szerző:
hvg.hu

Több mint három hónap telt el azóta, hogy futás közben megtámadták, megerőszakolták és megölték a 36 éves Kardosné Gyurik Krisztinát Soroksáron. A hvg.hu-nak Kovács Lajos volt életvédelmis nyomozó, nagy gyilkossági ügyek felderítője azt mondta, minél inkább megy az idő, annál kevesebb az esély, hogy meglesz a tettes. A kocogó nő gyilkosairól egyelőre semmit sem tudni, a rendőrség nem nyilatkozik, a férj viszont igen. Összeszedtük az év legbrutálisabb gyilkosságait - ez volt a legdurvább.

Az idei év egyik legmegdöbbentőbb gyilkossága történt szeptember 25-én a XXIII. kerületben. A 36 éves Kardosné Gyurik Krisztina – mint máskor is – kocogni ment este, ám a szokásos időre nem ért haza, családja a mobilján sem érte el. Még aznap este elkezdték keresni kezdték. A kutatásba nyomkövető kutyát is bevetettek, és az eb segítségével nem messze a bicikliúttól rátaláltak Krisztina holttestére.

Krisztinát durván bántalmazták és megerőszakolták, majd végeztek vele. A nő keze és lába is össze volt kötözve. A gyilkosság módja arra utalt, hogy a tettesek többen lehettek, hiszen egy ember egyedül valószínű nem tudta volna így megkötözni. Ezt erősíti információink szerint az, hogy két ismeretlen DNS-ét rögzítették a szakértők. A Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) egy speciális, 14 fős nyomozócsoport alakult a brutális gyilkosok mielőbbi megtalálására.  Első körben, a történtek után néhány nappal elterjedt az, hogy a rendőrök már eredménnyel is jártak, mert elfogtak öt embert, akik a környéken lakókat terrorizálták. Hogy a gyilkossághoz bármilyen közük lett volna, a BRFK cáfolta.

A férj így emlékezett a szörnyű napra

Az asszony férje, Kardos Lajos, aki taxisként dolgozik és testépítéssel foglalkozik, a hvg.hu-nak annak idején felidézte a szeptember 25-i estét. „Krisztina háromnegyed nyolckor ment el futni, ami általában fél óráig tartott. A kisfiamnak tűnt fel, hogy az anyja a szokásosnál tovább marad távol. Próbáltam Krisztinát telefonon elérni, de nem sikerült.” A férfi a soroksári rendőrőrsön kért segítséget, és rendőrautókkal kezdték a terepet körbejárni.

„Miután ez nem vezetett eredményre, éjfélkor kértem, hogy kutyás rendőr is kapcsolódjon be a keresésbe” – folytatta Kardos Lajos. A rendőr eb egy órán belül megérkezett. Krisztina ruhájából szagmintát vettek a kutatáshoz, a kutya végigment a nő futóútvonalán, és fél órán belül egy bokorban rá is akadt Krisztinára. „Engem és mást sem engedtek oda a holttesthez, de elmondták, hogy mit tettek vele… A rendőrök átvizsgálták a lakást, kikérdezték a családtagokat, a barátokat és az ismerősöket, de hogy ezek alapján mire jutottak, nem tudom, nem mondták el nekem.”

A férjet faggatták

Kardos Lajost számos alkalommal kikérdezték a rendőrök: például, hogy tud-e olyan házról a környéken, ahol román munkásokat szállásoltak el, vagy látott-e a környéken gyanús arcokat. Szintén többször kellett minden részletre kiterjedően felelevenítenie, merre járt azon az estén, amikor feleségét megölték. Arról is faggatták, miért mondta, hogy egy sötét, bokros részen keressék a feleségét, de állítása szerint ezt nem ő mondta a kiérkező járőröknek, hanem pont fordítva, a rendőrök javasolták. Kardos Lajos tisztában van vele, hogy a rendőrségi rutin része többször is kihallgatni a tanúkat. Az ő viselkedése akár furcsának is tűnhet, mondta, mert másképp működik, mint a legtöbb ember, nehezebben fejezi ki az érzéseit. Állítása szerint képtelen feldolgozni, ami a feleségével történt.

©

Legutóbb a férjet egy négyórás hazugságvizsgálatnak is alávetették, aminek az eredménye Kardos közlése szerint negatív lett. A férj autóját december elején újra átvizsgálták. Azt, hogy erre miért volt szükség, illetve, mi lett a hazugságvizsgálat eredménye, nem tudni. Az autót korábban már átnézték vegyszerekkel és UV-lámpával. A férj ezzel kapcsolatban a Blikknek megemlítette, hogy a lakását is centiméterről centiméterre átnézték, de semmire sem bukkantak a nyomozók találtak semmit. Az ügy - amelyben már több száz embert kihallgattak - legutolsó nyilvánosságra került fejleménye Kardos Lajos közlése szerint, hogy egyik ismerősét arról faggatták, ismer-e olyan férfit, akinek Lexusa van. Ezt a hvg.hu-nak is megerősítette hozzátéve: semmit nem tud arról, hogy a nyomozás hol tart.

