szerző:
hvg.hu

Nem akar olyan Európai Uniót Orbán Viktor, ahol a sikereseket megbüntetik és gyámság alá helyezik, ahol a többség visszaél hatalmával, a Tavares-jelentés elfogadása pedig szerinte komoly veszélyt jelent Európára nézve. Rui Tavares szerint viszont olyan rendszerszintű változások történtek Magyarországon, amelyek eltérnek az uniós alapelvektől. A hvg.hu tudósítása Strasbourgból.

- Májusban nyújtotta be Rui Tavares portugál zöldpárti képviselő jelentését, amelyet a szakbizottság június elején elfogadott.

- A jelentés szerint a magyar alaptörvény jelenleg összeegyeztethetetlen az EU-s szerződés több pontjával, kritizálja többek között az Alkotmánybíróság jogainak korlátozását, a választási szabályokat és a közmédia monopolhelyzetét.

- A kormánypártok szerint a jelentés elfogadhatatlan, tele van csúsztatásokkal, egy baloldali koncepciós eljárás része.

- A javaslat egy megfigyelési eljárás elindítását javasolja.

1 2 3 4 5
Sorrend megfordítása

Tabajdi: Orbán Viktor két kalapja

Orbán Viktor a két kalapja közül nem az európait, hanem a magyar nacionalistát vette fel - mondta a vita után Tabajdi csaba magyar szocialista képviselő, aki szerint a kormányfő célja csak a nacionalista indulatok felkorbácsolása volt. Ezt bizonyítja szerinte az is, hogy annak ellenére nagy erőket fordítottak a Tavares-jelentésre, hogy a kormányfő maga is azt mondta, nem tudja elhárítani a megszavazását. Tabajdi szerint a magyar szocialista képviselők azért tudják támogatni a jelentést, mert abban nincs olyan szakció, ami káros lenne Magyarország  számára (a tervezet csak a 7. cikk első bekezdésének feltételes alkalmazásáról ír, az még nem jár szankciókkal). Göncz Kinga szerint a szocialisták támogatják, hogy létrejöjjön a koppenhágai bizottság, hogy az alapvető jogok terén is egységes, mindenkire kötelező szabályok legyenek, amik betartását ellnőrizni is lehet.

Orbán: ez a koppenhágai akármi nem létezik!

"Annak, ami itt zajlott, véget kell vetni!" - jelentette ki az ülést követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor, aki szerint nem baj, ha az EP pártjai kampányolnak, hisze ez a dolguk, de az "a koppenhágai akármi, amiről beszéltek" egyszerűen nem létezik, ennek emlegetése ellentétes az alapító szerződésekkel. "Ha valaki ilyet akar, akkor annak ki kell állnia, és közölni, hogy alapszerződés-módosítást akar" - mondta Orbán, aki szerint jelenleg egy ilyen intézmény felállítására senkinek nincs joga.

A Tavares-jelentést a kormányfő szerint "szavanként elemezték", és készítettek egy memorandumot, amiben megcáfolták annak minden állítását, így "nincs ténybeli alapja az eljárásnak". Kérdésre válaszolva kijelentette: a kormány nem kívánja teljesíteni az ajánlásokat. "Nem akarunk együttműködni. Egy intézménnyel kell együttműködnünk, az pedig a Bizottság, mint a szerződések őre" - jelentette ki a miniszterelnök.

A vitában többször elhangzott EU-Szovjetunió párhozamokról Orbán azt mondta: a vitában is jelezte, nem összehasonlítható a kettő, de "pszichológiailag" mégis furcsa egybeesés, hogy az EU-ban is azt mondják, mint annak idején a Szovjetunióban: meg akarunk védeni benneteket önmagatokkal szemben. "Nem kérünk belőle!" - jelentette ki Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy nem tart--e attól, a Parlament az együttműködés megatgadása után megindítja az alapító szerződés 7. cikkében leírt eljárást, Orbán azt mondta: ehhez joga van. Viszont ha ezt tették volna, az jogilag tiszta helyzetet teremtett volna, lehetett volna ellene védekezni. Nem ezt tették, hanem kitaláltak egy speciális eljárást, aminek nincsenek lefektetett szabályai, így védekezni sem lehet ellene.

Deutsch Tamás: Orbán technikai KO-val nyert

A több mint kétórás vita végén Deutsch Tamás rögtön tweetelt: "Orbán – eu-i baloldal: technikai KO-val nyert a magyar miniszterelnök. Tegyük hozzá az elvtársak védelmében, nincsenek is egy súlycsoportban".

