szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szíve szerint szűk családi körben ünnepelne Orbán Ráhel leendő anyósa, de a miniszterelnök szerint a fiatalok esküvője társadalmi esemény, rengeteg vendéget várnak szeptember 7-re a Tiborcz-család „tanyájára”. A „tanya” voltaképpen egy hatalmas birtok, szökőkúttal, parkkal, kertésszel. Ha már Orbán Viktor ennyire részletekben gazdagon írta le az esküvő helyszínét, úgy döntöttünk, mi is megnézzük, hol lesz a lagzi, ám beleütköztünk a leendő vőbe.

„Tegnap testőrök nélkül jött a tanyára, és kedélyesen integetett nekünk az autójából” – mesélte az egyik munkás a Bicske melletti tanyavilágban, hogyan találkozott szerdán Orbán Viktorral. A miniszterelnökkel való röpke találkozására büszke férfi éppen piros díszkövekkel ékesítette a Tiborcz "tanyához" vezető útból leágazó ösvényt, előkészítve a Fejér megyei birtokot a szeptember 7-i nagy eseményre. A bejáratnál díszes vaskapu, mögötte jól karbantartott, hatalmas területű birtok szökőkutas parkkal, lovakkal, szaunával: itt tartják pár hét múlva Orbán Ráhel és Tiborcz István esküvőjét.

A kormányfő július végén maga számolt be a Blikknek arról, hogy a lagzit a vőlegény családjának birtokán tartják, mert Orbánék felcsúti háza túl kicsi lenne az ünnepséghez. A miniszterelnök szerint hajnalig tartó traktát terveznek, birkát, disznót, borjút vágnak le. Az  örömapa ragaszkodik egy helyi cigánybandához, a fiatalok majd a "tanya" másik végében szórakoznak a saját zenéjükre. Sok vendéget hívtak a lakodalomba, de újságírók nem mehetnek be. Orbán csütörtökön árulta el hvg.hu-nak az esküvő pontos időpontját, amikor „apai kötelességeivel” magyarázta, miért nem megy el a magyar válogatott bukaresti mérkőzésére.

Mivel szállásfoglaló internetes oldalakon fogadóként, lovardaként, csárdaként - Tiborcz Szabadidőparkként - hirdették a birtokot, ráadásul fejlesztése részben közpénzből történt, úgy döntöttünk, mi is kipróbáljuk a "tanyát".

Mint a fehér holló

A miniszterelnök által leírt birtok annyiban valóban „tanya”, hogy teljesen elszigetelten áll egy völgy közepén, megközelíteni csak egyetlen úton lehet, megtalálni még nehezebb: az egykor lovasklubként működő tanya hollétét ma már semmilyen tábla nem jelzi a közeli utak mentén, és a GPS is egy órás keresés után találta csak meg. Előtte a helyiek útbaigazításait követve kétszer is tévútra megyünk. A lovas farm valaha grófi birtok volt, majd a pártállami időszakban a téeszhez tartozott, az épületeket az utóbbi években újították fel.

A Tibrocz család "tanyájának" bejárata
©

Fákkal szegélyezett, kátyúkkal teli úton haladunk a Bicske melletti tanyavilágban. Közelben csak szántóföldek, illetve egy eléggé lepusztult, kerítés nélküli tanya – tartozékok: tyúkok, galambok és egy fél Trabant. A díszes vaskapunál tapasztalhatjuk, a vendég nem lehet gyakori errefele: kerestük ugyan a csengőt, de a megtalált gombról kiderül, hogy kapunyitó.

A fogadtatás viszont kezdetben vendégszerető. Az udvaron dolgozó alkalmazott kedélyesen beinvitál, útba igazít az épületek felé. Szökőkutas tavacska mellett, régi mezőgazdasági eszközökkel díszített parkon haladunk keresztül. Az egykori lovas turizmusra már csak a kapuval szemben kitett útjelző nyilak és a központi épület falán látható, tábla utal, amely szerint a tanya sikeresen pályázott az Új Széchényi Terv egyik tenderén.

A Tiborcz-mama családi körben ünnepelne

Találunk egy lakóházat is, itt Orbán Ráhel leendő anyósa fogad, aki közvetlen hangnemben, kissé szabadkozva mondja, hogy bár a miniszterelnök szerint társadalmi esemény a közelgő lagzi, ő inkább szűk családi körben ünnepelne, és felajánlja, hogy elkísér a kapuig. Útközben továbbra is oldott hangulatban beszélgetünk a tanya múltjáról és a zaklató újságírókról, amikor hirtelen a kapu előtti úton befordul két autó, és az egyikből Tiborcz István pattan ki, kezében mobiljával.

Eladásra kínálták
©

Reméltük, hogy a leendő vőtől többet is megtudhatunk az esküvőről, vagy akár a tanya körül felmerülő anomáliákra is választ kaphatunk, mint az állítólagos fakivágások vagy a tavalyi földbérleti pályázat kérdése. A Népszabadság idén februárban számolt be arról, hogy a felcsúti illetékességű Tiborcz-család állítólag engedély nélkül vágatott ki fákat egy természetvédelmi területen a lovasklub mellett. A cikkből az is kiderül, az erdő melletti 157 hektárnyi szántót a Nemzeti Földalapkezelő bicskei állami földbérletpályázatán nyerte el húsz évre Orbán Ráhel leendő sógornője, Tiborcz Eszter.

Szerettünk volna arról is megtudni valamit, miért árulták korábban a „tanyát”. Az Index július végén számolt be arról, hogy a család két részletben árulta az interneten a birtokot. A hirdetésből kiderül, hogy tanyaként megnevezett úszómedencés ház egy 70 ezer négyzetméteres telken helyezkedik el. Maga a ház 360 négyzetméteres, a földszinten 60 négyzetméteres nappalival, az emeleten pedig 8 darab 15-20 négyzetméteres szobával.

Bár az autóból kipattanó Tiborcz-fiú először kezet nyújt, de látszik rajta, elege van az újságírókból. Ingerülten közli velünk, hogy magánlaksértést követtünk el, és azonnal hívja a rendőrséget. Végül megússzuk azzal, hogy kiteszik a szűrünket a „tanyáról”. A leendő vő egyetlen feltétellel nem hívja ki ránk a rendőrséget, ha megmutatjuk neki, majd töröljük a kapun belül készült képeket.

A Tiborcz család gyarapodásával a HVG több cikkben foglalkozott, ezeket itt és itt olvashatják el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Orbán lánya férjhez megy

Szeptemberben áll oltár elé Orbán Viktor legidősebb lánya. A férjjelölt egy módos felcsúti gazda fia, a Közgép egyik leányvállalatának igazgatósági tagja, családja révén fideszes kötődése is van.

hvg.hu Itthon

Orbán Ráhel esküvőjét nem biztosíthatja a TEK

Esküvőt nem biztosíthat a Terrorelhárítási Központ (TEK), csak védett személyeket, például a kormányfőt, de egyelőre még nem tudni, Orbán Viktor kéri-e a biztosítást Ráhel lánya esküvőjére – írta a Blikk. A TEK a hvg.hu-nak korábban azt a választ adta, hogy amennyiben a közjogi méltóság nem mond le a személyi védelemről, akkor ő munkatársaik is részt vesznek a magánrendezvényeken.

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

Az iPhone 13 kijelzője alatt térhet vissza a Touch ID

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

A Bizottság alelnöke elmondta, adott esetben milyen támogatásokat vonhatnak meg Magyarországtól

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza

Itt a magyar képzőművészet egyik legvarázslatosabb művészének (ön)életrajza