Kovács Lajos: "Nem szabad feladni"

„Sosem reménytelen, hogy meglesznek a gyilkosok, ezért sosem szabad feladni” – mondta a hvg.hu-nak Kovács Lajos volt életvédelmis nyomozó, nagy gyilkossági ügyek felderítője. Hozzátette: már csak azért sem kell felhagyni a reménnyel, mert megvan a tettesek DNS-e, ami alapján bármikor beazonosíthatóak, amennyiben egyszer képbe kerülnek. Kovács Lajos emlékeztetett a kiskunlacházi Horák Nóra ügyére is.

A 14 éves lány holttestére 2008. november 23-án találtak rá a település erdős részén. A helyszínelés megállapította, a művelődési házból közeli otthonába hazafelé tartó lányt megerőszakolták, majd megfojtották, meztelen holttestét pedig az útszéli árokba lökték. Miután a tettest nem találták, Kiskunlacháza polgármestere egymillió forintot, később pedig az országos rendőrfőkapitány tízmillió forintot ajánlott fel annak, aki a gyilkos nyomára vezet. A rendőrök hét hónappal később, 2009. június 26-án vették őrizetbe P. Józsefet, aki már első kihallgatásán részletes beismerő vallomást tett, a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte.

A nyomozás fontos időpontjai

A gyilkossági ügyek nyomozásában három fontos időpont van mondta a hvg.hu-nak egy volt rendőr. Az első a forró nyomozás 72 órája, amikor a helyszínelés friss információkat szolgál, a tanúk még jól emlékeznek mindenre, illetve a szagok még annyira intenzívek, hogy azok alapján egy rendőrkutya el tud indulni rajtuk. Ha ezekben a napokban nem jutnak el a gyilkosság elkövetőjéhez, akkor a nyomozás következő fontos időpontja a hatodik hét körül lesz. Addig ugyanis megérkeznek a különböző szakértői vélemények, a DNS-vizsgálatnak is meglesz az eredménye, valamint az első 72 órában bejött információk elemzését el lehet végezni és a vallomásokat is össze lehet vetni. Az első napokban kialakított nyomozási szálakat a hatodik hét végére ffel lehet göngyölíteni.

Amennyiben még ekkor sincs eredmény, akkor a 120-150 napnál van a harmadik fordulópont. Addigra ugyanis elfárad a nyomozás – mondta az egykori rendőr –, s újra, szisztematikusan végig kell menni mindenen, azt vizsgálva, elkerülte-e valami a figyelmet. „Krisztina megölésének ügyében, ha jól emlékszem, felmerült, hogy esetleg annak az áldozatnak a családtagjai álltak bosszút, akit a férj még rendőrként meglőtt, és akinek a rokonai nemrég szabadultak a börtönből.” Úgy tudjuk, a fegyverhasználat jogos volt, de a férfi utána eljött a rendőrségtől.

Persze ilyenkor jön még a szerelemféltés, a gazdasági motívumok lehetősége is. A volt rendőr úgy véli, a férj többszöri meghallgatása jelentheti azt, hogy elakadtak a nyomozók, és most valamilyen logikát keresnek a támadás motivációihoz. Márpedig az esetek 98 százalékában mindig van valamilyen minta, logikus magyarázat – tette hozzá a volt rendőr.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott tájékoztatást a sajtónak arról, hol tartanak a gyilkosok utáni hajszában. A hvg.hu megkeresésére a kért időpontig még érdemben sem reagáltak, így nem válaszoltak arra a kérdésre sem, hogy van-e fejlemény az ügyben, de arra sem, hogy az elmúlt években hány embert öltek meg a fővárosban.

Brutális gyilkosságok 2013-ban

Megölték a divatpápát

 

Óriási visszhangja volt, hogy áprilisban otthonában meggyilkolták a magyar divatvilág egyik legjelentősebb alakját, Király Tamást. A nemzetközileg is elismert divattervezőt brutálisan megverték, és megfojtották egy selyemsállal. Király Tamás méltatói szerint kreációk és ruhák helyett "ruhaszobrokat" alkotott. Jelmezszerű darabjai olyan nemzetközi magazinokban jelentek meg, mint a Vogue vagy az iD. Színdarabokhoz is készített jelmezeket, de zenekarokat is öltöztetett. Az utolsó divatshow-ja március 22-én volt az Elle Fashion-ön. A feltételezett gyilkosát, egy 39 éves férfit néhány nappal később az ózdi rendőrség fogta el. A BRFK életvédelmi osztálya emberölés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a budapesti lakos ellen.

