szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor és Kósa Lajos világos állásfoglalását kérte Bajnai Gordon abban az ügyben, hogy Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati frakcióvezetője egy nyilvános ünnepségen a holokausztról mint "holokamuról" beszélt.

Minden honfitársunkat megvédjük, akit támadás ér – jelentette ki az Együtt-PM szövetség vezetője szerdán Debrecenben sajtótájékoztatón. Bajnai Gordon annak kapcsán, hogy Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati frakcióvezetője egy nyilvános ünnepségen a holokausztról mint "holokamuról", illetve "holokasztról" beszélt, felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Kósa Lajost, Debrecen fideszes polgármesterét, tegyék világossá a véleményüket az ügyről, a kormány pedig tegye egyértelművé, hogy csak elhalasztja a Szabadság térre tervezett emlékmű felállítását vagy végleg lemond róla.

Szegedi István, az Összefogás debreceni jelöltje a Bajnai Gordonnal közösen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: az Együtt-PM feljelentést tesz Ágoston Tibor idézett kijelentése miatt. Bajnai Gordon hozzátette: azoknak a szellemi elődei, akik ma a holokausztot tagadják, népirtást követtek el, az egész országot romba döntötték. Akik ma a holokausztot tagadják, erkölcstelenek, Magyarország ellenségei, s polgárháborút szítanak – tette hozzá a politikus.

Magyarországnak nem kizárólagos, de jelentős szerepe volt a holokausztban, amivel szembe kell nézni és nem letagadni kell. Akik letagadják "szellemi kútmérgezést" követnek el, s mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy e "szellemileg mérgezett kútból kevesen igyanak" – ecsetelte az Együtt-PM vezetője.

Bajnai Gordon felszólította a kormányt és vezetőit, hagyják abba a kettős beszédet, s azzal foglalkozzanak, hogy kialakuljon az országban a "közös emlék a múltról és a közös terv a jövőre" nézve. Az ellenzéki politikus indítványozta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia történettudományi intézete foglaljon állást azokban a kérdésekben, amelyekről mostanában "kontár politikusok cserélnek eszmét".

A sajtótájékoztatót megelőzően Bajnai Gordon utcai kitelepülésen vett részt Szegedi Istvánnal, az Összefogás helyi jelöltjével az újkerti lakótelepen, ahol mintegy százan tapssal köszöntötték a megérkező ellenzéki vezetőt. Az Együtt-PM kitelepülésével szemben, attól néhány méterre Tasó László fideszes országgyűlési képviselő tartott nyilvános sajtótájékoztatót.

A két politikus nem találkozott egymással, de néhány hívük keményen összeszólalkozott. Komolyabb incidens nem történt, a rendőrök jelentős erőkkel voltak jelen, távolról figyelték az eseményeket, nem kellett beavatkozniuk – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!