szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az MSZP szerint a kormány a devizahitelesek megsegítése helyett közös politikai marketingakciót kezdett a bankokkal. Simon Gábor, a szocialista párt elnökhelyettese a banki költségek növekedését is bírálta hétfői sajtótájékoztatóján.

Közölte, szeptember 1-jétől a tranzakciós illeték emelkedése miatt tovább nőnek a családok terhei, a bankok többsége ugyanis ismét "brutálisan emeli díjait". Véleménye szerint így a bérek és a nyugdíjak értéke is csökken, illetve fennáll az esélye, hogy a fizetéseket a bérszámfejtés után készpénzben kapják meg a munkavállalók.

Simon Gábor emlékeztetett arra, hogy az MSZP korábban kezdeményezte: a fizetés és a nyugdíj felvétele legyen illetékmentes. A parlament költségvetési bizottságának szeptember 30-áig kell döntenie a javaslat tárgysorozatba vételéről - közölte, a Fidesz-KDNP támogatását kérve ehhez.

Az MSZP elnökhelyettese arról is beszélt: félő, hogy a kormány és a bankszövetség devizahitelesekről szóló háttértárgyalásainak is része lesz a banki költségek emelése. Szerint a kormány így akarhatja kárpótolni a bankokat.

Simon Gábor úgy fogalmazott: a kormány és a bankok érdemi tárgyalás helyett közös politikai marketingakciót kezdtek a devizahitelek ügyében. "Kinek az érdekét képviseli a kormány ebben a készülő paktumban? (...) Adósmentő vagy politikamentő csomag készül?" - tette fel a kérdést, megjegyezve: úgy tűnik, a devizahitelesek nem számíthatnak valódi segítségre. Hozzátette: még azt sem mérték fel, hány embernek van szüksége segítségre, mekkora pontosan az adósságállomány, továbbá civil és szakmai szervezeteket sem vontak be az egyeztetésbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!