 

Kihallgatás közben öltek meg egy férfit

 

Az év egyik legmegdöbbentőbb ügye az izsáki rendőrök által agyonvert Bara József esete volt április 8-án. A román állmapolgárságú, 47 éves férfit egy motoros fűrész ellopása miatt hallgatta ki, és bántalmazta olyan súlyosan két rendőr, hogy röviddel később belehalt a sérüléseibe. Halálát az orvosszakértők véleménye alapján zsírembólia, illetve annak következményeként fulladás okozta. A rendőröket a történtek után három nappal kényszervallatás, valamint a halált okozó testi sértés gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték, azóta bent vannak, a rendőrség pedig kártérítést fizet az áldozat hozzátartozóinak
Bara József halála miatt mennie kellett a helyi rendőrparancsnoknak, a Kecskeméti Törvényszék olyan súlyosnak ítélte meg az esetet, hogy szerinte különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette is megállhat. A két tettesen kívül még két rendőr ül a vádlottak padján: akik szó nélkül hagyták a kollégák kényszervallatását.

 

A megtámadott szolnoki házaspár felkészült a halálra

 

Egy régi Mazdát jött megvásárolni a fiának T. István, amikor az adásvétel lebonyolítása közben egyszer csak előkapott egy pisztolyt, és a házban lévő értékeket követelte egy szolnoki házaspártól. A támadó úgy tudta, nagyobb összegű készpénz lehet otthon a családnál. D. Tibor rávetette magát T. Istvánra, ezzel megmegmentette felesége életét, aki az alkalmat kihasználva az ablakon át el tudott menekülni. Ő viszont a támadás közben meghalt.  T. István még aznap elkapták a rendőrök és fegyverét is megtalálták. Az ügyben nemcsak az emberöléssel végződött rablás kapott nagy nyilvánosságot, hanem az is, hogy a rendőrök egy betű eltévesztése miatt nem a tettest, hanem egy másik embert kaptak el.

 

Az egymásra kísértetiesen hajazó kalapácsos gyilkosságok

 

 

Mélykúton egy hónap alatt két férfi is kalapáccsal verte agyon feleségét, arra hivatkozva, hogy „démonok hajtották őket”. Csakhogy Mélykút nevű településből kettő is van, egy Fejér-, egy Bács-Kiskun-megyében. Az ország déli részén, Jánoshalmához közeli Mélykúton öt hónapon át nem aludt a démonjai által keltett víziók miatt G. József, aki szeptember 20-án kalapáccsal agyonverte 36 éves feleségét, Elvirát – mesélte a hvg.hu-nak a történtek után a szomszéd utca egyik lakója. A körzeti megbízott szerint a férfi azzal indokolta a gyilkosságot, hogy „jött egy istenkép, és meg kellett tenni”. Az innen 135 kilométerrel távolabbra lévő Fejér megyei Mélykúton a szántóföldek melletti bozótosban október közepén találtak rá B. Tünde és fia, H. Ádám vérbe fagyott holttestére, akiket szintén a gonosz szellemek sugallatára ölt meg kalapáccsal Sz. Gyula. A férfiról az emberek nem úgy beszéltek, mint egy démonok által megszállt személyről. Állítólag semmi nem jelezte, hogy „hogy egy külső erő szerettei megölésére kényszeríti” – mint azt a rendőröknek a gyilkosság okaként felhozta. A szörnyű tett elkövetése után ráadásul a férfi több napig úgy élt mintha mi sem történt volna.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

A soroksári áldozat férje: a Sátán kutyái elvitték a lelkemet

Néhány nappal ezelőtt brutális módon végeztek Soroksáron egy nővel, aki este, mint rendszeresen, futni indult. A Budapesti Rendőr-főkapitányság speciális, 14 fős nyomozócsoportja keresi a tettest vagy tetteseket. A szörnyű tragédiáról az áldozat férje, a taxisként dolgozó testépítő, Kardos Lajos beszélt a hvg.hu-nak.

Meghalt Inzelt Péter, a SZTAKI volt igazgatója

Meghalt Inzelt Péter, a SZTAKI volt igazgatója

A nyolcadikról vetette ki magát egy kamasz Kőbányán

A nyolcadikról vetette ki magát egy kamasz Kőbányán

Tanárok vallottak a hiányosságaikról

Tanárok vallottak a hiányosságaikról

Több elítélt tüntetőt felmentettek Grúziában

Több elítélt tüntetőt felmentettek Grúziában

Így éltem és utazgattam hat éven át egy nemzetközi körözés alatt álló személyivel

Így éltem és utazgattam hat éven át egy nemzetközi körözés alatt álló személyivel

Vigyázzon, népszerű vírusirtónak álcázza magát egy kémprogram

Vigyázzon, népszerű vírusirtónak álcázza magát egy kémprogram