szerző:
MTI

Orbán Viktor szerint Magyarország mára visszanyerte életerejét, újra erősödik, és egyre jobb teljesítményre képes. A miniszterelnök ezt Bethlen István szobrának avatásán mondta hétfőn a budavári Szent György téren.

Bethlen István hivatalba lépésekor az ország minden fronton vesztésre állt, külpolitikailag elszigetelt, a gazdasági összeomlás szélén álló, megalázott ország volt, az akkori miniszterelnöknek azonban meggyőződése volt, hogy a magyar emberek alkotó munkája képes lesz új életet lehelni a világháború, forradalmak és az európai összeomlást lezáró béke poklát megjárt országba – fogalmazott Orbán Viktor, amikor párhuzamot vont Bethlen kormányzásával.

Orbán Viktor szerint Bethlen tisztában volt a bel- és külpolitikai, valamint a gazdasági stabilizáció fontosságával, ahogyan azzal is, hogy a külföldről érkező hitelt nem jóléti intézkedésekre, hanem munkahelyteremtő beruházásokra kell költeni.

Ezzel a politikával az ország egy évtized alatt talpra állt, helyreállt a rend, a gazdaság megerősödött, a széthúzás helyébe pedig az összefogás lépett – tette hozzá.

A miniszterelnök megfontolt reálpolitikusnak nevezte Bethlent Istvánt, és úgy jellemezte: egyszerre tudta kivívni a bal- és a jobboldal ellenszenvét, ami irigységből fakadt, mert mindkét oldalon tudták, hogy akinek sikerül megszereznie Bethlen támogatását, annak nyert ügye van.

Ezért politikai ellenfelei egyszerre féltek tőle és próbálták elnyerni jóindulatát, de mindannyian tévedtek, mert Bethlen István nem kötelezte el magát egyetlen divatos eszmerendszer mellett sem – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: a néhai miniszterelnök mindig azt kereste, ami épít, és ellenállt annak, ami rombol, ezért nem mondott igent az antiszemitizmusra és a zsidótörvényekre, a háborúra, a nemzetiszocializmusra és a kommunizmusra.

A kormányfő szerint "mi, magyarok 1990-ben nagyjából ott vettük ismét a saját kezünkbe sorsunk irányítását, ahol Bethlen István 1921-ben".

Orbán Viktor beszédében hangsúlyozta: erős Magyarországra van szükség, mert "mi már tudjuk, az erősek összefognak, a gyengék széthullnak". Kormánya munkájáról azt mondta: bár sok még a feladat, de az ország mára ismét visszanyerte életerejét, ma már újra erősödik, egyre jobb teljesítményre képes.

©

A Bethlen István születésének 139. évfordulóján leleplezett, az egykori miniszterelnököt ábrázoló egész alakos szobor Stremeny Géza alkotása.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Remekeltek a magyar szumósok Tallinnban

Hasszán F.: Megvan a vád

Hasszán F.: Megvan a vád

"Szörnyű, elmondhatatlan" - Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

"Szörnyű, elmondhatatlan" - Rákóczi Feri is Srí Lankán rekedt

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Mbappé elmondta, hol tervezi a folytatást

Srí Lanka: Két hete tudták a hatóságok, hogy merénylet várható, de nem tettek semmit

Srí Lanka: Két hete tudták a hatóságok, hogy merénylet várható, de nem tettek semmit

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon