szerző:
Csikász Brigitta
Tetszett a cikk?

Szinte hetente röppen fel újabb hír a neten a magántraffipaxokról, arra figyelmeztetve, hogy aki az adott autót látja, legyen óvatos a száguldozással. Az autósok véltek már felfedezni sebességmérőt budapesti közlekedési lámpákban, postaládákban, legutóbb pedig egy a forgalommal szemben álló rejtélyes teherautó lett gyanús. Az esetek többségéről kiderült, hogy kamu, az autósok félelme azonban nem alaptalan, a jogszabályok szerint ugyanis a rendőrség bármilyen trükköt bevethet. És be is vet, mert a "statisztikákat hozniuk kell".

Önkényes sebességmérésről szóló pletykák terjednek a Facebookon. Az autósok szerint Székesfehérvár környékén, a 70-es főút leállósávjában álló kisteherautó tűnt fel, amelynek oldalára jól láthatóan egy kamera van felszerelve. A hozzászólók között akadt, aki tudni vélte, hogy egy polgárőrszervezet a jármű tulajdonosa.

Kamulevelek a sunyi traffipaxokról

Rejtett, trükkös traffipaxról rendszeresen kapnak lábra különféle pletykák. Újra és újra felbukkant egy e-mailben, hogy a fővárosi közlekedési lámpákba – például a Moszkva téren vagy a Budafoki úton –, automata traffipaxok vannak beépítve. A hvg.hu-nak akkor az Országos Rendőr-főkapitányság azt írta, hogy a körlevélben felsorolt helyszíneken nem végeznek "stabilan telepített eszközökkel" sebességellenőrzést, és nem figyelik a tilosban áthaladókat.

Többen trükkös sebességmérésre gyanakodtak, holott minden rendben volt
©

Nem volt igaz az a pletyka sem, hogy a rendőrség postaládának álcázott traffipaxokkal próbálja növelni a bevételeit. A Magyar Posta erről azt közölte: az úgynevezett "támponti levélszekrények" sebességmérő eszközt nem tartalmaztak. Egy Alkotás utcai irodaépület tetején szintén egy "fix traffipaxot" fedeztek fel az emberek, de a rendőrség a kameráról azt közölte, hogy az nem az övék, és az nem is alkalmas a sebesség mérésére, csak a forgalom nagyságát, jellegét figyeli a készülék.

A rejtett sebességmérő eszközökről szóló híreket gyorsan felkapják a netezők. Így történt ez a Facebookra kitett teherautós képek esetében is. Ám a forgalommal szemben parkoló járműről is az derült ki, hogy nem a rendőrségé, és nem is traffipax volt benne. Az Autóvadász oldalon múlt hét csütörtökön megjelent ugyanis egy közlemény, mely szerint „az IVECO-n látható technikai eszközök nem mérnek sebességet, azok rendszámfelismerő eszközök. Az eszközök képe a SIGMOID Kft. speciális autóvadász szoftverére fut be és a rendszer rendszám alapján azonosítja a lopott, körözött, a forgalomból kivont és a lejárt műszaki engedéllyel közlekedő gépjárműveket”. A rendszámfelismerő eszközzel felszerelt autót egyébként az Újpesti Polgárőrség és Önkéntes Közhasznú Tűzoltó Egyesület üzemelteti.

Kiszervezett vadászat
Naponta 13-15 autót lopnak el az országban. A járművek nagy részét – mint tavaly év végén megjelent a hvg.hu-n – a fővárosban kötik el, a rendőrségi adatok szerint évente közel ötezer gépkocsit. Ezek megtalálása nem lenne reménytelen, ha a szolgálati autókat felszerelnék olyan rendszámfelismerő számítógépekkel, amellyel rendelkeznek a polgárőrök és az úgynevezett lopott kocsikat felkutató autóvadászok. Az eszköz előnye, hogy azzal egyszerűbb a forgalomból kiszúrni a keresett járművet, mint egyesével megállítani az autósokat és ellenőrizni őket. Az autóvadászatot viszont rendszerint kiszervezték: a bűnüldöző szervekkel szerződésben álló cégek, polgárőr-egyesületek végzik a munkát. A hajdúszoboszlói kapitányság egyik baleseti helyszínelőként dolgozó munkatársa tavaly megunta az áldatlan állapotokat és saját pénzén vásárolt egy, a keresett járműveket kiszűrő eszközt félmillió forintért. A hvg.hu szeretett volna riportot készíteni a hajdúsági rendőrrel, de a megyei kapitányság ezt akkor nem tette lehetővé.

