szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vendégenként és naponta húsz forint díjat szedhetnének a belvárosi szórakozóhelyektől az önkormányzatok az alapján a törvényjavaslat alapján, amelyet Rogán Antal nyújtott be a parlamentnek. Az V. kerületi polgármesternek tavaly már volt egy javaslata, ami elvileg a közbiztonságot szolgálta volna, de a helyi lakók és a vendéglátósok közt dúló háború fegyvere lett. Csak Erzsébetváros százmilliót kaszálhat az új közteherrel, igaz, elvileg meghatározott célra kell visszaforgatni. Ugyanakkor az eddig fenyegett kocsmák fellélegezhetnek: egy 300 fős, nagy forgalmat bonyolító bár legfeljebb 180 ezret fizetne havonta, cserében nem kell a csendet akaró lakosoktól tartania.

Még a pénteki napon benyújtják a parlamentnek azt a törvényjavaslatot, amely rendezni hivatott a budapesti belvárosi szórakozóhelyek éjszakai nyitva tartását – jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, az V. kerület polgármestere egy újságíróknak tartott háttérbeszélgetésen (a javaslat azóta már elérhető az Országgyűlés honlapján). A módosítás lényege, hogy a világörökségi területen lévő, éjfél után is nyitva tartó vendéglátóhelyek – várhatóan augusztustól – úgynevezett felügyeleti díjat fizetnek majd az önkormányzatnak, amelyet köztisztasági és közbiztonsági feladatok finanszírozására kell fordítani.

A felügyeleti díj naponta és vendégenként húsz forint lesz, vagyis egy háromszáz fő befogadására képes szórakozóhelynek havonta nagyjából 180 ezer forintot kell fizetniük. A befogadóképességet a tűzoltóságtól kapott engedély alapján állapítják meg, ahol pedig ilyen még nincs, ott három négyzetméterenként számolnak egy vendéget. A felügyeleti díj összege ugyanakkor nem haladhatja meg éves szinten a szórakozóhely által fizetett iparűzési-adóalap 0,5 százalékát, a pénteken beterjesztett törvénytervezet szerint a díjat negyedévente kell majd megfizetni önkormányzat erre a célra létrehozott számlájára. Bencze György, az erzsébetvárosi vagyonkezelő holding vezetője szerint a leginkább érintett VII. kerület százmilliós bevételre számít.

©

Rogán Antal szerint pontatlan lenne a díjat romkocsmaadónak nevezni, mert az célhoz kötött lesz, nem szabadon felhasználható. A beszedett pénzt az önkormányzatok szerinte többek közt arra költhetik, hogy több járőr kiküldését kérjék a rendőrségtől, (a frakcióvezető-polgármester szerint az V. kerületnek már régóta van ilyen szerződése a rendőrséggel), vagy közterület-felügyelőket fizessenek, illetve „intenzív takarítást” végezzenek hajnalonként.

Állítólag nem így akarták

Rogán még tavaly szeptemberben nyújtott be törvényjavaslatot, amely szerint a világörökségi területen – Budapesten ez a Duna-partokat, a Várat, a Citadellát, az Andrássy utat és környezetét jelenti –, éjfél és reggel hat közt csak a rendőrség engedélyével lehetett volna nyitva tartani szeszes italt is árusító üzletet. A rendőrségnek azt kellett volna vizsgálnia, hogy a bárok tevékenysége milyen hatással van a közbiztonságra, illetve „a személy- és vagyonbiztonságra”.

A korabeli indoklás szerint „a világörökség területén üzemeltetett, a szórakoztatást az illegális erotikus szolgáltatással összekötő intézmények (bárok, night-clubok) veszélyt jelenthetnek mind a közbiztonságra, mind pedig a kialakult városképre”. A törvény végső formájában – fideszes módosító indítványok elfogadása után – azonban ettől jelentősen eltért: a rendőrség helyett a jegyzőhöz került az éjszakai alkoholárusítás engedélyezése (a rendőrség csak úgynevezett szakhatóság lett, vagyis ki kell kérni a véleményét).

A belső kerületek jegyzői nem sokkal a törvény elfogadása után használni is kezdték az új eszközt, és éjfél után bezárásra köteleztek több ismert szórakozóhelyet, például a VII. kerületi Szimpla Kertet, amelynek hangos vendégeire régóta panaszkodnak a Kazinczy utca környékén élők (a szórakozóhelyek üzemeltetői fellebbeztek, és máig sem zárnak be éjfélkor). Az ORFK szerint ugyanakkor „illegális erotikus szolgáltatás, illetve kábítószer-kereskedelem gyanúja nem merült fel a korlátozott helyek esetében”.

Ötméteres körzetért felel a kocsmáros

Rogán pénteken azt mondta: felismerték, hogy a tavalyi törvénymódosítást pontatlanul fogalmazták meg, így az a szabályosan működő vendéglátóhelyeket korlátozza, ezért úgy döntöttek, hogy az üzemeltetőkkel együttműködve, az V-VI-VII. kerületi önkormányzatok tapasztalatait és jogos felvetéseit figyelembe véve új jogszabályt dolgoznak ki. A polgármester már januárban megígérte, hogy módosítják a törvényt, de Szini Béla, szórakozóhelyeket üzemeltető vállalkozó szerint azért húzódott ilyen sokáig, mert számos fórumot tartottak, száz-kétszáz üzlet tulajdonosával egyeztettek.

A törvény, illetve a végrehajtásáról szóló belügyminiszteri rendelet hatályba lépése után a szórakozóhelyeknek nem kell külön rendőrségi engedélyt kérniük az éjszakai nyitva tartáshoz, viszont ha bűncselekmények történnek a környezetükben – ötméteres körzetükben –, akkor bevárathatják őket. Szini szerint a törvény megoldja azt a régi problémát is, hogy a helyben lakók bejelentései alapján lehetett a helyiséggel szemben fellépni, lesz objektív mérce, hiszen szabályozni fogják, hol és hány kamerát kell felszerelni, vagy hány vagyonőrt kell alkalmazni.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a tavalyi törvénymódosítás indoklásában szereplő erotikus bárokkal, Szini azt mondta: mivel helyhez köthetők lesznek a szabálysértések és bűncselekmények, "például az üzlethez köthető konzumhölgyek" könnyebb lesz az ilyen helyiségeket bezárni, és ezek fél éven belül nem is nyithatnak újra. Rogán a saját kerületében szorgalmazza majd egy informális testület felállítását, ahová két embert a szórakozóhelyek tulajdonosai, egyet az önkormányzat delegál, és amely előkészíti, hogy mire költsék a bevételt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!