintos bírságot is kiszabhatnak - hívta fel a figyelmet Farkas András.

A légügyi hivatal vezetője közölte azt is: a vadállomány megvédése érdekében kiemelten figyelnek a gemenci erdő környékére, az állatok elpusztulhatnak, ha a zaj miatt a vízbe menekülnek. A tervek szerint a korlátozás pénteken este 21 óráig van érvényben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Kiirtottuk a nagyobb állatokat – így fejlődhetett ki az emberi agy

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Kötelezően állami kórházba vezényelhetik a magánintézmények dolgozóit

Dobrev Klára koronavírusos

Dobrev Klára koronavírusos