szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter és IMF-főtárgyaló a magyar kormány főlobbistája lett az USA-ban – írta az angol nyelvű politics.hu híroldal egy, az amerikai igazságügyi minisztériumnak benyújtott dokumentum alapján. Fellegi egy másik Amerikában működő, magyar ügyekkel foglalkozó alapítványt is vezet, amely szerint vezetői függetlenek a magyar kormánytól.

A Fellegi Tamás vezette EuroAtlantic Solutions nevű cég konzorciumi megállapodást kötött a washingtoni székhelyű Prime Policy Group nevű társasággal, amelynek az a feladata, hogy "jobban megértesse" az amerikai döntéshozókkal a magyarországi eseményeket, illetve a magyar kormány hazai és nemzetközi politikájának elemeit – írta a politics.hu angol nyelvű híroldal egy, az amerikai igazságügyi tárcának benyújtott dokumentumot idézve.

Az októberi dátummal közzétett dokumentum szerint – amely az EuroAtlantic Solutions és a Prime Policy Group júliusi dátummal ellátott konzorciumi szerződését is tartalmazza – Fellegiék lobbitevékenységet végeznek majd, amely kapcsolatépítésre is kiterjed a kongresszusban, a befektetők, a zsidó közösség és az amerikai magyarok körében.

©

A politics.hu a beszámolójában felidézte, hogy Fellegi egy másik, amerikai ügyekkel foglalkozó alapítványt is vezet. A Hungary Initiatives Foundation (HIF) a magyar kormány által támogatott nonprofit szervezetként működik, amely bemutatkozása szerint semmilyen politikai tevékenységet nem végez, vezetői pedig "személyesen és pénzügyileg" is függetlenek a magyar kormánytól.

Korábban a HVG beszámolt arról, hogy bár a mindennapos politikai reflektorfény az utóbbi időben elkerüli ugyan a volt minisztert, de ez nem jelenti, hogy az Euroatlantic-csoport vezénylése lenne az egyetlen feladata. Az Egyesült Államokban is tanult politikus a vezetője a magyar állam által Washingtonban létrehozott alapítványnak, a The Hungary Initiatives Foundationnek, amely májusban tartotta első kuratóriumi ülését. A Magyarországot a tengerentúlon jobb színben föltüntetni igyekvő, a közhasznú státusért jelenleg folyamodó szervezet két társelnöke April Foley, az Egyesült Államok egykori budapesti nagykövete és George Pataki, New York állam korábbi háromszoros kormányzója. A kuratórium tagja még mások mellett Kurt Volker, az Egyesült Államok korábbi NATO-nagykövete, aki a kilencvenes években katonapolitikai diplomataként Budapesten is szolgált, Katrina Lantos Swett, a néhai Tom Lantos képviselőnek a képviselővé, majd szenátorrá választásért sikertelenül küzdő leánya.

Az alapítvány korábban Friends of Hungary munkacímen futott, utóbb azonban kiderült, hogy ezen a néven Bencsik Dávid, a fővárosi önkormányzat brüsszeli képviseletének vezetője tavaly január óta blogot, illetve kormánybarát közösségi oldalt működtet. „A The Hungary Initiatives Foundationnek és a Facebookon megjelenő Friends of Hungarynek semmi köze nincs egymáshoz és nem is volt soha. Az sajnos tény, hogy egy rövid ideig adminisztratív problémák miatt a Friends of Hungary név egyidejűleg több helyen is előkerült” – magyarázta a hátteret akkor Fellegi. A hivatkozott adminisztratív problémák mégis meglepőek, tekintve, hogy a Fellegi-féle alapítványban a magyar állami tulajdonos képviseletéről szóló fejlesztési miniszteri rendelet is Friends of Hungaryt említ (HVG, 2012. december 8.). Ráadásul a nevet akkor már egy éve használó Bencsik – az úgynevezett Békemenetet szervező Bencsik András újságíró fia – bennfentes a kormányoldalon: mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel alapította például az Új Társadalom Szalon jobboldali értelmiségi műhelyt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

George Clooney nem Orbán Viktor kedvéért ment bele a politikába

Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából

Újabb egymillió tabletta favipiravir érkezett Kínából

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t

Varga Judit talált egy ürügyet, hogy meghívja George Clooney-t