szerző:
MTI

Egyhangúlag támogatta az MSZP választmánya a baloldali ellenzéki pártok kedden megkötött választási megállapodását, meg Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltségét. Két új szóvivője is lett az MSZP-nek, egyikük a második Gyurcsány-kormány szóvivője, Budai Bernadett, másikuk Veres Gábor.

Botka László választmányi elnök a szocialisták választmányának szombati budapesti ülése után elmondta, hogy ellenszavazat nélkül hagyták jóvá a kedden már bejelentett közös ellenzéki jelölt- és listaállítást, és döntöttek arról is, hogy a szocialista politikusok az őszi listaállításkor elfogadott sorrendben szerepelnek majd a közös ellenzéki listán. A választmány ugyancsak egyhangúlag azt javasolta az MSZP kongresszusának, hogy jövő szombaton Mesterházy Attilát válassza miniszterelnök-jelöltté.

Döntöttek arról is, hogy a szocialista politikusok az őszi listaállításkor elfogadott sorrendben szerepelnek az ellenzék közös listáján. Vagyis az összefogásban részt vevő pártok vezetői mögött Botka László lesz a hatodik, Tóbiás József frakcióvezető-helyettes a hetedik, Gúr Nándor alelnök a nyolcadik, Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes a kilencedik, Molnár Zsolt kampányfőnök pedig a tizedik.

Mesterházy Attila pártelnök szombaton újságíróknak elmondta: a 2010 óta szóvivőként dolgozó Török Zsolt Bács-Kiskun megyében egyéni jelöltként indul a parlamenti választáson, ezért nem folytatja eddigi munkáját. A szóvivői feladatokat Veres Gábor választmányi elnökhelyettes és Budai Bernadett veszi át, aki a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány idején kormányszóvivő volt, a 2010-es kampányban pedig már volt a szocialisták szóvivője. Kormos Kata eddigi pártszóvivő a helyén marad.

©

A közös lista első hatvan helyéből 42-t az MSZP, 9-et az Együtt-PM, 6-ot a DK, 3-at a Magyar Liberális Párt tölthet be. A 106 egyéni választókerületből 71 jut a szocialistáknak, 22 az Együtt-PM-nek és 13 a Demokratikus Koalíciónak.

Mesterházy elmondta, hogy a választási plakátokon és a szavazólapon az összefogásban részt vevő pártok mindegyikének neve és logója szerepel majd, közös lista esetén ez követelmény, és politikai értelemben is hasznos, mert mindenki megtalálja kedvelt pártja emblémáját a szóró- és a szavazólapokon is. Ez azonban nem zárja ki - folytatta -, hogy a napi kommunikációjukban lesz egy rövidebb, könnyen beazonosítható elnevezése a közös listának, ám erről még nem döntöttek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!