szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyhangúlag támogatta az MSZP választmánya a baloldali ellenzéki pártok kedden megkötött választási megállapodását, meg Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltségét. Két új szóvivője is lett az MSZP-nek, egyikük a második Gyurcsány-kormány szóvivője, Budai Bernadett, másikuk Veres Gábor.

Botka László választmányi elnök a szocialisták választmányának szombati budapesti ülése után elmondta, hogy ellenszavazat nélkül hagyták jóvá a kedden már bejelentett közös ellenzéki jelölt- és listaállítást, és döntöttek arról is, hogy a szocialista politikusok az őszi listaállításkor elfogadott sorrendben szerepelnek majd a közös ellenzéki listán. A választmány ugyancsak egyhangúlag azt javasolta az MSZP kongresszusának, hogy jövő szombaton Mesterházy Attilát válassza miniszterelnök-jelöltté.

Döntöttek arról is, hogy a szocialista politikusok az őszi listaállításkor elfogadott sorrendben szerepelnek az ellenzék közös listáján. Vagyis az összefogásban részt vevő pártok vezetői mögött Botka László lesz a hatodik, Tóbiás József frakcióvezető-helyettes a hetedik, Gúr Nándor alelnök a nyolcadik, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes a kilencedik, Molnár Zsolt kampányfőnök pedig a tizedik.

Mesterházy Attila pártelnök szombaton újságíróknak elmondta: a 2010 óta szóvivőként dolgozó Török Zsolt Bács-Kiskun megyében egyéni jelöltként indul a parlamenti választáson, ezért nem folytatja eddigi munkáját. A szóvivői feladatokat Veres Gábor választmányi elnökhelyettes és Budai Bernadett veszi át, aki a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején kormányszóvivő volt, a 2010-es kampányban pedig már volt a szocialisták szóvivője. Kormos Kata eddigi pártszóvivő a helyén marad.

©

A közös lista első hatvan helyéből 42-t az MSZP, 9-et az Együtt-PM, 6-ot a DK, 3-at a Magyar Liberális Párt tölthet be. A 106 egyéni választókerületből 71 jut a szocialistáknak, 22 az Együtt-PM-nek és 13 a Demokratikus Koalíciónak.

Mesterházy elmondta, hogy a választási plakátokon és a szavazólapon az összefogásban részt vevő pártok mindegyikének neve és logója szerepel majd, közös lista esetén ez követelmény, és politikai értelemben is hasznos, mert mindenki megtalálja kedvelt pártja emblémáját a szóró- és a szavazólapokon is. Ez azonban nem zárja ki - folytatta -, hogy a napi kommunikációjukban lesz egy rövidebb, könnyen beazonosítható elnevezése a közös listának, ám erről még nem döntöttek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató

Hogyan kóstoljunk gint? - elméleti és gyakorlati útmutató

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról

A rendőrség eloszlatott egy komoly tévhitet a gyorshajtásokról

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene adni a védőoltáskor egy jelentés szerint