szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felügyeleti díjat fizethetnek a belvárosi éjszakai szórakozóhelyek augusztustól – erről szavazott a parlament, miközben a Jobbik képviselői a földtörvény elleni tiltakozásul elfoglalták a pulpitust.

Felügyeleti díj bevezetését tette lehetővé az önkormányzatoknak a parlament augusztus 1-jével: a díjat a Budapest belvárosában, világörökségi területen éjszaka is működő, szeszes italt árusító szórakozóhelyektől szedhetik be.

Az Országgyűlés pénteken 250 igen szavazattal, 3 nem ellenében fogadta el Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető, belvárosi polgármester erről szóló indítványát. Ekkor már csak három ellenzéki képviselő tartózkodott a parlamenti patkóban, a Jobbik képviselői ugyanis előzőleg az elnöki pulpitusra vonultak a földtörvény elleni tiltakozásul, és a későbbi szavazásokat is folyamatos skandálással zavarták. Az MSZP-s politikusok és a függetlenek többsége pedig elhagyta az üléstermet.

A most elfogadott törvény alapján az önkormányzatok naponként és vendégenként 20 forintban határozhatják meg a felügyeleti díjat, ám összege nem haladhatja meg az üzlet éves korrigált iparűzésiadó-alapjának fél százalékát. A felügyeleti díjat az önkormányzat kizárólag az üzletek nyitva tartása miatt adódó közbiztonsági és köztisztasági többletfeladatok ellátására fordíthatja. Erről bővebben ebben a cikkükben olvashatnak.

Rogán Antal tájékoztatása szerint a törvénymódosítás – amelyet kétszáz szórakozóhely képviselőivel egyeztettek – csak a főváros belső kerületeiben működő szórakozóhelyeket érinti. A kereskedelmi törvény jelenlegi előírásai alapján a világörökségi területen működő, szeszes italt árusító kereskedelmi és vendéglátó üzletek éjfél és reggel 6 óra közötti nyitva tartásához a jegyző engedélye szükséges. Az engedély megadásához a rendőrség szakhatósági hozzájárulása kell. Ha a jegyző akár hivatalból, akár a rendőrség írásbeli tájékoztatása alapján azt észleli, hogy egy szórakozóhely nem felel meg az engedély megszerzéséhez szükséges feltételeknek, akkor korlátozhatja a nyitva tartását. Azok a szórakozóhelyek, amelyek nem kapják meg az éjszakai nyitva tartás lehetőségét, hat hónap elteltével kérelmezhetik ezt újra.

A parlament korábban egy bizottsági módosító javaslattal két ponton is átírta az eredeti javaslatot. Így a szórakozóhelyeket lakossági bejelentés alapján nem lehet majd felülvizsgálni, a rendszeres rendőrségi ellenőrzésekre pedig egy helyett három évente kerülhet sor. Az önkormányzatok helyi rendeleteikben a szórakozóhelyek befogadóképessége alapján szabhatják ki a felügyeleti díjat. A felügyeleti díjat negyedévente kell megfizetniük a tulajdonosoknak.

Rogán Antal egy zárószavazás előtt benyújtott javaslatának elfogadásával a települések, illetve fővárosi kerületek rendeletalkotási jogot kaptak az üzletek éjszakai, vagyis este tíz és reggel hat óra közötti nyitva tartási rendjének meghatározására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!