"Gárdonyban tartottunk akciót a körözött járművek, a lejárt műszaki érvényességgel vagy a forgalomból kitiltott járművek kiszűrésére a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársaival közösen augusztus 10-én, és nem sebességet mértünk" – mondta a hvg.hu-nak Szenderák Attila. "A KRESZ erre lehetőséget ad” – magyarázta az Országos Polgárőr Szövetség Gépjármű-felderítő Tagozatának vezetője, miért állt a jármű a forgalommal szemben. Szerinte a Gárdonyra, Karcagra, Törökszentmiklósra és Ózdra kiterjedő akciójuk alatt mintegy 15 ezer gépjárművet ellenőriztek, amelyek közül mindössze 23-mal szemben kellett a rendőröknek intézkedniük.

Lesből, bokorból, leállósávon is támadhatnak

Bár a világhálón terjedő pletykák többségéről kiderült, hogy kamu, az autósok félelme nem alaptalan. Három éve ugyanis a rendőr tiltott helyen is mérheti a járművek sebességét. Ezt egy KRESZ-módosítás tette lehetővé, amely 2010. január elsejével lépett életbe. Így már nem jelent gondot, ha szabálytalanul, vagy trükkösen, a bokrok mögül mér a traffipax. Az előírások egyetlen feltételt tartalmaznak: a sebességmérős rendőrautót úgy kell elhelyezni a közúton, hogy az ne akadályozza "indokolatlan mértékben" a gyalogos és járműforgalmat. Tehát akár tilosban, esetleg az autópálya leállósávjában, annak lehajtóján vagy felhajtóján is vadászhatnak a rendőrök a gyorshajtókra.

Akik, ha nem figyelnek eléggé, könnyen fennakadnak, a rendőrök ugyanis nemcsak kék-lámpás, "RENDŐRSÉG" feliratú, úgynevezett csíkos járőrautókból "vadászhatnak" a megengedett sebességet túllépőkre, hanem látszólag "civil" gépkocsikból is. Így járt most augusztusban az M6-oson egy férfi, aki egy furgon láttán nem fogott gyanút. "Kiraktak egy százas táblát, és tőle körülbelül 25 méterre állt egy furgon a leállóban. A furgon (nem rendőrségi) és a padka között pedig kedves barátaink!" – írta egy, a közlekedéssel kapcsolatos joggal foglalkozó blogra egy olvasó az általa tapasztaltakat. "A kirakott táblát nem is vettem észre, mert előztem! 122 kilométer/órás sebességért a 30 ezres bírságot kissé jellemtelennek tartom, mert nem volt indoka a 100-asnak, csak pénzbeszedés."

Így sasolnak a rendőrök
©

Ráadásul a sebességmérők folyamatosan dolgoznak. Mint korábban beszámoltunk róla, az egyik kapitányságon egy percet sem pihenhettek a traffipaxok, amint az egyik elromlott, a vezetőség azonnal javításra küldte, hogy minél előbb vissza lehessen vinni az út szélére. Az 525 darab új sebességmérő beszerzése – mintegy 12 milliárd forintért –, enyhíthet ezen a helyzeten. A Belügyminisztérium a beszerzésről azt közölte, hogy tervei szerint 15-20 kilométerenként lennének telepítve az autópályákon és a főutakon. Minisztériumi forrásoktól a hvg.hu úgy tudja, hogy az új traffipaxok kihelyezése még nem történt meg. Az újak közül egyelőre csak hét darabot telepített az M1-es és az M0-ás mellé.

Amíg "hozni kell a statisztikát", mindig is lesznek trükkös megoldások – mondta egy neve elhallgatását kérő volt rendőri vezető a hvg.hu-nak. Az elvárások pedig nagyok: 2012-ben és idén is 16 milliárd forint bírságot terveztek be. A rendőrség tavaly túl is teljesítette a tervet: több mint 19,1 milliárd forint közigazgatási és szabálysértési bírságot vetettek ki 2012-ben. Persze a teljes összeget nem sikerült beszedni, hiszen sokan húzzák-halasztják a csekkek befizetését.

