szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Átfogó fejlesztési terv készült a XII. kerületi Normafa parkra, a téli sportokkal és az évszaktól független szabadidős lehetőségekkel kapcsolatos beruházások mintegy 5 milliárd forintból valósulhatnának meg.

A Normafánál körülbelül száz éve síelnek a budapestiek – idézte fel sajtótájékoztatóján Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere. Az utóbbi két évtizedben azonban a sportolás szempontjából gazdátlan volt a terület, miközben a főváros második leglátogatottabb parkjáról van szó, ahol egy nyári hétvégén is 10-15 ezer ember megfordul.

Ismertette, hogy a kormány az elmúlt hetekben döntött a Normafa park fejlesztéséről, amelyhez minden jogi és pénzügyi támogatást megad. A háromszáz hektáros terület gondozása, fejlesztése a hegyvidéki önkormányzat feladata lesz.

A következő egy évben környezetvédelmi hatástanulmányt és részletes fejlesztési tervet készítenek, és úgy alakítják ki a sípályák, síliftek és a hóágyúkhoz szükséges víztározó helyét, hogy semmilyen természeti kárt ne okozzanak – mondta a polgármester. Kulcskérdés lesz a beruházásban a közlekedés is, egy téli napon ugyanis több ezer autó próbál leparkolni a területen – tette hozzá.

©

Azt mondta, szeretnék elérni, hogy a lejtő alján, a Harangvölgynél álljanak meg az autósok, ahol egy nagy parkolót alakítanak ki, és onnan indul majd az egyik tervezett sílift is. Hozzátette, reményeik szerint megvalósul a fogaskerekű vasút meghosszabbítása is, így a Széll Kálmán téri metrótól 15 perc alatt fel lehet jutni a Normafához.

Pokorni Zoltán szólt arról, hogy a tervek között szerepel a libegő megújítása is, ami nemcsak a sípályák megközelítése szempontjából fontos, hanem azért is, mert a kerékpárosok azon vihetnék fel járműjüket. Kitért arra, hogy ma a downhill-biciklisek veszélyes módon az összes kirándulóösvényt használják, így jobban járnak, ha kijelölnek nekik egy helyet, a többin pedig tiltják ezt az extrém sportot. A pálya a Jánoshegyi útnál lenne.

A sílifteket nyáron is hasznosítanák, és nyári bobpályát hoznának létre a területen – mutatott rá a polgármester. Szerinte nem érdemi síturizmust szeretnének kialakítani a Normafánál, hanem a budapestieket kiszolgálni azzal, hogy tanulásra, illetve munkaidő utáni síelésre alkalmas helyeket létesítenek.

Vincze P. Márton miniszterelnöki megbízott arról számolt be, hogy két csákányos sílift is lesz a területen, hogy egyszerre több helyen lehessen sportolni és elkerülhetők legyenek a balesetek. A szánkósok az Anna kápolna környékén kapnak egy új pályát, és ott meg a sípályákon is lesz pályarendőrség.

A Harangvölgy aljától a Nagy Norma tetejéig többszemélyes ülőlift vezet majd, amelynek lesz egy beszállóhelye a Mátyás király út felett. Ez egész évben járna majd – tette hozzá a miniszterelnöki megbízott.

Vincze P. Márton kiemelte, hogy felújítják a Jánoshegyi utat, hogy a mozgáskorlátozottak, a babakocsival kirándulók is kényelmesen tudjanak közlekedni, az út két oldalán pedig rekortánsávot alakítanak ki a futóknak. A Jánoshegy déli oldalánál lévő 5 kilométeres futópályát és a tornapályákat is felújítanák – jegyezte meg.

A Normafa park fejlesztéséhez jövő év elején lehetnek meg az engedélyek, és 2015 végéig számos elemet megvalósítanának. A beruházás mintegy 5 milliárd forintba kerülne, a fogaskerekű meghosszabbítása pedig egy külön projektben valósulna meg, 15-20 milliárd forintból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

A rendőrség szerint nem mesefigura a bádogrendőr, akinek mindig lába kél

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk

Új androidos funkció jön, ami szólni fog, ha sétálás közben is mobilozunk