Tavares közös Európa-házat építene

Tavares zárja a vitát, megköszöni mindenkinek, aki részt vett benne. "Az én hazám kis ország, amely nemzedékeken át diktatúrában élt" – emlékszik vissza a képviselő, aki szerint a portugálok ezért is állnak ki az alapjogok megsértése ellen. Tavares szerint le kell vonni a tanulságokat, és látni kell, mikor nem működnek megfelelően az intézmények. "A jelentésemmel kapcsolatos tényszerű ellenvetést nem hallottam, ennek nagyon örülök!" – mondja Tavares, aki már nagyon kíváncsi, hogyan lehet majd létrehozni a politikailag semleges koppenhágai bizottságot. Látni kell, hogy vannak problémák, de tiszteletben kell tartani az államok jogait is – mondja a képviselő, aki szerint az EU-ban mindannyiunknak kell hazát, közös házat építeni. 

A vitának ezzel vége, de hamarosan jelentkezünk a sajtótájékoztatókról!

Cohn-Bendit nosztalgiázik

"Ez nem fog sikerülni!" – mondja Cohn-Bendit a Zöldek nevében, a párbeszédre utalva, mert szerinte egyszerűen mást gondolnak a demokráciáról. A francia-német képviselő szerint a demokráciában a többségnek sincs korlátlan hatalma, mert "még a magyarok is tévedhetnek". Majd nosztalgiázni kezd, hogy a családja segített 1956 után a magyar menekülteknek.

Elég a demokratúrából!

Verhofstadt a liberálisok nevében Orbán demokráciafelfogását támadja, mert szerinte a magyar kormányfő azt hiszi, ha többsége van, mindent megtehet. A frakcióvezető Konrád Györgyöt idézi, aki szerint "demokratúrát" hoztak létre Magyarországon, az EP pedig azt kéri, hogy ezen változtassanak.

Az S&D nyitott más országok vitáira is

Swoboda szerint a szocialisták támogatták, hogy Románia ügyében is legyen vita, Bulgária esetében pedig támogatni fogják, ha a bizottság úgy látja, megsértik az alapvető jogokat. Orbánhoz fordulva azt kérdezi: miért nem mondott semmit a bizottság aggodalmaira, illetve miért Magyarország ellen folyik a legtöbb eljárás.

A Néppárt nyitott a további vitára

A Néppárt nevéven Weber zárja a vitát, aki szerint természetes, hogy politikai vita zajlott, de semmi új nem derült ki a magyarországi helyzetről. A német képviselő méltányosságot kér Magyarország számára, az EP szerinte nem játszhatja el a nagy testvér szerepét, ami nemzeti hatáskör, abba nem szólhatnak bele. A Néppárt elvileg nyitott az új alapjogi eljárás vitájára, de nem támogatják, hogy ezt egy politikai támadással kössék össze. 

Orbán nem fogadja el a jelentést

Érdekes volt a Brüsszel és Moszkva párhuzamról szóló vita – mondja Orbán, aki szerint fontos különbség, hogy Moszkvában nem mondhatta volna el a véleményét a Szovjetunióról. Ugyanakor úgy véli, hogy a magyarokat nem kell megvédeni önmaguktól, mert a magyarok szabadságszerető emberek. A kormányfő szerint nem áll módjában megkérdőjelezni a holnap megszületendő határozat legitimitását, de az, annak természetéből adódóan pártos lesz. "A vádló és a bíró ugyanaz lesz, ezért nem áll módjában elfogadni a határozatot" – zárja a szavait Orbán.

Ezt a vitát ne itt folytassuk!

Magyarországon egyértelmű a szabály, a házasság egy férfi és egy nő együttélése – reagál a melegek jogaira vonatkozó kritikákra Orbán, aki szerint ezzel egy négyezer éves tradíciót tartanak fenn.  A Velencei Bizottság és az Európa Tanács vizsgálataira utóbbi egyik jelentéséből olvas fel, amely szerint a Fidesznek megvan a megfelelő legitimációja az alkotmány megváltoztatására. A Velencei Bizottság egyik jelentéséből pedig azt idézi, hogy az új választójogi törvény jó alapot biztosít a választások lebonyolításához. Orbán azt kéri a magyar ellenzékiektől, hogy a belpolitikai vitákat ne az EP-ben folytassák.
1 2 3 4 5

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mi értelme van olyan könyvet írni, amit csak 100 év múlva olvashatunk el? – Knausgård megmondja

Mi értelme van olyan könyvet írni, amit csak 100 év múlva olvashatunk el? – Knausgård megmondja

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

Zuckerberg szerint felkészültek 2020-ra, nem érheti őket meglepetés

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

A vádemelésnél tart a Kuciak-ügy, a vádlottak életfogytiglant is kaphatnak

Jobb idő lesz október 23-án, mint amilyen március 15-én szokott lenni

Jobb idő lesz október 23-án, mint amilyen március 15-én szokott lenni

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét

Uzsorázás és csalás miatt ítélték el Nyírpilis polgármesterét

A brit munkásosztály őrangyala is kritizálja a Marvel-filmeket

A brit munkásosztály őrangyala is kritizálja a Marvel-filmeket