A hvg.hu-nak korábban több kapitányságról is arról számoltak be, ugyan darabszámra nem írják elő az egyenruhásoknak, hogy egy szolgálatban mennyi bírságot szabjanak ki, de a parancsnokok arra kínosan figyelnek: a kiszabott közigazgatási bírság ne essen a korábbi évek szintje alá. Sőt, kellemetlenségre számíthatnak a tervet nem teljesítő kapitányságok: miután tavaly Debrecenben rosszul teljesített a rendőrség, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója, Lingvay Csaba vizsgálatot rendelt el.

Csak a rendőr

Az autóvadászatban a rendőrségnek besegítő polgárőröknek nincs joga intézkedni. Minden esetben értesítenie kell a rendőröket, így a meglelt lopott autót is ők kaphatják el. A rendőrökön kívül egyetlen szervezet, a közterület-felügyet munkatársai igazoltathatják az embereket, viszont sem a polgárőröknek, sem a BKV munkatársainak nincs joga ahhoz, hogy valakitől iratokat kérjen a személyazonosság megállapítására. Tavasszal írt a hvg.hu arról, hogy az autópálya-matricák meglétét ellenőrző emberek, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. dolgozói sem rendelkeznek hatósági jogosítványokkal.

Erről azt követően számolt be a hvg.hu, hogy egy volt rendőr a Facebookon megosztotta történetét, amely szerint nem állt meg az M5-ösön két sárga mellényes, legyeket hajkurászó mozdulatokkal az autósokat kiterelő embernek. Miután továbbhajtott, rendőrök eredtek a nyomába. Amikor az autóson számon kérték, hogy miért nem állt meg matrica-ellenőrzésre, elmondta, az ÁAK dolgozói nem számítanak hatósági személyeknek, és nem intézkedhetnek vele szemben. Ezt az egyenruhások elismerték, és elengedték a férfit. Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata is úgy tájékoztatta akkor a hvg.hu-t, semmilyen következménye nincs annak, ha az ÁAK munkatársa nem a rendőrséggel közös akcióban, hanem egyedül akarja megállítani az autóst, de az továbbhajt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Közlekedés

Továbbra is csak legenda a zsámbéki postaláda-traffipax

A rendőrség alaptalan városi legendának nevezte azt az álhírt, amely szerint sebességmérőt szereltek a Zsámbék határában található postaládába. Tavaly is volt már ilyen híresztelés, akkor ugyancsak cáfolták, de a közösségi oldalakon megint terjedni kezdett a rendőrség szerint.

Csikász Brigitta Itthon

Két hét alatt rend: bírságolásban már túl is teljesít a rendőrség

Tavaly jól teljesítette a rendőrség az elvárásokat - bevételi szempontból. A központi költségvetésben előírányzott 16 milliárd forint helyett az egyenruhások a közigazgatási és szabálysértési bírságok terén 19,1 milliárd forintot osztottak ki. Érdekes egyébként, hogy a közlekedési szabálysértések miatt évek óta egyre kevesebb büntetést szabnak ki.

Csikász Brigitta Itthon

Pénzbehajtásra kell a rendőrségnek a rengeteg új traffipax?

Tavaly mintegy hatmilliárd forint, közlekedési szabálysértések és gyorshajtások miatt kiszabott bírság nem folyt be a költségvetésbe. Leginkább a külföldi rendszámú autósokkal szemben tehetetlen a rendőrség, rajtuk a bírságot nagyon nehéz behajtani. Novembertől erre is lehet megoldás egy nemzetközi megállapodás révén, lehet, hogy a kormány emiatt is rendelt több száz új traffipaxot. A cél valószínűleg a pénzbehajtás.

MTI Autó

Több száz fix traffipaxot szerelnek fel

A közeljövőben 365 – sebesség-ellenőrzésre is alkalmas – fix telepítésű Komplex Közlekedési Ellenőrző Pontot (KKEP) állítanak fel, valamint további 160 mobil eszközt is üzembe helyeznek Magyarországon – erősítette meg az erről szóló hírt az Országos Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-nek.

MTI/Népszabadság Autó

15 kilométerenként lehet traffipax a sztrádákon

A rendőrség adatai szerint továbbra is a gyorshajtással magyarázható a balesetek 27 százaléka, ezért több mint tízmilliárd forintot költenek két év alatt azért, hogy még több traffipax működhessen az autópályákon - írja a Népszabadság.

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Lemondott a japán kormány sajtóreferense, mert megvendégelte a miniszterelnök fia

Putyin Oroszországa: mérgező bogyók és megalázó bosszúk

Putyin Oroszországa: mérgező bogyók és megalázó bosszúk

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában